Aleksander Barkovin luona asuva Anton Lundell kehuu vuolaasti mentoriaan – "Tampere-jutut" sisäistänyt tulokas on häikäissyt yllättävällä tavalla

Floridan Anton Lundell on ensimmäisten NHL-viikkojen ehdoton suomalaisyllättäjä. Aikaisin keskiviikkoaamuna helsinkiläishyökkääjä iski NHL-uransa ensimmäisen maalin maailman parhaan maalivahdin taakse.

Anton Lundell kertoo, että hyökkääjäpari Aleksander Barkov on ollut hänelle paitsi suuri apu mutta myös hauska kämppäkaveri. Kuva: Icon Sportswire

Paljon enempää ei olisi Floridan Anton Lundellilta, 20, voinut tämän ensimmäisissä NHL-otteluissa vaatia. Lundell on noussut kokoonpanoon ja kolmossentteriksi hieman yllättäen. HIFK-kasvatti on pelannut maailman kovimmassa kiekkoliigassa todella kokonaisvaltaista ja laadukasta peliä.

Toki Lundellin poikkeuksellinen pelipää sekä luotettavuus olivat laajalti tiedossa jo ennakkoon, mutta suomalaistulokkaan kypsyys on silti yllättänyt monet.

Panthersin valmennusjohto sen sijaan näyttäisi olevan hyvin kartalla siitä, mitä heillä on Anton Lundellissa käsissään. Kaiken kokenut ja voittanut päävalmentaja Joel Quenneville peluutti nuorukaista alivoimalla heti tämän ensimmäisessä NHL-ottelussa yli viisi minuuttia.

Kolmen ensimmäisen ottelun jälkeen Panthers-hyökkääjistä vain Aleksander Barkov on pelannut Lundellia enemmän alivoimalla. Tilasto kertoo paljon Lundellin luotettavuudesta. Esimerkiksi Barkov, joka tunnetaan kenties koko jääkiekkouniversumin parhaana kahden suunnan pelaajana, ei pelannut ensimmäisessä NHL-ottelussa alivoimalla vaihtoakaan.

Eikä pelannut muuan Sebastian Ahokaan.

– Onhan tämä aika erilainen rooli, mihin olen aiemmin tottunut. Yleensä olen ollut enemmän ylivoimalla ja pelannut alivoimaa itse asiassa aika vähän. Meillä on täällä melko leveä hyökkäyskalusto, joten hyökkäävään rooliin ylivoimalle on nuoren tulokkaan aika vaikea heti mahtua, Lundell sanoo Yle Urheilulle.

Lundell on kuitenkin päättänyt ottaa minuutit sieltä, missä niitä on tarjolla.

– On tosi siistiä, että olen saanut vastuuta näin paljon, ja vielä alivoimalla. Ei se ihan jokapäiväistä ole, että tulokaspelaaja pääsee heti alkuun tappamaan jäähyjä. Sopeutuminen on mennyt kivuttomasti, mutta en minä sitä sen enempää ole miettinyt. Pyrin vain tekemään parhaani ja auttaa sitä kautta joukkuetta voittamaan, Lundell jatkaa.

Lundellin mukaan kapteeni Barkovin vierellä on todella kiva pelata. Jos ”Sasha” menee, Lundell pysyy alla ja niin edelleen. Kuva: 2021 NHLI

Lundell loistaa aloituksissa ja alivoimalla

Laadukkaassa Florida-ryhmässä Lundellia pystytään peluuttamaan oikealla tavalla suojatussa roolissa. Kolmosketjussa vastassa ei ole jatkuvasti vastustajan parhaat ja toisaalta alivoimalla Lundellin hyökkääjäparina on pelannut juuri Barkov. Toki Quenneville ei ole epäröinyt laittaa Lundellia esimerkiksi tärkeisiin oman pään aloituksiin vastustajan huippuketjuja vastaan.

Lundell on kiittänyt vastuusta repimällä aloitukset omille toistaiseksi yli 52 prosentin tehoilla. Lukema on tulokaspelaajalle suorastaan loistava, sillä kovimmatkin sentterit joutuvat usein pitkään opettelemaan aloittamista NHL:ssä. On silti muistettava, että kausi on vasta alussa ja erilaiset tilastonostot siksi vielä ohuella pohjalla.

Yhtä kaikki puolustavamman roolin hoitaminen laadukkaasti on oiva osoitus 20-vuotiaan pelaajan kypsyydestä. Etenkin, kun toistaiseksi urallaan Lundell on tottunut enemmän pyörittämään ylivoimaa kuin tappamaan alivoimaa. Kyky sopeutua äärimmäisen nopeasti NHL:n kaltaisessa vaativassa ympäristössä kertoo paljon pelaajan lahjakkuudesta.

Toisen polven huippukiekkoilija ei ole ollut NHL-askissa ainoastaan selviytymässä. Viidellä viittä vastaan Floridalle ei ole tehty vielä yhtään osumaa Lundellin ollessa jäällä ja joukkueen alivoimaprosenttikin nousee sekin yli 84:n.

Silti mikään ei ole tullut NHL:ssä helpolla.

– Onhan se haastavaa, kun siinä on alivoimaa pelatessa vastustajalla jäällä heidän viisi parasta pelaajaa. Kun annat vähän liikaa tilaa, on kiekko jo maalissa. Pelaamme onneksi aika aktiivista alivoimaa ja pyrimme ottamaan vastustajalta ajan pois, mikä sitten toivottavasti näkyy heikompina syöttöinä. Tarkkana saa olla ja omalla alueella ei voi alkaa kikkailla yhtään.

Barkov mentorina ja "vuokraisäntänä"

Alivoimalla pelaaminen kapteeni Aleksander Barkovin vierellä on luonnollisesti tehnyt Lundellin elämästä helpompaa.

– Onhan se huima apu, kun vierellä on yksi liigan parhaista pelaajista. Hän voi pelata mitä tahansa tilanteita koska tahansa. Jäällä me luemme toisiamme hyvin. Jos ”Sasha” menee, minä pysyn alla ja niin edelleen. Olemme pystyneet pelaamaan hyvin niin, ettei kumpikaan pelaa itseään ulos. Hänen kanssaan on ollut tosi kiva pelata.

Kaukalon ulkopuolella asiat rullaavat niin ikään hyvin, sillä myös siellä mentorina toimii Barkov. Lundell on pitänyt toistaiseksi majaa Panthers-kipparin luona tamperelaishuumoria opetellen.

– Barkov on aika hauska kaveri, hänellä on hyvä huumorintaju. Hetken se ottaa, että pääsee juttuihin sisään, mutta kun alkaa ymmärtää noita Tampere-juttuja, niin kaikki menee hyvin. Tosi hyvin on mennyt ja hauskaahan meillä on. Hän on auttanut tosi paljon ja se on tärkeää varsinkin näin alussa.

Lundellin läpimurto ensin SM-liigassa ja sitten kansainvälisillä jäillä loi erinomaisen pohjan NHL-tulemiselle. Kuva: 2021 Getty Images

NHL-uran avausmaali sykähdytti erityisestä syystä

Lundellin tapauksessa on toisaalta hyvä muistaa se, että tulokkaan statuksesta huolimatta suomalaislahjakkuus on ”jo” 20-vuotias. Loppuvuodelta löytyvän syntymäpäivän vuoksi vuonna 2001 syntynyt Lundell varattiin NHL:ään vasta viime vuonna ikään kuin vuotta myöhemmin. Varauksen jälkeen tämä päätti jäädä vielä vuodeksi HIFK:hon, mitä voi juuri nyt pitää hyvänä päätöksenä.

Läpimurto ensin SM-liigassa ja sitten kansainvälisillä jäillä MM-kisoja myöten loi erinomaisen pohjan NHL-tulemiselle. Äärimmäisen määrätietoisesti uraansa rakentanut Lundell on parikymppisenä paljon valmiimpi NHL:ään kuin moni 18-vuotias.

Seuraava askel Panthers-lupaukselle on löytää tehot hyökkäyspäässä. Tältäkin osin nuorukaiseen luottava valmennusjohto on heittänyt suomalaislahjakkuuden heti syvään päähän. Oman pään aloituksesta voi olla toisinaan pitkä matka maalipaikkojen luomiseen, mutta peluutuksesta päätellen Florida-valmennus uskoo Lundellin tähän pystyvän.

Tai ainakin se haluaa katsoa alkukaudesta kevättäkin ajattelen, miten Lundellin pelaaminen kehittyy.

– Pelasin alkuun aika paljon alivoimaa ja sitten minua heitettiin oman pään aloituksiin paljon vastustajan parhaita vastaan. Ei me kauheasti hyökkäyspeliä saatu aikaiseksi, mutta ei se noista lähtökohdista aina helppoa olekaan. Viime peli tuntui jo paremmalta ja kemiatkin löytyi nyt Sam Reinhartin kanssa pelatessa paremmin, Lundell kertaa.

Paremmalta se myös näytti, sillä Lundell iski hallitsevaa mestaria Tampaa vastaan taululle tehot 1+1.

– Aika uskomaton fiilis ja iso juttu tietenkin itselle, kun näki kiekon menevän maaliin. Sitä on nuorena katsellut NHL-koosteita ja miettinyt, jos pääsisi joskus itsekin tekemään maalin. Kun se tapahtui, oli jopa hieman helpottunut fiilis, Lundell fiilistelee.

Osuma Vezina-voittaja Andrei Vasilevskin taakse teki maalista vieläkin sykähdyttävämmän.

– Oli se uskomaton päivä. Ei häntä turhaan sanota maailman parhaaksi veskariksi.

"Yhdeksän ottelun raja" ei koske Lundellia

Lundellin alkutaival tarunhohtoisessa on ollut kuin kiekkoilevien poikien päiväunista, mutta pelaaja itse pitää realiteetit mielessään. NHL:n 82 ottelun runkosarja 199 päivässä on armoton rypistys sekä fyysisesti että henkisesti kaikille pelaajille, mutta etenkin nuorelle tulokkaalle.

Etenkin, jos Lundellin rooli jatkossakin rakentuu puolustavamman roolin ympärille.

– Tavoite on koko ajan parantaa ja auttaa joukkuetta, mutta täytyy nyt muistaa, että tässä on aika paljon pelejä jäljellä. Tässä on paljon vielä kautta jäljellä, pitää nyt vain pyrkiä pitämään itsensä terveenä ja muutenkin valmiina jokaiseen peliin.

Näyttää vahvasti siltä, ettei Lundellia nähdä enää Euroopan kaukaloissa. Vaikka nuoren suomalaisen kohdalla on puhuttu paljon tutusta ”yhdeksän ottelun rajasta”, minkä jälkeen tulokkaan voi vielä esimerkiksi palauttaa Eurooppaan ja näin siirtää sopimuksen alkua vuodella, Lundellin tapauksessa tällaista mahdollisuutta ei ole.

Lundellin sopimuksessa on Eurooppa-pykälä, mikä mahdollistaa paluun HIFK:hon, mutta NHL-sopimuksesta ensimmäinen vuosi palaa joka tapauksessa.

– Totta kai oma tavoite on pelata koko kausi NHL:ssä. Se on itselle iso asia. Toistaiseksi kaikki on mennyt hyvin, pelaaminen on tuntunut hyvältä ja olen pystynyt auttamaan joukkuetta voittoihin. Nyt täytyy vain jatkaa samalla tavalla.

Lue myös: