MM-rallin päätöskisaan jäi sittenkin jännitettävää – asiantuntija uskoo Sebastian Ogieriin: "Vahva silloin, kun on maitti päällä"

Rallin MM-sarjan viimeinen osakilpailu ajetaan Monzassa 19.–21. marraskuuta.

Thierry Neuville (vas.) juhli Katalonian rallin voittoa. Tallikaveri Dani Sordo (oik.) nousi Katalonian kisan päätöspäivänä kolmanneksi. Kuva: EPA-EFE / All Over Press

Rallin MM-sarjan lopulliset ratkaisut jäivät marraskuussa Italian Monzassa ajettavaan kauden päätöskilpailuun. Hyundain belgialaiskuljettaja Thierry Neuville ajoi viikonloppuna Katalonian rallin voittoon 24,1 sekunnin erolla ennen Toyotan Elfyn Evansia.

Toyotan Sebastien Ogier ei onnistunut varmistamaan Espanjassa uransa kahdeksatta maailmanmestaruutta, kun Katalonian rallin päätöspäivänä Hyundain Dani Sordo nousi Ogierin ohi kolmanneksi. Sordo jäi 35,3 ja Ogier 42,1 sekuntia Neuvillesta.

Ogier lähtee Monzan päätöskilpailuun kuitenkin 17 pisteen johtoasemassa MM-sarjan kakkoseen Evansiin.

Myös valmistajien MM-taistossa lopullinen ratkaisu jäi Monzaan, vaikkakin Toyota lähtee päätöskisaan 47 pisteen etumatkalla Hyundaihin, joten vain täydellinen epäonnistuminen veisi japanilaistallilta merkkimestaruuden.

Sebastien Ogier tavoittelee kahdeksatta maailmanmestaruutta. Kuva: All Over Press

Evansin on toivottava Ogierin mokaa

Vielä ennen Jyväskylän rallia Ogierin johto Evansiin oli 44 pistettä. Walesilainen on kaventanut eron 17 pisteeseen voitettuaan Jyväskylässä ja sijoituttuaan nyt Kataloniassa kakkoseksi. Ogier jäi Jyväskylässä viidenneksi ja Kataloniassa neljänneksi.

Yle Urheilun asiantuntija Miikka Anttila sanoo, että rallin MM-sarjan voittajan nimeä saadaan jännittää ihan tosissaan vielä Monzassakin.

– Jännä on tilanne. Valmistajapuolella Hyundain saumat ovat teoreettiset, mutta henkilökohtaisella puolella onkin ihan oikeasti paljon pelissä. Jos Ogier jää täysin pisteittä, niin Evansin pitää olla vähintään kolmas, Anttila on laskenut.

Yhdestä osakilpailusta voi saada maksimissaan 30 pistettä.

Viime kaudella Evans lähti Monzan päätöskisaan ykkösenä ja Ogier takaa-ajajana. Evans kuitenkin ajoi ulos, Ogier voitti kisan ja mestaruuden. Tällä kertaa kokeneempi eli Ogier, 37, on kuskin pukilla ja Evans, 32, haastaja.

– Evans teki käytännössä sen ainoan viime kauden ajovirheensä Monzan vuoristossa liukkaassa paikassa. Luulen, että nyt Evansin ainoa toivo on odotella, että Ogierille kävisi jotain sellaista. Toki tekniikkakin voi ratkaista, mutta se voi sitten mennä kummalle tahansa, kuten lajissa tiedetään, Anttila pohtii.

Ogier jatkaa rallin MM-sarjassa myös ensi kaudella, mutta ei aja enää täyttä kalenteria. Kuten Toyota on tiedottanut, Esapekka Lappi ja Ogier jakavat yhden Toyotan paikoista, kun taas Kalle Rovanperä ja Evans ajavat täyden kauden. Se lisännee Ogierin halua valloittaa vielä yksi MM-titteli.

– Ogier on vahva silloin, kun hänellä on "maitti päällä", taistelufiilis ja tarve voittaa, Anttila tiivistää.

Jari-Matti Latvalan ensimmäinen kausi Toyotan tallipomona on yhtä kisaa vaille maalissa. Kuva: Vesa Pöppönen / AOP

Jari-Matti Latvalalle heti tuplajuhlat?

Kun Evans viime kaudella keskeytti päätöskisassa, menetti Toyota valmistajien tittelin Hyundaille. Tommi Mäkinen ei siis päässyt juhlimaan tuplamestaruutta viimeisellä kaudellaan tallipäällikkönä, mutta Jari-Matti Latvalalla voi vastaavat juhlat olla edessä heti ensimmäisellä tallipäällikkökaudellaan.

– Mestaruus on aina mestaruus, ja kyllähän se tietenkin Latvalan meriitiksi lasketaan, Anttila muistuttaa.

Latvala itse sanoi Katalonian kisan jälkeen, että Toyotan pitää parantaa kauden päätöskisaan Monzassa paljon.

– Hyundai oli tänä viikonloppuna selvästi meitä vahvempi. Vielä perjantaina näytti, että olisimme hyvässä vauhdissa, mutta Hyundai tuli vain paremmin ja paremmin. Pitää nyt käydä tarkasti läpi, mitä asioita teimme väärin. Kaikkein tärkein asia, että auto on saatava paremmaksi Monzaan, Latvala puhisi.

Kalle Rovanperän kaksi viimeisintä kisaa ovat menneet vaisusti, kun hän joutui keskeyttämään Jyväskylässä ja Kataloniassa tuli viides sija. Sitä ennen tuli peräkkäin kolme palkintopallisijaa, joiden joukossa voitot Virossa ja Kreikassa. Rovanperä on MM-sarjassa neljäntenä, 19 pistettä Neuvillea perässä.

– Odotan Rovanperältä ehjää suoritusta kauden loppuun. Se, että rupeaisi riskeeramaan yhtään kolmospaikan takia, niin en näe järkevänä, enkä usko, että Kalle hirveästi ajattelee sitä kolmospaikkaa, Miikka Anttila sanoo.

Käytännössä Toyotalle riittää tallimestaruuden varmistamiseen, että se saa Monzassa edes yhden auton maaliin saakka.

MM-TILANNE 11/12 OSAKILPAILUN JÄLKEEN

Sebastien Ogier FRA (Toyota) 204
Elfyn Evans GBR (Toyota) 187
Thierry Neuville (BEL) Hyundai 159
Kalle Rovanperä (FIN) Toyota 140
Ott Tänak (EST) Hyundai 128
Craig Breen (IRL) Hyundai 76

VALMISTAJIEN TILANNE

Toyota 474
Hyundai 427
Ford 187

Lue lisää: