Jukka Jalonen kertoo, miksi Anton Lundellin NHL-läpimurto voi tapahtua jo tällä kaudella – hehkuttaa myös Jesse Puljujärven tietä superketjuun

Anton Lundell ja Jesse Puljujärvi ovat aloittaneet NHL-kauden erinomaisesti. Leijonien päävalmentaja Jukka Jalonen analysoi syitä sen takana.

Anton Lundell on aloittanut vahvasti NHL:ssä. Kuva: 2021 NHLI

Leijonien päävalmentaja Jukka Jalonen on seurannut tyytyväisenä kahden nuoren suomalaispelaajan otteita NHL-kauden alussa. Tulokaskauttaan pelaava Anton Lundell on ottanut paikkansa Floridan kokoonpanossa ja teki juuri avausmaalinsa. Jesse Puljujärvi on vaikeiden vuosien jälkeen aloittanut kauden Edmontonin ykkösketjussa ja tehnyt kolmessa ensimmäisessä ottelussa tehopisteet 2+4=6.

– Olen todella mielissäni, että pojat ovat pärjänneet noin hyvin heti alussa, Jalonen sanoi Yle Urheilulle.

Lundell oli keväällä MM-joukkueessa ja pelasi vahvat kisat. Jalosen mukaan hänelle jäi sellainen tuntuma, että Lundell voi pärjätä myös NHL:ssä. Juuri 20 vuotta täyttänyt HIFK:n kasvatti onkin ottanut heti paikkansa Floridan sentteriosastolla.

– Lundell pelaa kovalla itseluottamuksella, hän uskaltaa pelata ja syöttää. Hän on aina ollut päättäväinen maalintekijä ja sama on jatkunut NHL:ssä. Hänellä on hyvä laukaus ja viime yönä nähtiin, miten verkko heilui ensimmäisen kerran, Jalonen totesi.

– Hän on kunnianhimoinen ja määrätietoinen kaveri, kaikki tähtää siihen, että hänestä tulee huippupelaaja. Välillä tuntuu, että elämässä ei paljon muuta olekaan, mutta niin se on maailmanluokan pelaajilla. Aika näyttää, miten hän suoriutuu illasta toiseen.

Jalosen mukaan Lundell on 20-vuotiaaksi keskimääräistä kypsempi.

– Olen valmentanut paljon pelaajia ja hän kuuluu siinä suhteessa kärkipäähän. Floridassa myös Aleksander Barkovista on varmasti apua, Lundell on saanut henkistä tukea ja asuu Barkovin luona.

Lundellilla on edellytyksiä sekä tulosta tekeväksi taitosentteriksi että luotettavaksi kahden suunnan sentteriksi.

– Hän pystyy pelaamaan todella hyvin molempiin suuntiin, hän on hyvä joukkuepelaaja, epäitsekäs kaveri ja kova työntekijä. Samanlainen kuin Barkov, hänellä on siinä hyvä esikuva.

Puljujärvi on mennyt eteenpäin henkisesti ja pelillisesti

Jesse Puljujärvi on vaikeiden vuosien jälkeen päässyt huikeaan lentoon kauden alussa. Puljujärvi on pelannut alkukauden supertähtien Connor McDavidin ja Leon Draisaitlin kanssa ja tulosta on tullut.

Jesse Puljujärvi on aloittanut kauden Edmontonin ykkösketjussa. Kuva: 2021 Getty Images

– Puljujärvi on ansainnut paikkansa kahden maailmanluokan tähden ketjussa ja onnistunut siinä erinomaisesti, Jalonen hehkutti.

Jalosen mielestä vuosi Kärpissä teki Puljujärvelle hyvää henkisesti.

– Hän on kypsynyt ihmisenä. Alussa kielitaidon kanssa oli ongelmia, nyt hän on enemmän sinut itsensä, ympäristön, vaatimustason ja pelikavereiden kanssa.

Myös pelissä on tapahtunut selvää kehitystä.

– Se on enemmän sitä, mitä pienessä kaukalossa vaaditaan. Hän käyttää isoa kroppaansa, menee maalille ja on vahva siellä. Liike ja luisteluvoima ovat maailman kärkeä. Häntä on vaikea pysäyttää täydessä vauhdissa.

Jalonen ja maajoukkueen GM Jere Lehtinen matkustavat marraskuussa tarkkailemaan NHL-pelaajia. Pekingin olympialaiset ovat helmikuussa.

Lue myös: