Sivuraiteille Puolassa joutunut Santeri Hostikka halusi purkaa sopimuksensa – HJK-hyökkääjän edellinen täysi ottelu on kesältä 2020

Santeri Hostikan pitkä maaliton jakso päättyi lokakuun alussa. Hostikka palasi Puolan liigasta takaisin Veikkausliigaan, kun vastuu seurassa jäi olemattomaksi.

Santeri Hostikka siirtyi HJK:hon elokuun alussa. Kuva: Matti Raivio/All Over Press

Jalkapallossa hyökkääjä himoitsee maaleja. Kun hyökkääjä saa pallon maaliin, fiilis on upea ja fanit huutavat. Mutta silloin kun maalihana on tukossa, hyökkääjän tuska kasvaa.

HJK:n hyökkääjä Santeri Hostikka päätti lähes puolentoista vuoden mittaiseksi venyneen kuivan jaksonsa 3. lokakuuta. Hostikka laukoi pallon tarkasti SJK:n maaliin ja HJK siirtyi 2–1-johtoon.

– Tuntui hyvältä. Tuollainen ruokkii itseluottamusta. Ei maalintekemisestä kannata kuitenkaan ottaa liikaa paineita. Kyllä niitä sitten tulee aikanaan, Hostikka, 24, kommentoi Yle Urheilulle.

HJK hävisi pelin lopulta 2–3 ja menetti tärkeät pisteet Veikkausliigan mestaruustaiston kannalta. KuPS johtaa liigaa kolmen pisteen erolla HJK:hon, kun molemmilla kautta on jäljellä kolme ottelua.

– Nyt on tullut vähän huonompaa tulosta, mutta pelillisesti ei ole ollut mitään katastrofia. Luotamme, että voitamme mestaruuden. Vielä ei ole mitään hätää. Meillä on joukkueessa luottavainen fiilis, että voitamme loput ottelut, Hostikka kertoo.

Santeri Hostikka tuuletti maaliaan SJK:ta vastaan. Kuva: Matti Raivio / All Over Press

"Halusin lähteä"

Hostikka siirtyi HJK:hon elokuun alussa Puolan liigasta Szczecinistä, jossa hyökkääjän vastuu oli jäänyt olemattomaksi.

Tänä vuonna Hostikka pelasi seurassa vain kolmessa ottelussa, ja enimmäkseen suomalainen oli kokoonpanon ulkopuolella, välillä vaihtopenkillä.

Hostikka kertoo, että ura Puolassa lähti väärään suuntaan loukkaantumisen jälkeen.

– Viime vuoden lopussa pääsin pelaamaan ja pelasinkin hyvinkin. Sitten tuli talvitauko, kun olin pääsemässä vauhtiin. Tammikuun harjoitusottelussa loukkaannuin. Siihen se jäi, enkä sen jälkeen päässyt enää joukkueen mukaan.

Hostikka kertoo, että päätös sopimuksen purkamisesta tehtiin jo alkukeväällä.

– Halusin lähteä seurasta. Koettiin, että molempien osapuolten kannalta helpoin ratkaisu on sopimuksen purkaminen. Keväällä jo tiesimme, että olen lähdössä.

Hostikka pelasi viimeisen ottelunsa seurassa huhtikuun lopussa.

Santeri Hostikka edusti reilun kahden kauden ajan Puolan pääsarjajoukkue Pogon Szczeciniä. Kuva: All Over Press

Nyt ilman vammoja pelaava hyökkääjä alleviivaa, että kahden ja puolen vuoden reissusta jäi silti hyvä maku.

– Puolassa oli todella upeat puitteet, ja peleissä oli erilainen tunnelma. Isoja pelejä ja paljon faneja, ihan eri tyyppistä kuin Suomessa. Vietin siellä hienot vuodet. Suomeen verrattuna peli on enemmän teknistä ja pelissä on kovempi tempo.

Hostikan sopimus HJK:n kanssa kattaa tulevan kauden loppuun. Sopimusasioita hän ei kommentoi.

Ysikymppisestä aikaa

Ennen siirtymistään Puolan liigaan vuonna 2018, parikymppinen Hostikka paukutti tasaiseen tahtiin maaleja Veikkausliigassa FC Lahden paidassa.

Puolassa Hostikka teki 49 ottelussa vain yhden liigamaalin 14. kesäkuuta 2020. Se on myös sama päivä, kun hyökkääjä pelasi viimeksi täydet minuutit kentällä.

– Siitä on tosiaan aikaa, kun olen pelannut 90 minuuttia. Mutta alla on useita pelejä, kun olen pelannut isoja peliminuutteja.

Santeri Hostikka pelasi ensimmäisen A-maaottelunsa Huuhkajissa syyskuussa Walesia vastaan.

Hostikka myöntää, että pelituntumaan on ollut vaikea päästä. Syksyn pelit HJK:ssa ovat tulleet tarpeeseen.

– Olen yrittänyt saada pelituntuman takaisin. Tuntuu kivalta pelata isoja minuutteja. Ja kautta on vielä jäljellä.

Yksi merkkipaalu täyttyi jo syksyllä. Hostikka pelasi 0–0 päättyneessä harjoitusmaaottelussa Walesia vastaan yli tunnin verran.

– Se oli siisti kokemus. Sain vihdoin debyytin tehtyä A-maajoukkueessa. Jos tehoja tulee jatkossakin, niin toivottavasti tulee taas kutsu Huuhkajiin.

HJK kohtaa torstaina Helsingissä klo 17.30 Konferenssiliigan lohko-ottelussa israelilaisen Maccabi Tel Avivin. Joukkue on lohkossa piikkipaikalla, HJK kolmantena.

Lue myös: