Naisten futsalmaajoukkue voiton päässä historiallisesta EM-kisapaikasta – kohtalon ottelu edessä sunnuntaina: "Haluamme pelata parhaan ottelumme koskaan"

Suomen naisten futsalmaajoukkue pelaa parhaillaan EM-karsintaturnauksessa Ukrainan Lvivissä. EM-lopputurnauspaikka ratkeaa sunnuntaina.

Naisten futsalmaajoukkue iski perjantaina kolme maalia Tshekin verkkoon. Kuva: Suomen Palloliitto

Suomen naisten futsalmaajoukkue otti perjantaina askeleen lähemmäs EM-lopputurnauspaikkaa, kun se kukisti Ukrainan Lvivissä pelatussa EM-karsintaturnauksessa Tshekin 3–1.

Suomen maaleista vastasivat Matilda Herranen, Sini Lauermaa ja Emilia Jokisalo.

– Ottelu oli aika hyvin meidän hallussamme. Tshekin pelitapa ei tullut yllätyksenä. Pystyimme puolustamaan hyvin heidän suoraviivaista pelitapaansa ja luotimme siihen, että saamme riittävät tekopaikat itse. Niitä saimme enemmän kuin olisimme odottaneet. Maalinteossa emme ole olleet niin tehokkaita täällä, mutta puolustaminen on ollut timanttista ja uhrautuvaa, kaikki ovat pistäneet kaiken peliin, päävalmentaja Jaakko Laitinen kuvaili ottelua Yle Urheilulle puhelimitse.

Turnauksen avausottelussa torstaina Suomi kaatoi Belgian 3–0. Jasmin Ylikraka osui kahdesti ja Emilia Jokisalo kertaalleen.

– Pelaajat ovat kantaneet isoa vastuuta kentällä pelin sisällä, kaksi voittoa kahdesta pelistä oli olennaisin tässä. Kolmas peli on ohjelmassa se iso peli ja haluamme pelata parhaan pelimme koskaan tällä naisten maajoukkueella.

Turnauksen päätösottelu pelataan sunnuntaina 24. lokakuuta kello 17.00 alkaen. Turnauksen järjestäjämaa Ukraina on ennalta lohkon ykkössijoitettu. Laitinen odottaa ottelusta kovaa taistelua.

– Uskoisin, että kisapaikasta käydään kaikkien näiden neljän EM-karsintalohkon kovin taistelu. Muissa lohkoissa tilanne on ehkä vähän selkeämmin ratkennut ennakkosuosikeille. Futsalotteluun on todella hankala lähteä tasapelistä pelaamaan. Asenteemme on alusta asti ollut, että meidän täytyy voittaa kaikki kolme ottelua, jos haluamme kisoihin. Nyt on kaksi kolmesta hoidettu ja annettu itsellemme hyvä mahdollisuus tehdä historiaa.

Ei koskaan aiemmin kisoissa

Suomen naisten futsalmaajoukkue ei ole koskaan aiemmin pelannut EM-lopputurnauksessa. Edellisissä karsinnoissa se sijoittui EM-karsintaturnauksensa toiseksi hävittyään Portugalille 1–3.

Kovin montaa kertaa joukkueella ei ole ollut siihen mahdollisuuttakaan, sillä ensimmäiset EM-kisat pelattiin 2019. Tällöin lopputurnausta emännöi juuri Portugali, joka taipui kuitenkin finaalissa Espanjalle 0–4.

Suomen seuraava vastustaja Ukraina pelasi myös ensimmäisessä EM-lopputurnauksessa, mutta jäi neljän maan turnauksen viimeiseksi.

Historian toinen naisten EM-lopputurnaus pelataan maaliskuussa 2022. Alunperin turnaus piti järjestää helmikuussa 2021, mutta koronapandemia siirsi karsintoja ja turnausta vuodella.

Matilda Herranen vastasi Suomen avausmaalista. Kuva: Suomen Palloliitto

Suomen miesten futsalmaajoukkue teki viime keväänä historiaa saavuttamalla kaikkien aikojen ensimmäisen arvokisapaikan. Nyt naisilla on sunnuntaina mahdollisuus samaan temppuun.

– Pelkästään se, että olemme tässä asemassa, kertoo siitä, että lajista on vahvaa tietoa Suomessakin. On pelaajia, jotka panostavat tähän lajiin todella paljon, löytyy valmennusta, löytyy osaamista ja tiedämme, miten asioita tehdä. Miehissä jouduttiin maksamaan aika pitkään ehkä oppirahoja kentällä, mutta naisissa olemme pystyneet hyödyntämään niitä kokemuksia, mitä miesten maajoukkueen puolelta on saatu, Laitinen kertoi.

EM-kisapaikka täydentäisi päävalmentajan mukaan suomalaisen jalkapallon ja futsalin hienoa arvokisaputkea.

– Totta kai paljon on ollut kiinni sitoutuneista pelaajista, jotka tässä ovat mukana. Tietysti se olisi iso palkinto, jonka soisi kaikille pelaajille ja laji-ihmisille Suomen seuroissa. Kaikille se olisi hieno juttu ja täydentäisi Suomen hienoa saldoa kisapaikoissa. Tulevaisuudessakin kisapaikka tulisi ennemmin tai myöhemmin, mutta lähdetään siitä, että sunnuntaina otamme sen.

Lue myös: