Avaako historiallinen mestaruus Sami Pajarille tien rallin huipulle? – "Hyöty pitää nyt pystyä ulosmittaamaan"

Sami Pajari teki suomalaishistoriaa ajamalla rallin MM-sarjan juniorimestariksi. Edessä on suuria mahdollisuuksia, vaikka mestaruus junioreissa ei vielä takaa nousua rallimaailman huipulle.

Sami Pajari historialliseen mestaruuteen!
Sami Pajari historialliseen mestaruuteen!
Tekijät

Suomalaislupaus Sami Pajari varmisti Katalonian asfaltilla rallin MM-sarjan juniorimestaruuden. 19-vuotias Pajari on junioriluokan historian ensimmäinen suomalaismestari.

– Vielä on aika vaikea tajuta, mitä todella on tullut tehtyä ja mitä tämä merkitsee urani kannalta. Ei ihan joka poika ole kuitenkaan maailmanmestari, Pajari hymyili.

Pajarin mestaruus ratkesi, kun britti Jon Armstrong jäi Kataloniassa neljänneksi. Suomalaiset eivät ole kovin usein loistaneet asfalttiralleissa, joten sekin nostaa Pajarin mestaruuden arvoa.

– Tiesin, että normaali vauhtini pitäisi riittää. Mutta ei ollut helppoa, kun vielä viimeisellä erikoiskokeella alkoi sataa. Kaikenlaista pikkujännitystä, mutta pysyin tiellä, Pajari kertasi.

Junioriluokan mestariksi on sarjan historiassa kruunattu muun muassa sellaisia rallitähtiä kuten Sebastien Loeb, Elfyn Evans, Dani Sordo ja Sebastien Ogier.

Toisaalta espanjalainen Nil Solans on hyvä esimerkki siitä, ettei juniorimestaruus takaa vielä mitään. Solans vei junioritittelin vuonna 2017, mutta ajoi vasta nyt Kataloniassa ensimmäisen WRC-kilpailunsa.

Pajari saa valita ensi kaudeksi M-Sportin paketin joko WRC2-luokkaan Rally2-autolla tai Rally3-autolla WRC3-luokkaan. Edessä on suuri mahdollisuus niin urheilullisesti kuin taloudellisesti.

– Raha merkitsee tässä lajissa paljon, yksityiskuljettajalta rahan keräämiseen vaaditaan kovaa työtä. Tällainen paketti on todella hieno tilaisuus, hyöty pitää nyt pystyä ulosmittaamaan, Yle Urheilun asiantuntija Miikka Anttila toteaa.

Sami Pajarin menoa Kataloniassa. Kuva: M-Sport

WRC2-paketti vai sittenkin WRC3-luokkaan?

Pajarin on tehtävä visainen päätös, koska hän voi valita perustellusti kumman tahansa vaihtoehdon. Anttilan mukaan nyt on mietittävä uraa pitkällä tähtäimellä eikä vain ensi vuotta.

– Jos Pajari onnistuisi WRC2-sarjassa ja yltäisi loppupisteissä kolmen parhaan joukkoon, niin ovet eivät välttämättä aukea vielä mihinkään, Anttila huomauttaa.

Anttila näkee, että WRC3-luokka saattaisi olla paras valinta.

– Olisiko kuitenkin parempi ottaa seuraava askel WRC3-sarjassa, opetella nelivetoautojen salat ja rakentaa uraa määrätietoisesti. Samin iässä ei olisi huono siirto ottaa WRC3-pakettia, Anttila toteaa.

Pajari kertoi Yle Urheilulle, ettei ole vielä tehnyt päätöstä tulevaisuudestaan.

– En osaa vielä sanoa. Olemme harkinneet vakavasti molempia vaihtoehtoja, molemmissa on hyvät puolensa, Pajari sanoi.

Kataloniassa juhlittiin junioriluokan suomalaista kaksoisvoittoa. Sinivalkoiset karkelot täydensi Lauri Joona, joka ajoi toiselle sijalle. Joona jäi 15,9 sekuntia mestaruuden valloittaneesta Pajarista.

Lue myös: