Joonas Donskoi on saavuttanut täysin uudenlaisen aseman joukkueessaan – havaitsi, millaista erityishuomiota johtavat NHL-pelaajat saavat

Seattle Kraken on pyrkinyt tekemään kaukalossa paljon oikeita asioita, mutta tulokset ovat olleet vielä vaisuja. Joonas Donskoille Seattle on tarjonnut kokonaan uuden mahdollisuuden.

Joonas Donskoi on kirjannut kauden kuudesta ottelusta neljä syöttöpistettä. Kuva: 2021 Getty Images

Dave Hakstolin luotsaaman NHL:n laajennusjoukkueen Seattle Krakenin pelaamisessa on ollut alkutaipaleella paljon hyvää. Joukkue on pitänyt pelaamisen yksinkertaisena ja pyrkinyt tuloksiin työteliäällä ja verrattain yksinkertaisella pelillä, mutta tulokset ovat olleet toistaiseksi kiven takana.

Viisi ensimmäistä otteluaan vieraissa pelannut joukkue on voittanut kuudesta runkosarjaottelustaan yhden.

Tuloksissa on näkynyt karulla tavalla NHL:n kovuus. Kun joukkueellinen toisilleen tuntemattomia pelaajia laitetaan nopealla aikataululla yhteen, todellisuus saattaa iskeä kasvoille märän rätin tavoin.

Kraken on pyrkinyt tekemään kaukalossa paljon oikeita asioita, mutta kokonaisuus ei kestä kasassa vielä 60 minuuttia.

Seattleen Coloradosta kaapattu Joonas Donskoi tunnistaa realiteetit, mutta ei hamuile vielä paniikkinappia.

– Tämä on vaikea prosessi, kun pelaajat tulevat eri joukkueista ja kaikki ovat pelanneet eri systeemeillä. Ei ole mikään helppo juttu päästä nopeasti samalle sivulle. Nämä ensimmäiset ottelut ovat olleet hakemista. Sunnuntaina pelasimme kotona hyvin, mutta maalinteko ontuu. Emme saa mistään sisään, Donskoi sanoo Yle Urheilulle.

Seattle Kraken hävisi kotiavauksensa Vancouver Canucksille 2–4.

Joonas Donskoi on saanut mukavasti vastuuta Kraken-paidassa. Kuva: 2021 Getty Images

– Ei tässä mitään paniikkia vielä ole. Edessä on pitkä kausi ja meidän pitää vain keskittyä siihen, että saamme paketin kasaan ja ehjiä 60-minuuttisia aikaiseksi, laituri jatkaa.

Pelin vuotaminen on luonnollisesti näkynyt etenkin Seattlen oman maalin edustalla. Kun ajoitukset ja yhteispeli karvauksesta alkaen on ollut hakemista, vastustaja on usein saanut liikaa aikaa ja tilaa. Kraken-viisikon läpi on luisteltu ajoittain liian helposti. Natural Stat Trick (siirryt toiseen palveluun) -sivuston mukaan Seattle on antanut NHL:n seitsemänneksi eniten vaarallisia maalipaikkoja viidellä viittä vastaan.

Päästettyjen maalien keskiarvo (3,83) on sekin viidenneksi korkein.

– Tarvitsemme karvaus- ja puolustuspelissä viittä pelaajaa. Emme ole olleet näissä yhtenäisiä, vaan välit hyökkääjien ja puolustajien välillä ovat venyneet. Vastustajalle on tarjolla liikaa tilaa ja sitä kautta ne paikat omiin syntyvät, Donskoi toteaa.

Viikonlopun kotiavaukseen Vancouveria vastaan joukkue muokkasi hieman pelaamistaan ja olikin tiiviimmän ja laadukkaamman esityksen kautta voittaa pelin, mutta palkinto valui käsistä viimeisen kymmenminuuttisen aikana.

– Pyrimme pelaamaan vielä yksinkertaisemmin ja muutos tuntui pelissä hyvältä. Saimme viisikkoa tiiviimmäksi joka puolella kenttää.

Donskoi on saanut suuremman roolin kuin Coloradossa

Siirtyminen mestarikandidaatti Coloradosta laajennusjoukkue Seattleen on tarjonnut Donskoille itselleen kokonaan uuden mahdollisuuden. Aiemmin myös San Josea edustanut raahelainen oli edellisissä seuroissaan enemmänkin syvyyspelaaja, mutta nyt tarjolla on merkittävästi suurempi ruutu.

Joonas Donskoin mukaan Kraken tähyää pudotuspeleihin. Kuva: 2021 NHLI / Getty Images

Donskoi saa vastuuta yli- ja alivoimalla. Hän on pelannut keskimäärin 17 ja puoli minuuttia ottelussa, mikä on noin kolme minuuttia enemmän kuin viime kaudella.

– Onhan tämä aika erilainen tilanne. Nyt valmentajat tulevat juttelemaan, käydään pelitapa-asioita läpi ja muutenkin pidetään palavereja. Ehkä aiemmissa seuroissa tämä ei ollut minun roolini, koska siellä oli niin isot johtavat pelaajat. Ihan mukavaa, kun saa olla keskusteluissa mukana ja pääsee vaikuttamaan. Toki sitten pyrin myös olemaan vastuun arvoinen.

Sitä aktiivinen ja energinen Donskoi on alkukaudesta ollutkin. Maalitili on avaamatta, mutta laadukas kahden suunnan sahaaminen sekä neljä (0+4) tehopistettä kuudessa ottelussa on mallikas aloitus. Vilkaisu tehotilastoon kertoo Donskoin (+/- 0) olevan Marcus Johanssonin (+1) kanssa ainoa Kraken-peluri, joka ei ole tilastossa pakkasella.

– Pyrin näyttämään esimerkillä eteen, mutta pystyn paljon vielä parantamaan. Maalinteossa pitäisi myös pystyä auttamaan. Minä ja muutama muu saisi jo saada ketsuppipullon auki, niin saisimme maalintekoon hieman rentoutta, Donskoi sanoo.

Taitovajetta on paikattava kollektiivin voimalla

Maalintekoon Seattle toden totta tarvitsisi terävyyttä. Kraken-lauma voitti esimerkiksi Vancouveria vastaan vaaralliset maalipaikat 14–4, mutta hävisi ottelun lukemin 2–4. Osaltaan kyse on myös puhtaasti pelaaja-aineksen laadusta, sillä joukkueesta puuttuu selkeät NHL:ssä meritoituneet maalintekijät.

Tämän tiedostetaan Seattlessa, jossa tarkoitus on paikata taitovajetta kollektiivin voimalla.

– Kärsivällinen ja realistinen täytyy olla. Tämä prosessi ottaa oman aikansa, ja meillä on tässä kuitenkin hyviä jätkiä mukana ja joukkuehenki todella hyvä. Asenne ryhmällä on kohdallaan ja jätkät pyrkivät tekemään oikeita asioita. Tämä nyt vain on niin kova liiga, että kaikkien pitää pelata samaa peliä, jos halutaan voittaa, Donskoi linjaa.

Donskoi muistuttaa myös laajennusjoukkueisiin aina liittyvästä halusta näyttää.

– Onhan tässä vähän sellaista me vastaan muut -asetelmaa. Jokainen täällä on sellainen, jonka edellinen seura jätti suojaamatta laajennusdraftissa. Joka ilta joku meistä pelaa entistä joukkuettaan vastaan haluten näyttää, että pystyy tässä liigassa pelaamaan suuremmassa roolissa.

Eikä nälkäinen joukkue aio tyytyä ainoastaan osallistumaan.

– Pudotuspeleihin haluamme ehdottomasti.

Ainakaan jääkiekosta hullaantuneen seattlelaisyleisön tuesta ei mikään jää vajaaksi. Intohimoisena urheilukaupunkina tunnetun grunge-kylän kiekkofanit täyttivät Krakenin uutuuttaan sädehtivän kotihallin sunnuntaina jo lämmittelyn aikana. Muutenkin Donskoi kehuu estoitta huumaa kaupungissa.

– Uskomatonta, että sai olla mukana tuollaisessa pelissä. Pelasimme harjoituspelejä ympäri Washingtonin osavaltiota ja sen perusteella jo uskalsi odottaa, että täällä olisi huikea fiilis. Kaupungilla näkee paljon Kraken-paitoja ja niitä näkyi itse asiassa reilusti jo vieraskiertueella. Ihmiset tulevat juttelemaan, kyllä täällä kiinnostus on kovaa luokkaa.

– Harmi, ettemme saaneet heille voittoa pelattua.

Seuraava mahdollisuus nuoren seurahistorian toisen voiton hakemiseen aukeaa keskiviikkona, kun joukkue saa vieraakseen heikosti aloittaneen Montrealin.

Lue myös: