Piinaava särky mursi Aleksandr Bolshunovin kuuluisan kipukynnyksen – Jelena Välbe Ylelle: "Jos tällaista sattuisi tammikuussa, saisin sydänkohtauksen"

Venäjän hiihtotähden kesä on ollut terveyshuolten sävyttämä. Aleksandr Bolshunovilta odotetaan silti suuria.

Aleksandr Bolshunov on alkavallakin kaudella Venäjän hiihtomaajoukkueen selvä ykkösnimi. Valmistautuminen olympiavuoteen ei ole sujunut ongelmitta. Kuva: All Over Press

Viime kauden hiihtokuninkaan Aleksandr Bolshunovin harjoitussesonkiin on mahtunut useita takaiskuja.

12-kertainen arvokisamitalisti loukkaantui toukokuussa kaaduttuaan pyörällä harjoituksissa ja joutui rukkaamaan touko-kesäkuun treeniohjelmaansa uusiksi. Venäläismedian mukaan Bolshunov, 24, on myös kärsinyt kovan rasituksen aiheuttamista akillesjännevaivoista.

Oma lukunsa ovat hiihtotähden hammasongelmat. Syyskuun lopulla Bolshunov jätti väliin rullahiihdon MM-kisat pahaksi äityneen ientulehduksen vuoksi. Tuolloin hänen ikenensä puhdistettiin kirurgisella toimenpiteellä. Reilu viikko sitten Bolshunovin yläleuka leikattiin, kun kivut eivät hellittäneet. Hiihtäjä määrättiin vajaan kahden viikon sairauslomalle.

Bolshunovin terveyshuolet ovat saaneet runsaasti huomiota Venäjällä ja muissa hiihtomaissa, onhan kyseessä yksi itänaapurin suurimmista menestystoivoista helmikuussa käytävissä Pekingin talviolympialaisissa.

– Harjoituskausi menee harvoin kenelläkään ongelmitta, varsinkaan "Sashalla". Voin kuitenkin sanoa, että jos tällaista sattuisi tammikuussa, saisin sydänkohtauksen, Venäjän hiihtoliiton puheenjohtaja Jelena Välbe sanoo Yle Urheilulle viitaten olympiatavoitteeseen.

Bolshunovin viimeaikaisten ongelmien taustalla on epäonnistunut hampaan paikkaus. Vaiva olisi vaatinut hoitoa selvästi aiemmin, mutta Match TV:n (siirryt toiseen palveluun) mukaan hiihtäjä vältteli lääkärikäyntiä, koska ei halunnut tinkiä harjoittelustaan. Venäläistähti tunnetaan lajipiireissä äärimmäisen kovasta kipukynnyksestään, mikä auttoi häntä elämään hammassäryn kanssa.

Syksyllä tuli kuitenkin raja vastaan. Ennen rullahiihdon MM-kisoja Val di Fiemmessä Bolshunov vietti kipujen vuoksi unettoman yön. Ramsaun-leirillä lokakuun alussa hammassärky pakotti hänet keskeyttämään harjoituksen. Se oli lopullinen sysäys leukaoperaatioon.

Aleksandr Bolshunov saavutti viime kaudella maailmancupin kokonaiskilpailun voiton, maailmanmestaruuden ja kolme himmeämpää MM-mitalia. Kuva: Sergei Bobylev/All Over Press

Bolshunovin valmentaja Juri Borodavko kertoi venäläismedialle tilanteen olevan Bolshunoville raskas. Välbe myöntää, että kunnianhimoisen urheilijan henkinen kantti on ollut koetuksella.

– Se tuntui hänestä aluksi pahalta. Uskon, että nyt hän on rauhoittunut ja ymmärtää, miten tärkeää on hoitaa itsensä lopullisesti kuntoon. Sen jälkeen voi treenata ja kilpailla täysillä.

17-kertainen arvokisavoittaja ei suostu voivottelemaan suojattinsa kohtaloa. Välben mielestä spekulointi Bolshunovin terveydentilasta ja sen vaikutuksesta olympiamenestykseen on saanut liian suuret mittasuhteet.

– Urheilijoilla on tapana ajatella jokaisen harjoituksen olevan tulosten kannalta elintärkeä. Olympialaisiin on kuitenkin aikaa. Nyt kaikkien täytyy rauhoittua ja mennä eteenpäin.

"Mikään ei ole tullut helpolla"

Välbe muistuttaa, ettei kyseessä ole ainoa kerta, kun Podyvotjen työjuhta kohtaa vastoinkäymisiä tärkeiden kisojen kynnyksellä.

– "Sashan" uraa tarkasti seuraavat tietävät, ettei hän ole saanut mitään helpolla. Jo junioriaikoina hän sairasteli paljon ennen tärkeitä kisoja. Siitä huolimatta hän on onnistunut tekemään tulosta.

Luottamusta Bolshunovin kuntoon ovat lisänneet harjoituskauden testitulokset, jotka ovat olleet rikkonaisesta kesästä huolimatta edelliskauden tasolla.

– Se kertoo, että Sasha harjoitteli valtaosan kesästä todella hyvin. Hänellä on myös loistava kuntopohja, jota on rakennettu lapsuudesta saakka. Tuollaisessa tilanteessa sairastelut tai loukkaantumiset eivät vaikuta niin paljoa. On eri asia, jos urheilija himmailee harjoittelussa tai valmistautuu vain yhteen starttiin. Silloin pienikin tauko voi aiheuttaa suuria ongelmia.

Aleksandr Bolshunov ja Jelena Välbe tapasivat venäläisiä hiihtofaneja Moskovassa kauden 2020–2021 päätteeksi. Kuva: Sergei Bobylev/All Over Press

11 000–12 000 kilometriä vuodessa hiihtävä Bolshunov on harjoittelumäärässä ja -intensiteetissä Venäjän maajoukkueen kärkinimi. Tähtihiihtäjä palaa harjoittelemaan lähipäivinä, kun Juri Borodavkon harjoitusryhmä matkaa valmistavalle leirille Muonioon.

Kansainvälinen hiihtokausi alkaa Rukan maailmancupilla 26.–28. marraskuuta. Venäjän miesten maajoukkueessa käydään rajua kilpailua kahdeksasta Pekingin olympialaisiin oikeuttavasta paikasta. Välbe nostaa potentiaalisiksi menestyjiksi muun muassa kaksinkertaisen maailmanmestarin Sergei Ustjugovin, viime kaudella pimentoon jääneen Andrei Larkovin, viestihopeaa Oberstdorfin MM-kisoissa saavuttaneen Ivan Jakimushkinin sekä Bolshunovin kanssa samassa ryhmässä harjoittelevat Aleksei Tshervotkinin ja Denis Spitsovin. Ylivoimaisesti suurimmat kultaodotukset kohdistuvat uransa ensimmäistä olympiavoittoa tavoittelevaan Bolshunoviin.

– "Sasha" on kaikesta huolimatta maajoukkueemme johtohahmo. Olen varma, että hän saa itsensä tarvittavaan kuntoon Pekingiä varten. Hänet tuntien hän on takaiskujen jälkeen vieläkin vahvempi.

Lue myös: