Kärpät kiipesi liigakärki TPS:n rinnalle – Tappara katkaisi Pelicansin lennon

Oulun Kärpät otti neljännen peräkkäisen voittonsa jääkiekon Liigassa, kun oululaisjoukkue kukisti kotonaan Hämeenlinnan Pallokerhon maalein 3-0.

Kärppien Ville Leskinen on SM-liigan pistepörssissä viidentenä tehoin 5+7=12. Kuva: Matti Raivio/All Over Press

Julius Hermonen teki Kärpille johtomaalin jo avauserän alkupuolella, mutta sen jälkeen maalivahdit Joel Blomqvist ja Daniel Lebedeff olivat päärooleissa päätöserään saakka.

Ville Leskinen tuplasi Kärppien johdon kolmannen erän alussa, ja myös Saku Mäenalanen onnistui ohittamaan HPK-vahti Lebedeffin. Blomqvist pelasi nollapelin 20 torjunnalla.

– Todella hieno fiilis. Tästä päivästä olen haaveillut aika kauan. Eka nollapeli liigassa on nyt totta, Blomqvist fiilisteli.

Tärkein onnistuminen oli toisen erän lopussa alivoimalla läpiajoon karanneen Miro Ruokosen nollaus. Ilman sitä HPK olisi noussut pukukoppiosumalla tasoihin.

Kärppien maalilla oli torjunut kauden kaikissa peleissä Stanislav Galimov, jota on kehuttu liigan parhaaksi. Lauantain perusteella Blomqvist on hänelle mainio kirittäjä.

– Olen paiskinut kovasti hommia ja odottanut tätä näyttöpaikkaa, illan sankari tuumi.

Kärpät kasvatti pistesaldonsa 28:een ja nousi tasapisteisiin kärkipaikkaa pitäneen Turun Palloseuran kanssa.

Alavireisesti kauden aloittanut Tampereen Tappara oli terävä kotikaukalossaan ja kukisti Lahden Pelicansin 3–2. Pelicans oli voittanut neljä ottelua peräkkäin ennen lauantain kohtaamista.

Pelicansin voittokululle piste

Lahden Pelicans jätti jäähyväisensä legendaariselle Hakametsän jäähallille 2–3 -tappiolla Tampereella. Neljän ottelun voittoputkessa liidellyt Pelicans romahti täysin toisessa erässä, jossa isännät karkasivat kolmen maalin karkumatkalle.

Päätöserään Pelicans tuli kuin pyörremyrsky, mutta ei päässyt maalia lähemmäs ja jäi ensimmäistä kertaa pisteittä kuluvan kauden vierasotteluissa.

– Mahtava lopputaistelu joukkueelta, mutta kolme eteen tämän tason joukkuetta vastaan on vähän liikaa, Pelicansin päävalmentaja Tommi Niemelä sanoi.

Niemeläkin kävi ennen peliä kiertämässä Hakametsän yläkäytäviä viimeisen reissun kunniaksi.

– Tämä on Suomen jääkiekkohistorian merkittävin paikka. Sinänsä harmittaa, kun nämä hienot, vanhat hallit häviävät kartalta. Se popcornin tuoksukin tuolla yläkäytävillä, mahtavia fiiliksiä.

Tappara pääsi esittelemään kotiyleisölleen paluumuuttaja Joona Luodon, joka onnistui taas maalinteossa torstain HIFK-tappion tapaan.

– Luultiin vähän, että pelataan tämä alta pois ja lähdetään lauantain viettoon, mutta ei se nyt ihan sillä tavalla mene. Kavereillekin maksetaan ihan palkkaa tästä touhusta, Luoto summasi tukalan päätöserän.

Ässien Salmiselle tappio juhlapelissä

Tampereen Ilves taittoi peräkkäisten vierastappioiden jaksonsa voitoksi ja kukisti Porin Ässät 4–2.

Ässien kannattajaryhmä Pataljoona järjesti lauantaina tempauksen, jossa ryhmään kuuluvat kannattajat poistuivat katsomosta ensimmäisen erän puolivälistä erän loppuun. Tilalle jäi lakana, jossa luki "Tunne takaisin Isomäkeen".

Oli pelissä sitten tunnetta tai ei, oli tulos jälleen Ässille huono. Ässien Sakari Salminen oli illan juhlakalu. Hän pelasi jääkiekkoliigassa ottelunsa numero 400. Salminen teki juhlan kunniaksi tehot 1+1, mutta katsoi myös Ilveksen Les Lancasterin voittomaalia jäähyaitiosta. Kokonaisuudesta ei jäänyt suoranainen juhlafiilis.

– Meidän jänne ei nyt yksinkertaisesti kestä. Toinen erä oli erittäin heikko, ja siinä teimme tyhmiä ratkaisuja tyhmissä paikoissa. Halpoja maaleja menee tällä hetkellä aivan liikaa omiin, Salminen sanoi.

Rissanen & Räsänen KalPan voimaduo

Alkukauden yllättäjiin lukeutuva Vaasan Sport sai kaksi pistettä tuliaisiksi Kaakkois-Suomen kiertueeltaan, kun perjantain KooKoo-tappion jälkeen vaasalaiset hakivat lauantaina Lappeenrannasta 4–3-voiton.

Michael Keränen teki ratkaisevan maalin voittolaukauskilpailussa SaiPan verkkoon.

Jaakko Rissanen ja Aapeli Räsänen olivat KalPan avainpelaajat, kun kuopiolaiset ottivat 4–3-vierasvoiton Rauman Lukosta.

Räsänen niputti avauserässä pisteet 1+1. Rissanen teki kolmannessa erässä 3–2-johtomaalin, mutta Lukko nousi vielä tasoihin. Voittolaukauskilpailussa Rissanen oli ainoa maalinteossa onnistunut pelaaja.

– Tapahtumarikas peli ja oikeutettu lopputulos. Me olimme koko ajan pikkusen Lukon edellä, KalPan päävalmentaja Tommi Miettinen tiivisti.

– Ottelu lähti väärille jalanjäljille heti alussa, kun saimme pari jäähyä. Kaikkiaan niitä oli seitsemän ja osa kieltämättä aika ihmeellisimmistä paikoista. Jäähyt söivät energiaa ja antoivat momentumin vastustajalle. Parempi voitti, Lukon päävalmentaja Marko Virtanen myönsi.

Sportin Keränen taiteili vl-ratkaisun Lappeenrannassa

Alkukauden yllättäjiin lukeutuva Vaasan Sport sai kaksi pistettä tuliaisiksi Kaakkois-Suomen kiertueeltaan, kun perjantain KooKoo-tappion jälkeen vaasalaiset hakivat lauantaina Lappeenrannasta 4–3-voiton.

Michael Keränen teki ratkaisevan maalin voittolaukauskilpailussa SaiPan verkkoon. Sportin puolustajista Valtteri Hietanen, 28, teki ensimmäisen liigamaalinsa sitten joulukuun 2015 pelattuaan peräkkäin pudotuspeleineen 197 maalitonta ottelua

– Vielähän tässä olisi voinut pari matsia pelata ennen 200 maalittoman ottelun rajaa. Oli minulla Valko-Venäjällä ja Japanissa viime kaudet pelatessani mielessä, että tasoni riittäisi pelaamaan vielä tässäkin Liigassa, Hietanen naureskeli.

SaiPassa toiveita nostatti nelosketjuun valuneen kapteeni David McIntyren (1+1) nousu varjojen mailta.

– Näin paljon hyvää, mutta harmiteltavaa ja opiskeltavaa jääkiekkoilun hienoudesta tuli myös esiin. Viikonlopun jäljiltä McIntyren back in business on tärkeää, SaiPan valmentaja Pekka Virta korosti.

Jukurit ei saanut palkintoa, HIFK tehokkaampi

Jumbopaikalle ajautunut Jukurit on hävinnyt yhteen menoon jo kuudesti, kun lauantainakin pisteet Kalevankankaalta kävi hakemassa Helsingin IFK. Jukurit hävisi maalein 1–4, vaikka joukkue hallitsi laukaustilastoa 48-39 työllistettyään IFK-vahti Michael Garteigia 30 torjunnan urakan verran.

– Monesti käy noin, jos ei tee maaleja paikoistaan. Olemme saaneet jännettämme kestämään lähes 55 minuuttiin. Toiset saavat nyt mahdollisuuden, kun rivistä puuttuu viisi vakiohyökkääjää, Jukurien valmentaja Olli Jokinen kommentoi.

HIFK:n suurin sankari oli toisen erän tasoitusmaalin tehnyt ja kahden tehopisteen (1+1) iltaa viettänyt sentteri Juha Jääskä.

Voittomaalin napautti ylivoimahyökkäyksestä Jääskän näyttävästä lättysyötöstä Elis Hede, 20, jolle maali oli kauden toinen ja liigauran viides.

– Saimme uneliaan avauserän jälkeen koneet toiseen erään käyntiin. "Jäky" (Jääskä) on ollut viime pelit aivan liekeissä. Tiesin, että sieltä tulee nappisyöttö, toisen polven IFK-lainen liigapelaaja Hede kertasi voittomaalia.