Brittiuimari odottaa olympiakultaa 41 vuotta myöhässä – Kansainvälinen uimaliitto aikoo penkoa vanhoja dopingtapauksia

Kansainvälinen uimaliitto Fina perustaa uuden, uintilajien etiikkaa valvovan yksikön, jonka yhtenä tavoitteena on antaa takautuvasti arvokisamitaleja sellaisille urheilijoille, joiden edelle ehti dopingia käyttäneitä urheilijoita.

Sharron Davies ui Moskovan olympialaisissa 1980 maaliin toisena, mutta saattaa saada kultamitalin yli 40 vuotta myöhemmin. Kuva: All Over Press

Kansainvälinen uimaliitto Fina ilmoitti maanantaina, että se perustaa uintilajien etiikkaa valvovan yksikön, jonka vastuualueeseen kuuluu muun muassa dopingvalvonta, kilpailumanipulaatio sekä eettiset rikkeet.

Uusi etiikkayksikkö, Aquatics Integrity Unit (AIU), ei ole ainut laatuaan urheilussa. Vuonna 2017 Kansainvälinen yleisurheiluliitto (World Athletics) perusti yleisurheilun etiikkaa valvovan yksikön, Athletics Integrity Unitin (AIU).

Aquatics Integrity Unit aloittaa toimintansa kesäkuussa 2022, mikäli se hyväksytään Finan ylimääräisessä kokouksessa joulukuussa 2021.

Kesäkuussa Finan puheenjohtajana aloittanut kuwaitilainen Husain Al-Musallam ajoi organisaation uudistusta jo puheenjohtajavaalissa.

Finan uusi puheenjohtaja Husain Al-Musallam on sanonut haluavansa tehdä Kansainvälisen uimaliiton toiminnasta läpinäkyvämpää. Kuva: All Over Press

Fina aikoo uuden etiikkayksikkönsä johdolla tutkia myös vanhoja dopingtapauksia, kuten Itä-Saksan 1970–80-luvuilla kukoistanutta valtiojohtoista dopingohjelmaa.

Itä-Saksan naisuimarit voittivat 1974–1989 välisenä aikana 102 jaetusta EM-kultamitalista peräti 98. Vuoden 1976 kesäolympialaisissa itäsaksalaiset naisuimarit voittivat 11 kultamitalia 13:sta mahdollisesta.

Al-Musallam lupasi aloittaa sovitteluprosessin urheilijoille, jotka kokevat menettäneensä mitaleja Itä-Saksan dopingohjelman vuoksi. Hän sanoi myös, että Fina harkitsee mitalien jakamista takautuvasti näille urheilijoille.

Brittiuimari odottaa kultamitalia

Yksi päätöksestä iloitsevista on entinen brittiuimari Sharron Davies, joka voisi saada olympiakultamitalinsa 41 vuotta myöhässä. Davies ui 17-vuotiaana Moskovan olympialaisissa vuonna 1980 hopeaa 400 metrin sekauinnissa.

Kultaa vei ylivoimaiseen tyyliin Itä-Saksan 17-vuotias Petra Schneider, joka on sittemmin myöntänyt olleensa osallisena Itä-Saksan systemaattisessa dopingohjelmassa, jossa urheilijoille annettiin suorituskykyä parantavia aineita.

Schneider, 58, on kertonut kärsivänsä nykyään useista vaivoista, jotka lääkäreiden mukaan johtuvat niistä lääkkeistä, joita hänelle teini-ikäisenä syötettiin. Schneider on haastanut yhdessä muiden DDR:n urheilijoiden kanssa dopingohjelmaa pyörittäneitä henkilöitä oikeuteen.

"He olivat järjestelmän pelinappuloita ja uhreja"

Kultamitalia ei vietäisi Schneiderilta, vaikka Daviesille annettaisiin kulta takautuvasti. Daviesin lisäksi kaksi muutakin brittiläistä naisuimaria nousisi kultakantaan. Suomalaisuimarien sijoituksiin päätöksellä ei ole vaikutusta.

– Tässä ei ole ollut kyse Itä-Saksan tytöistä. On oikein, että he saavat pitää mitalinsa. Myös he olivat järjestelmän pelinappuloita ja uhreja, Davies sanoi The Timesille (siirryt toiseen palveluun).

Davies kertoo, että Itä-Saksan dopinghuijaus ja puhtailta urheilijoilta riistetyt mitalit ovat yhä hänen perheensä murheena tänäkin päivänä. Davies haluaisi saada kultamitalin takautuvasti erityisesti valmentajaisänsä Terry Daviesin vuoksi.

– Perheeni teki hirveästi uhrauksia ja heidät pakotettiin katsomaan niin paljon vääryyttä. Isäni sydän särkyi, ja ne asiat piinaavat häntä edelleen. Hän on 85-vuotias ja valmentaa yhä, Davies kertoo.

Davies paljastaa, että hänen olympiahopeamitalinsa itse asiassa on jo kultainen. Daviesin isä ja tytär päällystyttivät Moskovan hopeamitalin kultaiseksi ja antoivat sen Daviesille joululahjaksi vuonna 2012.

– Olin siitä erittäin liikuttunut. Tajusin vasta Lontoon olympialaisten aikaan, kuinka isosta epäoikeudenmukaisuudesta tapauksessani oli kysymys, Davies kertoo.

Lue myös: