Sysimusta ilta Töölössä: Maccabi Tel-Aviv tyrmäsi HJK:n rumasti – jatkohaaveille Konferenssiliigassa suuri kolaus

Maccabi Tel-Aviv sai kaksi kyseenalaista rangaistuspotkua, mutta ansaitsi joka tapauksessa täysin voittonsa Helsingissä HJK:n vieraana. Loppulukemat Töölön jalkapallostadionilla 0–5.

HJK:n pelaajien, kuten Lucas Lingmanin (10), maalivahti Hugo Kedon sekä Casper Terhon (19) ilmeet olivat paljonpuhuvat, kun Klubi oli jäänyt Maccabin jyrän alle. Kuva: Kimmo Brandt / Compic / All Over Press

HJK kohtasi Töölön jalkapallostadionilla poikkeuksellisesti jo kello 17.30 alkaneessa Konferenssiliigan ottelussa israelilaisen Maccabi Tel-Avivin. Torstain otteluihin lähdettiin asetelmista, joissa Maccabilla ja itävaltalaisella LASK Linzillä oli neljä pistettä, HJK:lla kolme pistettä ja armenialaisella Alashkertilla nolla.

Maccabi Tel-Aviv on europelien vakiokävijä. Viime kaudella se eteni Eurooppa-liigassa lohkostaan jatkoon ennen kuin hävisi pudotuspeleissa Shakhtar Donetskille.

Ottelu alkoi vierasjoukkueen hallinnalla, eikä HJK päässyt ensimmäisen puolituntisen aikana juuri hyökkäysalueella temmeltämään. Sen sijaan Maccabi Tel-Aviv iski 28. peliminuutilla. Israelilainen keskikenttäpelaaja Gavriel Kanichowsky murtautui vetopaikkaan HJK:n Lucas Lingmanin ja Bubacar Djalon välistä – kova laukaus rangaistusalueen rajalta löysi tiensä taka-alakulmaan ohi maalivahti Hugo Kedon.

Runsaasti loukkaantumisista kärsinyt HJK pääsi tällä kertaa otteluun laajalla miehistöllä. Loukkaantuneiden listalla ovat enää ruotsalaismaalivahti Jakob Tånnander sekä keskikenttäpelaajat Atom Tanaka ja Sebastian Dahlström.

Maccabin johtomaalin jälkeen HJK sai vihdoin omaa pallonhallintaansa käyntiin. Kotijoukkueen ensimmäinen ja samalla ensimmäisen puoliajan ainoa kunnollinen maalipaikka syntyi 40. peliminuutilla, kun Lingmanin mainio sivuvapaapotku löysi täysin vapaaksi jääneen Roope Riskin, joka ei kuitenkaan osunut palloon täydellisesti, ja laukaus pomppi takakulmasta ohi.

Riski, 30, on ollut HJK:n ylivoimainen ykköstykki kauden europeleissä. Hän oli ennen Maccabi-ottelua ladannut karsintapelit mukaan lukien kymmenessä ottelussa yhdeksän maalia.

Tauolle mentiin Maccabin johtaessa täysin ansaitusti. Töölössä yleisö vihelteli aneemisesti esiintyneen HJK:n poistuessa pukusuojaan.

Tauolle mentiin Maccabin johdossa Gavriel Kanichowskyn maalilla. Kuva: Kimmo Brandt / Compic / All Over Press

Toinen puoliaika käynnistyi HJK:n kannalta katastrofaalisesti. Toppari Miro Tenho repi keskitystilanteen jälkeen boksissa Maccabin kroatialaishyökkääjää Stipe Pericaa. Kontakti oli kevyt, mutta toisaalta Tenho piti hyökkääjän paidasta kiinni hieman turhan kauan, ja Perican "uintiliikkeet" tehosivat – erotuomari Pavel Orel määräsi pallon pilkulle. Perica upotti rankkarin varmasti alakulmaan, joten Maccabi siirtyi 2–0-johtoon.

Maccabin riemumarssi jatkui, kun 60. peliminuutilla Kanichowsky laukoi illan toisensa ja vieraat kolmen maalin karkumatkalle. Maalia edelsi portugalilaisen laitapakin Andre Geraldesin nousu ja keskitys HJK:n rangaistusalueelle pelaajamassan yli, taka-alueelle hakeutunut Kanichowsky ehti ottaa haltuunkin ennen kuin sijoitti pallon takakulmaan.

Ottelun viime hetkillä Maccabi iski vielä kahdesti. Daniel O'Shaugnessy rikkoi Eduardo Guerreroa ja pallo vietiin toistamiseen rankkaripisteelle. Repiminen oli selkeä, mutta HJK:n pelaajat protestoivat rajusti, että rike olisi tapahtunut rangaistusalueen ulkopuolella. Rankkarin upotti verkkoon espanjalaispuolustaja Enric Saborit.

Maccabi iski vielä kertaalleen, ottelun viimeisestä tilanteesta, kun Eden Shamir puski keskityspallon verkkoon. Loppulukemat synkät 0–5.

HJK pääsi toisella puoliajalla lähimmäksi maalia, kun Roope Riskin keskitys kimposi Maccabin puolustajasta ylärimaan.

Roope Riski (11) oli osunut yhdeksän kertaa kauden europeleissä, mutta Tel-Avivia vastaan hänkään ei maalipaikoille päässyt. Kuva: Kimmo Brandt / Compic / All Over Press

Tappiolla HJK:n mahdollisuudet jatkopeleihin ensimmäistä kertaa pelattavassa Euroopan kolmostason kilpailussa eli Konferenssiliigassa vaikeutuivat merkittävästi. Kun kolme peliä kuudesta on pelattuna, HJK on hävinnyt kotikentällään ennakkosuosikeille Maccabille ja LASKille sekä voittanut vieraissa Alashkertin. Kaksi parasta etenevät pudotuspeleihin.

HJK:n kotisaldo kaikki kilpailut mukaan lukien on tällä hetkellä murheellinen. Se on pelannut nyt seitsemän ottelua peräkkäin kotitekonurmellaan ilman voittoa, kolme europeleissä ja neljä Veikkausliigassa.