Tutut suosikit alkavalla NBA-kaudella – Koponen ja Salin pitävät Clevelandia hyvänä paikkana Lauri Markkaselle, mutta menestysarvioissa on eroa

Koripallon NBA-kausi alkaa tiistain ja keskiviikon välisenä yönä. Lauri Markkanen aloittaa ensimmäisen kautensa Cleveland Cavaliersissa.

Lauri Markkasen Cleveland aloittaa kautensa vieraskentällä Memphisiä vastaan. Kuva: 2021 NBAE

Suomalaisten suurin mielenkiinto koripallon NBA:ssa siirtyi Michigan-järven rannalta reilut 500 kilometriä itään Erie-järven rannalle, kun Lauri Markkanen siirtyi Chicagosta Clevelandiin.

NBA-kausi alkaa tiistain ja keskiviikon välisenä yönä Suomen aikaa. Cleveland Cavaliersin ensimmäinen ottelu on seuraavana yönä vieraskentällä Memphisiä vastaan. Clevelandin alkukauden ohjelma on vaikea. Se pelaa 11 ensimmäisestä ottelustaan vain kolme kotikentällä ja vastassa on paljon kovia joukkueita.

Clevelandia on yleisesti ennakoitu sarjan häntäpäähän. Esimerkiksi ESPN-urheilukanava maalaa Cavaliersille synkkää tulevaisuutta. ESPN:n arviossa Cleveland on NBA:n heikoin seura kolmen vuoden aikajänteellä.

Kiinnostava kysymys on tietysti myös se, mikä on Markkasen, 24, rooli Clevelandissa. Chicagossa hänen roolinsa pieneni viimeisellä kaudella eikä hän päässyt pelaamaan omilla vahvuuksillaan.

– Laurille tämä on uusi mahdollisuus. Chicagossa ei mennyt ihan putkeen ja Clevelandista löytyi uusi koti. Näkisin, että hyvä niin. Siellä tuntuisi olevan mahdollisuus saada isompaa roolia ja näyttää epäilijöille. Hän pystyy pelaamaan monipuolisemmin kuin mitä Chicagossa nähtiin, vuonna 2007 NBA:n varaustilaisuudessa numerolla 30 varattu Petteri Koponen sanoi.

Myös toinen Susijengin pitkäaikainen luottopelaaja, Espanjan liigassa Teneriffalla pelaava Sasu Salin näkee Clevelandin Markkaselle hyvänä mahdollisuutena.

– Hänellä oli pari vähän vaikeampaa kautta lentävän lähdön jälkeen. Ainakin treenipelien perusteella Laurille tulee heittoja enemmän. Siellä on kaksi hyvää pointtia, Ricky Rubio ja vanha joukkuekaverini Kevin Pangos. He ainakin tietävät, miten Laurille syötetään.

Nyt Korisliigan Seagullsissa uransa näillä näkymin viimeistä kautta pelaava Koponen uskoo harjoituspelienkin perusteella, että Markkanen ottaa ison roolin Clevelandissa, vaikka uudessa seurassa ja uuden valmentajan alaisuudessa epävarmuutta aina on. Koposen näkemys Cavaliersista on positiivisempi kuin monen muun.

– On jännittävää nähdä, miten Cleveland lähtee pelaamaan ja mikä Laurin rooli tulee olemaan. Heillä on nuori nippu ja uskon, että he voivat taistella jopa playoff-paikasta. Mielestäni siellä on paljon potentiaalia.

Salin on epäilevämpi Clevelandin alkavan kauden menestyksen suhteen.

– Joukkue on nuori ja siellä on ollut vaihtuvuutta, joten on siinä haastetta. Pitää olla realistinen, ehkä joukkue ei ole vielä niin hyvä, että se pystyisi pelaamaan playoff-paikasta, mutta jos Lauri saa tilastoja kuntoon, se on hyvä hänen uransa kannalta.

Nuorista pelaajista erityisesti esille on nostettu kesän kolmosvaraus Evan Mobley, jonka on povattu nousevan jatkossa sarjan tähtiosastoon.

Suurimmat mestarisuosikit Brooklyn, Los Angeles ja Milwaukee

Suurimmiksi suosikeiksi Koponen ja Salin nostavat ainakin Brooklyn Netsin, Los Angeles Lakersin, Milwaukee Bucksin ja Golden State Warriorsin. Molemmat muistuttavat myös uudistuneen Chicago Bullsin vaarallisuudesta. Salin ennakoi Lakersin ja Milwaukeen finaaleja.

Brooklyn Netsin tähtisikermän tilanne on mielenkiintoinen, kun koronarokotteesta kieltäytynyt Kyrie Irving ei mahdollisesti saa pelata koko kaudella. New Yorkin viranomaismääräykset eivät salli rokottamattomien urheilijoiden ottavan osaa harjoituksiin ja peleihin. Netsin päätöksellä hän ei pelaa myöskään vierasotteluissa. Tämä on yksi suurimmista puheenaiheista kauden alla.

Nets on silti Koposen mukaan yksi ehdottomasti suurimmista suosikeista, kun joukkueesta löytyvät joka tapauksessa muun muassa Kevin Durant ja James Harden.

Bucks on puolustava mestari ja Giannis Antetokounmpon johdolla jälleen yksi suosikeista. Lakers vahvistui entisestään, kun LeBron Jamesin ja kumppaneiden seuraksi saapui Russell Westbrook.

Muista pelaajista Koponen aikoo itse seurata varsinkin Dallasin slovenialaista Luka Doncicia.

– Hän on tehnyt älyttömiä juttuja sen jälkeen, kun lähti euroliigasta sinne. Hän on dominoinut liigaa jo nyt.

Lue myös: