SM-liigakierroksen huippupelissä uusi sääntö herätti ihmetystä, mutta Pelicans kaatoi Kärpät – TPS jatkaa SM-liigassa kärjessä

Pelicans ja Kärpät iskivät yhteen SM-liigakierroksen kärkiottelussa.

Miika Roine oli Pelicansin sankari perjantaina. Kuva: Tomi Natri /All Over Press

Lahtelainen Pelicans jatkoi perjantaina hyvää syksyään SM-liigassa, kun se peittosi kierroksen kärkiottelussa kotikaukalossaan Kärpät 4–2. Pelicans nousi sarjataulukossa pisteen päähän Kärpistä neljänneksi.

Pelicansin kapteeni Miika Roine johti Liigassa joukkueensa upeaan kotivoittoon Oulun Kärpistä perjantaina. Roine iski kauden ensimmäiset maalinsa, kun Pelicans katkaisi kahden ottelun tappioputkensa 4-2-voitolla.

Tappio oli oululaisille vasta toinen varsinaisen peliajan puitteissa.

– Pelicans ansaitsi voittonsa. Kaksi erää jaksoimme kamppailla hyvin, mutta jotenkin sellainen fiilis jäi, että myimme kolmannen erän pikkuisen liian halvalla. Tämä oli kaiken kaikkiaan viihdyttävä kiekkoilta, Kärppien päävalmentaja Lauri Mikkola sanoi.

Ottelussa nähtiin mielenkiintoinen tilanne avauserässä, kun Henri Nikkanen ohjasi Alex Lindroosin viivakudin maaliin. Osuma kuitenkin hylättiin, koska Antti Tyrväinen teki maskia maalivahdin alueella. Hylkäyksen syy oli visuaalinen maalivahdin häirintä. Se on uusi sääntö tälle kaudelle.

– Tuomio meni sääntökirjan mukaan ihan oikein, erotuomarikouluttaja Juha Pajunen sanoi.

Pelicansiin palannut Mikko Kousa oli tyytyväinen joukkueen kasvojenpesuun murheellisen Jukurit-tappion jälkeen.

– Halusimme näyttää, että osaamme yhä pelata jääkiekkoa. Peli-ilme oli sellainen kuin halusimmekin, Kousa sanoi tyytyväisenä.

Ässät tuuliajolla

Ässät on Liigassa hävinnyt kauden seitsemästä viime pelistään kuusi, niistä peräti viisi yhden maalin erolla vastustajaansa. Kaava jatkui perjantaina tuttuna, kun sarjakärki TPS haki Porista sarjapisteet maalein 3-2.

– Kyllä syö miestä. Jotain pitää tehdä eri tavalla, että maalin tappiot kääntyvät maalin voitoksi, Ässien hyökkääjä Eemil Erholtz puhalsi.

Ässät oli jo 0-3-tappiolla kuusi minuuttia ennen päätössummeria, mutta joukkue nousi kahdella Sakari Salmisen onnistumisella maalin päähän. Lopussa tasoituskaan ei ollut kaukana. Sitä ei kuitenkaan tullut, ja sarjajumbon tuska jatkuu.

– Tuttu tarina ja maalin tappio. Nyt pelasimme hyvää alivoimaa, ja kolmannessa erässä oli meiltä lupaava nousu, joka ei ihan riittänyt pisteisiin, Ässien päävalmentaja Ari-Pekka Selin mietti.

TPS:n voittomaalin laukoi 18-vuotias Kalle Väisänen. Se oli hänen ensimmäinen osumansa jääkiekkoliigassa.

– On tietysti todella tärkeää saada ensimmäinen maali tehtyä. Paikkoja on ollut aikaisemminkin, mutta nyt se vihdoin tuli. Siitä tuli todella hyvä fiilis, Väisänen mietti.

KooKoo jyrää

KooKoo voitti jääkiekkoliigan naapurinsa Jukurit jo yhdeksännen kerran peräkkäin, kun kouvolalaiset juhlivat Mikkelin Kalevankankaalla nollavoittoa maalein 2-0. Vierailta meni voittomaalin tekemiseen vain 16 sekuntia, kunnes ykkösketjun laitahyökkääjä Heikki Liedes niittasi jo kauden yhdeksännen maalinsa.

KooKoon Yhdysvalloissa syntynyt tshekkimaalivahti Nick Malik, 19, avasi nollapelitilinsä Liigassa 35 torjunnan urakalla. Liigavahtien torjuntaprosenteissa kakkosena oleva Malik (92,83) on pelannut kaksi ottelua enemmän kuin Oskari Setänen, 27. Setänen siirtyi Rauman Lukon mestarijoukkueesta KooKoon väreihin ykkösvahdin roolin saadakseen.

– "Osku" on tukenut minua hyvin harjoituksissa, vaikka olenkin pelannut hieman enemmän. Saimme nyt tärkeät pisteet, ja tietenkin olen tyytyväinen nollapeliin, Malik totesi.

KooKoo on murjonut Jukureita huimaavasti runsaan kahden viime vuoden aikana. Kaikki kohtaamiset puhtaasti hävinnyt Jukurit ei ole tehnyt yhdessäkään ottelussa maalia enempää. KooKoo on ollut maaleissa edellä 33-7.

– Voitimme pelissä varmaankin kaiken muun paitsi pelin. Eihän ensimmäisessä vaihdossa saisi mennä kiekko omiin, Jukurien päävalmentaja Olli Jokinen harmitteli.

SaiPa vauhditti HPK:n alamäkeä

SaiPan maalivahti Niclas Westerholm, 24, torjui perjantaina Liigassa kauden toisen nollapelinsä ja johti joukkueen voittokantaan kahden tappion jälkeen. SaiPa voitti HPK:n Hämeenlinnassa 3-0.

Westerholm venyi kaikkiaan 16 pelastukseen.

– Kova ottelu. Vähämaalinen, mutta tapahtumarikas ja kova taistelu. Olen peräänkuuluttanut vastuunottoa. Nyt sydän oli mukana, sanoi SaiPan päävalmentaja Pekka Virta.

SaiPan tehoista vastasivat David McIntyre, Mikko Juusola ja Dominik Lakatos (1+1).

– Se oli miekkailupeli, ja paljon oli kovaa kamppailua. Näkyi, että meillä oli viikon tauko peleistä. SaiPa oli alussa terävämpi. Pääsimme peliin mukaan jäähyihin asti. Toinen erä oli rikkonainen, kertoi HPK:n päävalmentaja Jarno Pikkarainen.

– Alivoima oli hyvää. Meillä oli paikat. Kiekossa pysyminen jäi vajaaksi, Pikkarainen jatkoi.

HPK kärsi kolmannen tappion putkeen.

Korjattu klo 21.51, että Nick Malik on tshekkivahti, ei amerikkalaisvahti.

Lue lisää: