HJK kyykkäsi kotikentällään rajusti, kannattajat vihelsivät joukkueelle – päävalmentaja Koskela oli silti tyytyväinen pelaajien asenteeseen

Peräti neljä ottelua 11 päivässä pelaavan HJK:n vire kauden tärkeimmällä hetkellä on kadoksissa. Seuraavana ovat vuorossa Veikkausliigan ratkaisuottelut ja vasta sen jälkeen Konferenssiliigan loput lohkopelit.

Maccabin Gavriel Kanichowsky laukoi vierasjoukkueen avauspuoliajalla johtoon HJK-miehistön keskeltä. Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva

Helsingin Jalkapalloklubi jäi torstaina Konferenssiliigan ottelussa täysin Maccabi Tel-Avivin jyrän alle. Loppulukemat Töölössä olivat tylyt 0–5. Tappio oli HJK:lle toinen Konferenssliigan lohkovaiheessa. HJK:lla on kolmen ottelun jälkeen kasassa yksi voitto.

Torstain ottelussa Maccabi sai kaksi kotijoukkuetta kismittänyttä rangaistuspotkua, joista se teki toisen ja neljännen maalinsa.

Ensimmäisen rankkarin vierasjoukkue sai, kun toppari Miro Tenho repi keskitystilanteen jälkeen kroatialaishyökkääjä Stipe Pericaa. Kontakti oli kevyt, mutta toisaalta Tenho piti hyökkääjän paidasta kiinni turhan kauan. Ottelun lopussa Daniel O'Shaugnessy repi Eduardo Guerreroa, ja rike sinänsä oli selvä, mutta HJK:n pelaajat protestoivat rajusti, että repiminen olisi tapahtunut rangaistusalueen ulkopuolella.

HJK:n päävalmentaja Toni Koskela ei ottelun jälkeen selitellyt rumaa tappiota rangaistuspotkutuomioilla.

– Vastustaja on selkeästi meitä edellä, niin niitä ei tarvitse spekuloida. Vastustaja voitti tämän ottelun ihan ansaitusti riippumatta niistä tuomioista, Koskela totesi Yle Urheilulle.

HJK oli vastaanottava osapuoli käytännössä läpi 90-minuuttisen. Maccabi Tel-Aviv iski ensimmäisellä puoliajalla kerran, kun israelilaishyökkääjä Gavriel Kanichowskyn laukaus löysi tiensä 16-alueen rajalta HJK:n maalin alakulmaan. Avausmaalin jälkeen ensimmäisen puoliajan viimeinen vartti oli illan parasta HJK:ta, mutta ainoaksi maalipaikaksi jäi Roope Riskin ohilaukaus Lucas Lingmanin vapaapotkun jälkeen.

"Pallollisessa pelaamisessa maltin puutetta"

Koskela muistutti ottelun jälkeen, kuinka laadukas porukka HJK:lla oli vastassa. Maccabi Tel-Aviv eteni viime kaudella Eurooppa-liigassa eli Euroopan kakkostason kilpailussa alkulohkosta pudotuspeleihin. Nyt pelataan kolmostason kilpailua, uutta Konferenssiliigaa.

Israelin pääsarjassa Maccabi Tel-Aviv on tällä hetkellä yhdeksäntenä.

– Se, miten he hyökkäsivät, aiheutti meille ongelmia. He toivat paljon pelaajia välikaistalle, mikä pakotti meidät liikkumaan vahvasti poikittain. Sen jälkeen he saivat usein jalkaa vapaaksi ja pystyivät syöttämään toiseen laitaan, jossa oli iso tila. Sitä kautta he pääsivät usein lähelle boksia tai keskittämään boksin sisään. Mitä enemmän niitä hetkiä tulee, sitä todennäköisempää, että maaleja alkaa tulla, Koskela kuvaili vastustajan hyökkäyspeliä.

– Pallollisessa pelaamisessa meillä oli maltin puutetta. Kun luovutaan pallosta liian helposti, joudutaan taas puolustamaan. Sitten kun laadukas vastustaja luo ongelmia meidän puolustukseen, tulos on harvemmin hyvä.

Gavriel Kanichowsky (vas.) teki kaksi maalia HJK:n verkkoon torstai-iltana. Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva

Europeleissä HJK:n pitäisi pystyä pelaamaan Koskelan sanoin "lähellä potentiaalin kattoa", mutta Maccabia vastaan siitä jäätiin kauas.

Maccabin pelaamisessa ei juuri yllätyksiä ollut. HJK tiesi, mistä mahdolliset tilat hyökätessä voivat löytyä, mutta toteutus jäi pahasti piippuun.

– Tiesimme, että vastustaja on laadukas ja meidän pitää onnistua erittäin korkealla tasolla, jos haluamme saada pisteitä. Vastustaja ei antanut meille oikeastaan mitään saumaa siihen, Koskela myönsi.

Samoilla linjoilla oli ottelun jälkeisessä lehdistötilaisuudessa puolustaja O'Shaugnessy.

– Vastustaja oli hyvä ja me emme olleet parhaimmillamme, niin lukemat ovat tuollaiset. Tietysti silloin, kun emme ole parhaimmillamme, pitäisi olla fiksuja. Vastustajaa ei saa päästää noin helpolla tekemään maaleja, O'Shaugnessy pyöritteli.

Toiselle puoliajalle HJK vaihtoi Riku Riskin hyökkäyspäähän Santeri Hostikan tilalle. Suunnitelmat paremmasta toisesta puoliajasta kariutuivat nopeasti, kun Maccabi sai rankkarinsa ja toisen maalinsa.

– 2–0-maali tuli pahaan paikkaan ja se oli ratkaisun makua, Koskela sanoo.

Lopussa lukemat repesivät rumiksi, mutta Koskela ei kyseenalaistanut joukkueensa asennetta. Ottelun loputtua HJK:n kannattajat vislasivat omilleen.

– Ymmärrän täysin sen harmituksen, mutta sanon, että kaikkia meitä harmittaa. Ero tulee silti ihan muussa kuin asenteessa, kaikki tekivät niin ison työn kuin mahdollista.

HJK:n päävalmentaja Toni Koskela. Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva

HJK:lla neljä ottelua 11 päivässä

HJK:n kotisaldo on muutenkin tällä hetkellä murheellinen: seitsemän peräkkäistä peliä ilman voittoa, niistä kolme europeleissä ja neljä Veikkausliigassa.

Veikkausliigassa HJK kamppailee mestaruudesta KuPSia vastaan, ja KuPS on kolme pistettä edellä, kun otteluita on pelaamatta kolme. Samoin Konferenssiliigassa HJK:lla on pelaamatta vielä kolme ottelua. Hyvä asia otteluohjelmaa ajatellen on se, että HJK saa keskittyä nyt Veikkausliigaan, ja loput Konferenssiliigan ottelut ovat vuorossa kotimaan sarjan päätyttyä.

Konferenssiliigan jatkopaikan kannalta Maccabi-tappio oli kenties viimeinen niitti. Lohkon ennakkosuosikeilla LASKilla ja Maccabilla on nyt kasassa seitsemän pistettä, HJK:lla kolme. HJK kohtaa vielä vieraissa LASKin ja Maccabin, joille se Helsingissä jo hävisi, sekä kotikentällään sarjajumbo Alashkertin.

– Haluamme pärjätä mahdollisimman hyvin molemmissa kilpailuissa. Sehän on itsestään selvää, että jatkoonpääsy on nyt todella vaikeaa, kun on kärkijoukkueet vielä vieraissa vastassa. Nyt kannattaa mennä kummassakin kilpailussa peli kerrallaan, sanoi Koskela.

Ottelutahti jatkuu kovana. Maccabi-ottelu mukaan lukien HJK pelaa neljä ottelua 11 päivässä. Sunnuntaina helsinkiläiset kohtaavat Veikkausliigassa kotikentällään FC Interin. Keskiviikkona 27.10. pelataan Stadin derby HJK–HIFK. Veikkausliiga huipentuu sunnuntaina 31. lokakuuta, kun HJK matkaa KuPSin vieraaksi.

Lue lisää: