Neuvillen juhlat Kataloniassa, mestaruustaistot ratkeavat Monzassa – Sami Pajari ajoi suomalaishistoriaa

Sebastien Ogier ja Toyota ovat lähellä MM-titteleitä, mutta niiden sinetöinti siirtyi Monzassa marraskuussa ajettavaan kauden päätöskisaan. Sami Pajari ajoi ensimmäisenä suomalaisena juniorimestariksi.

Thierry Neuville hallitsi Katalonian MM-rallia. Kuva: Massimo Bettiol / Getty Images

Rallin MM-taistelujen ratkaisut siirtyivät marraskuussa Monzassa ajettavaan kauden päätöskilpailuun. Hyundai-tallin belgialaiskuljettaja Thierry Neuville ajoi Katalonian rallin voittoon. Toyotan Elfyn Evans sijoittui toiseksi. Neuville kukisti Evansin 24,1 sekunnilla.

Hyundain Dani Sordo nousi päätöspäivänä Toyotan Sebastien Ogierin ohi kolmannelle sijalle. Sordo jäi 35,3 ja Ogier 42,1 sekuntia kärjestä.

Ogier ei näin onnistunut varmistamaan kahdeksatta maailmanmestaruuttaan. Ogier lähtee Monzan päätöskilpailuun 17 pisteen johtoasemassa Evansiin.

Toyotan Kalle Rovanperän vauhti riitti viidennelle sijalle. Rovanperä jäi jo lauantaina selvästi kärjen vauhdista ja keskittyi sunnuntaina varmistamaan viidennen sijansa.

Rovanperä nappasi vielä yhden lisäpisteen viidennellä sijallaan Power Stagella. Power Stagen nopein oli Dani Sordo.

Valmistajien MM-taistokaan ei vielä ratkennut. Toyotan etumatka Hyundaihin on kuitenkin 47 pistettä, joten vain täydellinen epäonnistuminen Monzassa veisi tallilta mestaruuden.

Neuville: "Paljon stressiä ennen viimeistä erikoiskoetta"

MM-rallin voittoon ajanut Neuville oli kilpailun jälkeen huojentuneissa tunnelmissa.

– Tämä oli kova viikonloppu, mutta taistelimme todella kovasti. Ajoimme puhtaasti ja aivan loppua lukuun ottamatta täydellisesti, Neuville summasi.

Neuvillen päätöspäivään tuli draamaa vielä ennen viimeistä erikoiskoetta, kun hänen autonsa ei käynnistynyt. Auto saatiin kuitenkin ajokuntoon.

– Valitettavasti ennen viimeistä erikoiskoetta oli jälleen paljon stressiä. Olen todella pettynyt siihen, koska muuten viikonloppu olisi ollut täydellinen ja mukava, mutta nyt ei. Rehellisesti sanottuna en tiedä mitä sanoa, Neuville sanoi.

Kalle Rovanperä pettyi vauhtiinsa Kataloniassa. Kuva: Eric Alonso / Getty Images

Rovanperän autoa säädettiin urakalla: "Meni vain huonommaksi"

Rovanperälle jäi valju maku Katalonian MM-rallista. Rovanperä sijoittui viidenneksi ja hankki vielä yhden lisäpisteen Power Stagen viidennellä sijallaan.

– Ei ollut missään vaiheessa sitä vauhtia kuin olisi pitänyt olla. Power Stagelle kokeilimme vielä erilaista voimansiirtoa, mutta auto meni vain huonommaksi. En päässyt hyvään fiilikseen koko rallin aikana, Rovanperä sanoi.

Rovanperälle jäi paljon mietittävää.

– Ennen olen ajanut hyvin tällaisia nopeita asfalttirallejakin. Tuntuu siltä, että oma ajoni toimii, mutta en vain pääse auton kanssa balanssiin. Auto aliohjaa ja aikaa kuluu, vaikka yrittäisi tehdä mitä, Rovanperä tuskaili.

Toyotan väki ei päässyt poksauttelemaan kuplajuomia

Juhlat olivat jo katettu Toyotan mestaruuden kunniaksi, mutta niin vain Hyundai venytti ratkaisun Monzan päätöskilpailuun.

– Hyundai oli tänä viikonloppuna selvästi meitä vahvempi. Vielä perjantaina näytti, että olisimme hyvässä vauhdissa, mutta Hyundai tuli vain paremmin ja paremmin, Toyotan tallipäällikkö Jari-Matti Latvala arvioi.

– Meidän pitää olla rehellisiä ja myöntää, että emme valmistautuneet riittävän hyvin. Televisiotakin katsomalla näkee, että Hyundai kääntyi meitä paremmin.

Muutoksia tarvitaan ennen kauden päättävää Monzan rallia.

– Pitää nyt käydä tarkasti läpi, mitä asioita teimme väärin. Kaikkein tärkein asia, että auto on saatava paremmaksi Monzaan, Latvala painotti.

Sami Pajari teki suomalaishistoriaa

Sami Pajari kurvaili ensimmäisenä suomalaisena junioriluokan mestaruuteen. Ford-kuljettajat Pajari ja Lauri Joona toivat luokan kaksoisvoiton Suomeen. Joona jäi Pajarista 15,9 sekuntia.

– Vielä on aika vaikea tajuta, mitä todella on tullut tehtyä ja mitä tämä merkitsee urani kannalta. Ei ihan joka poika ole kuitenkaan maailmanmestari, Pajari hymyili.

Britti Jon Armstrong kurvaili vielä perjantain jälkeen luokan kärjessä, mutta sortui kahteen ulosajoon lauantaina.

Pajari saa ensi kaudeksi valintansa mukaan paketin WRC2-luokkaan M-Sportin Rally2-autolla tai vaihtoehtoisesti Rally3-autolla WRC3-luokkaan.

KATALONIAN MM-RALLI

Thierry Neuville Hyundai 2.34.11,8
Elfyn Evans Toyota + 24,1
Dani Sordo Hyundai + 35,3
Sebastien Ogier Toyota + 42,1
Kalle Rovanperä Toyota + 1.31,8
Gus Greensmith Ford + 4.17,3
Oliver Solberg Hyundai + 4.26,7
Nil Solans Hyundai + 4.34,9
Eric Camilli WRC2 Citroen + 9.49,4
Nikolai Grjazin Skoda + 10.05,9
Teemu Suninen WRC2 Hyundai + 10.09,6
Emil Lindholm WRC3 Skoda + 10.20,1

KULJETTAJIEN MM-TILANNE 11/12

Sebastien Ogier Toyota 204
Elfyn Evans Toyota 187
Thierry Neuville Hyundai 159
Kalle Rovanperä Toyota 140
Ott Tänak Hyundai 128
Craig Breen Hyundai 76

VALMISTAJIEN TILANNE

Toyota 474
Hyundai 427
Ford 185

Lue myös: