Vakavasti sairastunut Pauliina Miettinen kävi kentän ulkopuolella kahta taistelua – TiPS-luotsi kertoo, kuinka seuran taru oli loppua jo kesken kauden

Tikkurilan Palloseura kärsi vakavista talousongelmista läpi kauden. Seura ei jatka Kansallisessa Liigassa ensi kaudella.

Pauliina Miettinen onnitteli hattutempun tehnyttä Tia Hälistä kesäkuun alussa. Hälinen päätti peliuransa tähän kauteen. Kuva: Tomi Hänninen

Viime kaudella Kansallisessa Liigassa hopeaa voittanut Tikkurilan Palloseura tiedotti sunnuntaina, että se luopuu sarjapaikastaan. Päävalmentaja Pauliina Miettinen on tapahtuneesta surullinen ja hämmentynyt.

– Jatkoa ei ole ja näyttää, että TiPS:n taru on tullut loppuun. Kahden huikean vuoden jälkeen on tultu tähän. Pistää hiljaiseksi. Pelaajien puolesta tuntuu hirveältä, oma työpaikka meni tietysti alta, mutta ei sitä voi verrata siihen, mitä pelaajat ajattelevat, Miettinen kertoo Yle Urheilulle.

Miettinen saapui Tikkurilaan kaudeksi 2020. Hänen valmennuksessaan joukkue taisteli aina mestaruudesta asti, mutta taipui molempina kausina hopealle. Jo kaudella 2019 Petteri Kaijasillan valmentamana joukkue taisteli mitaleista, mutta jäi kuitenkin neljänneksi.

Vaikka joukkueen peli kulki kentällä lähes voitosta voittoon, kulisseissa kuohui.

– Koko kaksi vuotta on ollut aika sekaista. Hyvin pelaajat ovat pystyneet keskittymään, vaikka aika paljonkin on kuohunut. Siitä pitää nostaa hattua tietysti. Kaikesta olemme selviytyneet yhdessä joukkueena ja olemme taistelleet yhdessä ja selättäneet kaikki vaikeudet, Miettinen kiittelee.

Oona ja Emmi Siren kuuluivat TiPS:n parhaimmistoon. Kuva: Kimmo Hiltunen / Yle

– On ongelmia toki muuallakin, mutta jotenkin ne tuntuivat tosi raskaalta ja niitä oli todella paljon. Se vei minulta ainakin paljon voimia, kun joutui taistelemaan muidenkin juttujen kanssa kuin pelaamisen ja valmentamisen.

TiPS:n talousongelmat kiusasivat joukkuetta läpi kauden, eikä leikin jättäminen kesken ollut kaukana.

– Minäkin uhkasin jo, että en mene peliin, jos asioita ei saa kuntoon. Sanoimme pelaajille, että teillä ei ole valmentajaa sitten viikonloppuna, jos asiat eivät hoidu. Sitten ne hoituivat viime tipassa.

"Värväämiset hyvässä vauhdissa"

Yle Urheilun tietojen mukaan TiPS neuvotteli yhteistyöstä muun muassa HIFK:n kanssa. Tämä ei kuitenkaan toteutunut.

Seuran tiedotteen mukaan luopumispäätökseen vaikutti Vantaan alueen omien pelaajien vähäinen määrä.

– Päättyneellä kaudella joukkueen toiminnan varmistamiseksi tehtiin pelaajasopimuksia muun muassa ulkomaalaisten kanssa, TiPS kirjoitti tiedotteessaan.

Miettisen mukaan joukkueen rakentaminen oli jo hyvässä vaiheessa.

– Muutama pelaaja olisi lähtenyt joka tapauksessa ulkomaille, mutta värväämiset olivat jo hyvässä jamassa menossa.

Tikkurilan Palloseuraa ja Jyväskylän Pallokerhoa ei nähdä Kansallisessa Liigassa ensi kaudella. Kuva: Kansallinen Liiga

Miettistä harmittaa, ettei seuralle löytynyt tukijoita. Hän toivoo, että Suomessa voitaisiin ottaa mallia esimerkiksi länsinaapurista.

– Vantaa on aika iso kaupunki, missä huippu-urheilua ei joukkuetasolla hirveästi ole. Tuntuu käsittämättömältä, ettei löydy rahaa. Siellä on isoja yrityksiä, mutta urheiluun ei löydy jostain syystä rahaa. Se hävettää ja huolestuttaa.

Hän toivoo, että Suomessa voitaisiin ottaa mallia esimerkiksi länsinaapurista.

– Muissa maissa firmat laittavat paljon enemmän rahaa urheiluun ja valtio pumppaa kymmeniä miljoonia rahaa. Me olemme Suomessa jäljessä. Tällä hetkellä se on ehkä yksilöiden varassa. Jos ajatellaan viime olympialaisia, ei siellä hirveästi suomalaisia joukkueita ollut. Ruotsi edustaa lajissa kuin lajissa.

Vaikea vuosi

Pauliina Miettisellä on ollut takanaan raskas vuosi. TiPS:n kentän ja sen ulkopuolisten taisteluiden lisäksi hän on käynyt omaa taisteluaan. Miettiseltä löydettiin toukokuussa rintasyöpä.

– Viimeksi torstaina olin sytostaattihoidoissa, vähän oli paha olo tänään. Olen kuitenkin jaksanut aika hyvin, olen ollut onnekas, että niitä kaikkia uhkakuvia, mitä hoidoista saattaa tulla, ei ole tullut. Olen pystynyt urheilemaan aina välissä, pitämään itsestäni huolta ja elämään suunnilleen normaalisti. Henkisesti on ottanut aina välillä tiukille.

Miettinen oli kesällä sairauslomalla päävalmentajan tehtävästään, jolloin valmentajat Emma Tillander ja Nea Sunila ottivat enemmän vastuuta.

– Päätimme, että menemme tunti ja päivä kerrallaan vointini mukaan, miten paljon olen mukana. Niin se meni koko kesän. Saatoin oksentaa jossain pelissä, mutta kuitenkin kävin pelejä katsomassa. Joitain pelejä olin kotona, ja he laittoivat kaiuttimen tauolla pukukopissa, niin sain jutella sitten pelaajien kanssa.

Sänkypotilaaksi Miettinen ei ole suostunut. Hän on vetänyt säännöllisesti myös potkutekniikkaleirejä.

– Se on todella kivaa ja palkitsevaa työtä. Nytkin torstaina kävin vetämässä leiriä ennen kemoterapiaa ja perjantaina leirille takaisin. Sanoin, että voi olla, että käyn välillä lepäämässä.

Lisäksi Miettinen on ollut mukana järjestämässä Tackle Cancer -kampanjaa, jonka tavoitteena on lisätä tietoa rintasyövästä ja kerätä syöpäjärjestöille rahaa. Hän olisi itse joutunut odottamaan aikaa julkiselle puolelle puolitoista kuukautta, mutta päätyi menemään yksityiselle.

– Se oli kauheaa ajatella, että tiedät, että sinulla on syöpä ja joudut niin pitkän ajan odottelemaan.

Leikkauksessa selvisi, että kyseessä oli aiempaa arviota ärhäkkäämpi syöpä. Se sai Miettisen pohtimaan, miten epäreilu tilanne on heille, joilla ei ole mahdollisuutta kääntyä yksityiselle puolelle.

– Se ärsyttää ja ahdistaa muiden puolesta. Kampanja lähti jostain oudosta asiasta, rupesimme sitä vähän pyörittelemään ja keksimme sloganin. Ajattelimme, että saisimme futisyhteisönä tietoisuutta levitettyä ja sitten minulla menikin seuraavat kaksi viikkoa, että otin ympäri maailmaa yhteyttä.

Pauliina Miettisen (toinen oik.) raskas kausi päättyi hopeamitaleihin. Kuva: Lehtikuva

Miettisen työt Tikkurilan Palloseurassa loppuivat äkillisesti, mutta menestyksekkäällä päävalmentajalla on jo suunnitelmia tulevaisuuden varalle.

– Ensi viikolla on leiri, ja Uefa Pro -kurssia käyn. Sitten häippäisen Jenkkeihin, jos pääsen, ja käyn katsomassa siellä jalkapalloa ja moikkaamassa tuttuja. Nyt on aika lomalle ja hengähtää ja katsoa sitten ensi vuonna, onko töitä.

Pääsarjajoukkueen valmentamista hän ei ole sulkenut pois. Kyselyitäkin on jo jonkin verran tullut, eikä ihme. Miettinen on luotsannut PK-35 Vantaan Suomen mestaruuteen kahdesti ja cupin voittoon kolme kertaa, minkä lisäksi joukkue rynnisti myös kolmesti pudotuspelivaiheeseen Mestarien liigassa. Lisäksi Miettinen on valmentanut USA:n naisten liigassa SKY Blue FC:tä.

– Ehdottomasti olen valmis töihin, kun oikea hetki tulee. Ihan kaikkeen en hyppää mukaan, mutta tälläinen projekti mikä TiPS:ssa oli, oli todella kiva. Lähdin innoissani siihen ja jokaisena päivänä nautin tehdä töitä joukkueen kanssa. Mitään päivää en vaihtaisi pois.

Juttua päivitetty 19.49: Lisätty sitaatti kehittämisehdotuksista.

Lue myös: