Kommentti: Yksi NHL-joukkue ei edes yritä menestyä – se voi olla suuri mahdollisuus suomalaislupaus Matias Maccellille

Arizona Coyotes ei tavoittele voittoja, vaan pyrkii haalimaan varausvuoroja. Lisäksi seuralla on talous-, halli- ja työpaikkakiusaamisongelmia, kirjoittaa Yle Urheilun NHL-toimittaja Tommi Seppälä.

Arizona Coyotesin valmentaja Andre Tourigny vaihtopenkillä. Kuva: Getty Images / ©Icon Sportswire (A Division of XML Team Solutions) All Rights Reserved

Jo ennakkoon oli tiedossa, ettei alkava kausi tule tarjoamaan Arizona Coyotesille NHL:ssä merkittäviä ilonaiheita. Kojoottien tankkaus on perustavaa laatua, eli seura ei yritäkään menestyä, vaan se pyrkii ennemminkin eroon ikääntyvistä veteraaneista saadakseen näistä vastineeksi huomisen lupauksia tai varausvuoroja.

Ja hyvässä vauhdissa tankkaus toden totta on.

Kojootit luopuivat kesällä lukuisista avainpelaajistaan. Maalivahtikaksikon (Darcy Kuemper, Antti Raanta) lisäksi seura päästi menemään Oliver Ekman-Larssonin, Alex Goligoskin, Conor Garlandin ja Christian Dvorakin muutamia mainitakseni. Tilalle se hankki kymmenen pelaajaa, joiden keski-ikä ylittää kolmenkymmenen.

Ei toista vuottaan seurassa toimiva GM Bill Armstrong silti ilmaiseksi ole valmis liigassa konttaamaan. Arizona on haalinut ikääntyvien pelaajien lisäksi kontolleen karmeita sopimuksia, mutta saanut niistä myös kompensaation. Arizona varaa tämän hetkisen tilanteen mukaan kahdella ensimmäisellä kierroksella käsittämättömät kahdeksan kertaa!

Ja lisää kauppoja on tulossa, kunhan kausi etenee.

Esimerkiksi sopimuksensa viimeistä vuotta pelaavan Phil Kesselin tilanne on mielenkiintoinen. Kesselillä on sopimuksessaan osittainen siirron estävä pykälä, mutta Coyotes varmasti kauppaisi mielellään amerikkalaishyökkääjän ennen siirtotakarajaa vaihdossa esimerkiksi varausvuoroon.

Kaikki edellä mainittu on normaalia toimintaa NHL-bisneksessä. Arizona ei ole ensimmäinen eikä viimeinen seura, joka hakee uuttaa nousua totaalisen pohjakosketuksen kautta. Harva enää muistaa, millaisessa tilassa esimerkiksi Pittsburgh tai Chicago olivat ennen viime vuosien loistoaan. Tai Tampa aikoinaan.

Toronton tankkaus kuusi vuotta takaperin oli sekin eeppisyydessään poikkeuksellinen. Tarkoitus oli voittaa varaustilaisuuslotto Auston Matthewsia ajatellen ja siinä seura onnistui. Leo Komarov oli tuolla kaudella P.A Parenteaun jälkeen Leafsin toiseksi paras maalintekijä – se kertoo tankkauksesta olennaisen.

Nick Schmaltz kuuluu Arizonan parhaaseen ketjuun. Kuva: Getty Images / ©Icon Sportswire (A Division of XML Team Solutions) All Rights Reserved

Arizonan tapauksessa jälki tulee olemaan rumaa.

Alkukauden olisi voinut kuvitella olevan heikon joukkueen ainoa mahdollisuus saada jotakin aikaan, mutta ensimmäiset ottelut ovat olleet vielä odotettuakin masentavampia esityksiä. Kauden avaus Columbuksessa (2–8) oli kaikilla tavoin hirveä esitys maalivahtipeliä myöten.

Sunnuntaina Suomessa parhaaseen katseluaikaa nähdyssä Buffalo-kamppailussa Arizona oli täysin jaloissa ja selvisi jatkoille ainoastaan Buffalon tehottomuutta. Kaikki kunnia Columbuksen ja Buffalon voitoille, mutta isoa sulkaa ei Kojoottien ympärillä ympyrää luistelusta voi juuri nyt kenellekään antaa.

Aikaisin tiistaiaamuna St. Louis sytytti punalampun kuudesti, eikä sille tullut edes hiki. Kun maalivahti ei saa kiekkoja kiinni ja puolustus antaa vastustajan kävellä parhaaseen maalintekosektoriin toistuvasti, ei ole suurikaan ihme, jos omissa soi neljä kertaa alle neljässä minuutissa, kuten tiistaina.

Ykkösmaalivahti Carter Huttonin torjuntaprosentti on kahden ottelun jälkeen 70 ja päästettyjen maalien keskiarvo 8,75.

Puolustaa joukkue ei osaa ja sen ainoa tolkun hyökkäysvitja on nuorista koottu Clayton Keller-Nick Schmaltz-Lawson Crouse. Muuten jokaisesta ketjusta löytyy yksi, yleensä kaksi ikämiesikäistä hidasta ja tehotonta NHL-jyrää. Arizona on muutamasta lahjakkaasta nuoresta huolimatta hidas ja huolimaton sekä kärjeltään tylppä joukkue, joka tulee voittamaan sitä vähemmän mitä pidemmälle kausi etenee.

Ja jos peli on heti alussa täysin raiteiltaan, lopputulema tulee olemaan kamalaa katseltavaa. Varsinkin sen jälkeen, kun viimeisetkin veteraanit viedään kauden edetessä riveistä.

Ja vaikka päällisin puolin Arizonan uudelleenrakennusprojekti etenee aikataulussa, todellisuudessa seuran kohtalo tuntuu olevan enemmänkin korkeamman kädessä. Halliongelman kanssa iät ja ajat paininut serua sai nimittäin aiemmin kesällä ilmoituksen Glendalen kaupungilta, ettei se aio jatkaa hallisopimusta Kojoottien kanssa tämän kauden jälkeen.

Lisäksi tuoreen omistajan, Alex Meruelon aikakausi seurassa on ollut yhtä suurta kaaosta. Meruelon kahteen vuoteen mahtuu palkanmaksuhuolia, työpaikkahäirintä- sekä yhteistyökumppanien kiristyssyytöksiä ja muuta mukavaa. Nyt kaiken päälle seura on ilman kotihallia tulevalle kaudelle.

Matias Maccelli lähti Ilveksestä Arizonan organisaatioon. Kuva: AOP / Miikka Jääskeläinen

Eikä alati kyntävän joukkueen peleissä käy väkeä, minkä vuoksi Arizona tekee joka vuosi tappiota kuin Jokerit konsanaan. Parhaimmillaan Kojootit ovat ottaneet kaudelta noin takkiin noin kaksikymmentä miljoonaa eikä tähän tilanteeseen ole tulossa kohennusta etenkin, kun joukkue konttaa kaukalossa alkukaudesta nähdyllä tavalla.

Paketti, minkä Arizona tuo pöytään paitsi urheilullisesti, myös talous-, halli- ja työpaikkakiusaamisongelmineen, on NHL:lle melko kiusallinen kokonaisuus. Taloudellisesti seura on kuralla eikä omistajaportaankaan taloustilanteesta liiku NHL:n ympärillä mairittelevia tarinoita.

Kun kaikki edellä mainittu nivotaan yhteen, Arizona Coyotesin tulevaisuuden kuviin on hankala kovin iloisilla väreillä maalailla. Siitäkin huolimatta, että sillä on hallussaan valtavat määrät varausvuoroja. NHL-seuran johtaminen ja kaukalossa menestyminen kun ovat paljon muutakin kuin muutama varausvuoro.

Kaikesta tästä johtuen alkaneesta kaudesta saattaa tämän seuran kohdalla tulla jopa poikkeuksellisen kova mahalasku.

Mutta ehkä tästäkin sadepilvestä jonkinlainen suomalainen hopeareunus voisi löytyä.

Coyotesin farmijoukkueen kahdessa ensimmäisessä ottelussa kaksi tehopistettä tehnyt Matias Maccelli voisi mahdollisten lisäkauppojen kautta olla sellainen pelaaja, joka pääsisi yrittämään läpimurtoa NHL:ssä jo tällä kaudella. Muutamien lahjakkaiden nuorten kehityksen seuraaminen on käytännössä ainoa syy tällä kaudella katsella Arizonan otteluita.

Ehkä Tampereella käsitteeksi noussut Pizzeria Maccelli avaa ovensa tällä kaudella Arizonan aavikolla.

Lue myös: