Brassitaituri Jair rokotti ex-seuraansa kahdesti ja pelasti HJK:n – KuPSin Urho Nissilän huima laukaus piti savolaiset kuskin paikalla

Veikkausliigassa pelattiin täysi kierros lauantaina. Sarjan kärkijoukkueet KuPS ja HJK voittivat omat ottelunsa 3–2.

Keskikenttäpelaaja Jair (numero 6) laukoi kaksi maalia, jotka pitivät HJK:n mukana mestaruustaistelussa. Kuva: Jussi Saarinen / AOP

Helsingin Jalkapalloklubi otti Veikkausliigan voittohaaveiden kannalta äärimmäisen tärkeän voiton Tampereella, kun se kaatoi Ilveksen lukemin 3–2. KuPS kuitenkin piti johtonsa kolmessa pisteessä voittamalla Turussa nähdyssä jännitysnäytelmässä Interin niin ikään 3–2. Kolmannessa ylemmän jatkosarjan ottelussa HIFK ja SJK pelasivat 2–2.

Alemmassa jatkosarjassa KTP yllätti FC Hongan 2–0, Haka ja Lahti tasasivat pisteet lukemin 1–1 ja AC Oulu kärsi kotitappion IFK Mariehamnille 1–2.

Ilves säikäytti Klubia aluksi ja lopuksi

HJK oli pelannut peräti neljä edellistä otteluaan Veikkausliigassa ilman voittoa häviten noista otteluista kolme. Samalla huimat 17 ottelua tappiotta Veikkausliigassa pelannut Kuopion Palloseura oli noussut kärkeen. Tampereella HJK oli käytännössä pakkovoiton edessä.

KuPS ja HJK kohtaavat ylemmän jatkosarjan päätösottelussa Kuopiossa 31. lokakuuta, ja sitä ennen HJK pelaa vielä Turun Interiä sekä HIFK:ta vastaan.

Tampereella Ilves tarjoili HJK:lle niin sanotusti sokkihoitoa jo pelin toisella minuutilla. Ilveksen ghanalainen keskikenttämies Eric Oteng keskitti pallon HJK:n maalille, ja HJK:n laitapakki Luis Murillo ohjasi sen epäonnekseen reidellä omaan maaliin.

14. peliminuutilla asialla oli HJK:n toinen laitapakki Valtteri Moren, mutta tällä kertaa helsinkiläisten kannalta oikeassa päädyssä. Moren puski pallon verkkoon Santeri Hostikan lähettämästä kulmapotkusta.

HJK siirtyi johtoon ensimmäisen puoliajan lisäjalla, kun brasilialaiskeskikenttä Jair rokotti ex-seuraansa. Casper Terho tarjosi pystysyötön Riku Riskille, joka ajautui kuitenkin rangaistusalueen sivustalle. Riski tarjosi syötön takaviistoon kaksi edelliskautta Ilveksessä pelanneelle Jairille, jonka ensimmäinen laukaus pysähtyi puolustajiin, mutta pallo kimpoili takaisin Jairille, jolla oli helppo työ ladata kuula verkkoon.

Jair (vas.) osui ex-seuraansa vastaan kaksi kertaa. Jair on tehnyt Veikkausliigassa tällä kaudella nyt kuusi osumaa. Kuva: Jussi Saarinen / All Over Press

27-vuotias Jair oli asialla uudestaan heti toisen puoliajan alussa. Lucas Lingman antoi kulmapotkun, johon ensimmäisenä pääsi väliin Ilveksen toppari Tabi Manga. Pallo putosi kuitenkin suoraan Jairin jalkoihin, joka laukoi sen ilmasta tyylikkäästi maata pitkin suoraan verkkoon.

– Ilves on hyvä joukkue, ja siellä pelaa paljon tuttuja kavereita. Oli muutenkin hienoa tehdä täällä tutulla stadionilla maaleja, sillä 4-vuotias tyttäreni oli katsomassa ottelua mummunsa kanssa, Jair sanoi ottelun jälkeen.

Jair teki Ilveksessä kahden kauden aikana viisi liigamaalia, nyt HJK:ssa on koossa kuusi maalia. Niistä puolet on tehty Ilvestä vastaan. Lauantai oli Jairille ensimmäinen kahden maalin ottelu.

– Mielellään olisin nähnyt Jairin pelaavan meillä yhä, hän on hyvä pelaaja, sanoi äskettäin jatkosopimuksen Ilveksen kanssa tehnyt päävalmentaja Toni Kallio.

Pitkään vaikutti siltä, ettei Ilves saa kummoista kiriä viriteltyä, kunnes 84. peliminuutilla Mikael Almenin loistava vasemman jalan keskitys löysi Tuomas Ollilan HJK-puolustuksen selustasta. Ollila liukui pallon verkkoon, joten Ilves kavensi lukemiksi 2–3.

Kavennusmaalista Ilves sai virtaa ja kovan paineen viimeisiksi minuuteiksi Klubin maalille. HJK kuitenkin onnistui pitämään kotijoukkueen poissa selkeiltä maalipaikoilta, joten loppulukemat HJK:n eduksi 3–2.

FC Inter ja KuPS tarjosivat herkkua

KuPS vaikutti jatkavansa huimaa liitoaan sarjan kärjessä, kun se meni 2–0-johtoon Interin vieraana. Toppari Diogo Tomas puski savolaiset johtoon Urho Nissilän kulmapotkusta 43. peliminuutilla. Toisen puoliajan alussa KuPS onnistui toistamiseen kulmapotkusta, nyt asialla brasilialaispakki Paulo Ricardo.

Inter nousi kuitenkin tasoihin Veikkausliigan maalipörssiä johtavan Benjamin Källmanin kahdella osumalla. Ensimmäiseen osumaan nappisyötön tarjosi Jesper Engström. 2–2-tasoitus syntyi Petteri Forsellin vapaapotkusta, kun Timo Furuholm voitti ykköspallon ja maalin edessä terävimpänä oli Källman puskien pallon verkkoon.

Ratkaisijaksi nousi kuitenkin Huuhkajissa syksyn MM-karsintapeleissä edukseen esiintynyt Urho Nissilä. Hienoa kautta pelaava KuPSin oma kasvatti täräytti voittomaalin kymmenen minuuttia ennen ottelun loppua jäätävällä laukauksella maalin kattoon noin 18 metristä.

KuPS jatkaa siis kolmen pisteen karkumatkalla HJK:hon nähden, kun sarjaa on jäljellä kolme ottelua kullakin joukkueella.

Urho Nissilä, 25, on päässyt väläyttelemään taitojaan myös Huuhkajissa. Kuva: Matti Raivio / All Over Press

SJK vankisti nelossijaansa

SJK piti kiinni nelossijasta ja viimeisestä europelipaikasta, kun se pelasi Helsingissä 2–2 HIFK:n kanssa. HIFK meni 18. minuutilla johtoon, kun SJK:n Ville Tikkanen puski pallon omaan verkkoon yrittäessään katkaista keskitystä.

Toisella puoliajalla SJK kiri edelle, kun maalinteossa onnistuivat Tuco ja Daniel Håkans.

HIFK kuitenkin tasoitti pelin vielä ottelun lisäajalla. SJK:n maalivahti Jesse Öst torjui eteensä Pipe Saezin laukauksen, ja irtopalloon ehti ensimmäisenä hyökkäykseen noussut HIFK:n keskuspuolustaja Aldayr Hernandez.

KTP piti oljenkortensa elossa alemmassa jatkosarjassa

Alemmassa jatkosarjassa AC Oulun asema sarjan toiseksi viimeisenä ja liigakarsintoihin päätyvänä joukkueena vahvistui, kun IFK Mariehamn haki voiton 2–1. Mariehamnilta osuivat Elias Mastokangas ja Vahid Hambo, kotijoukkueen lohdutusosuman pelin lopulla iski Nikolas Saira.

Sarjajumbo ja Ykköseen putoamassa oleva KTP yllätti FC Hongan 2–0 Thomas Agyirin ja Juan Esnaiderin maaleilla. Toki KTP voi nousta vielä pois suoran putoajan paikalta, jos se voittaa loput kolme otteluaan ja AC Oulu häviää loput ottelunsa.

Valkeakoskella Chinedu Geoffrey vei FC Lahden johtoon jo pelin toisella minuutilla, mutta loppulukemat 1–1 tasoitti vielä avauspuolikkaalla FC Hakan Ishmael Yartey.

Juttua päivitetty kauttaaltaan kello 19.47: lisätty tiedot kello 17 alkaneista otteluista.

Lue myös: