Joonas "doto" Forss lähtee luottavaisena ensimmäiseen major-turnaukseensa – "Ei meidän ole tarvinnut vielä kaikkia taktiikoita paljastaa"

Tiistaina käynnistyvä Tukholman major-turnaus on pelin ensimmäinen suurturnaus kahteen vuoteen.

Joonas "doto" Forssin edustama ENCE aloittaa major-urakkansa tiistaina GODSENTia vastaan. Kuva: ESL

E-urheilumaailman katseet kääntyvät tänään Tukholmaan. Counter-Strike: Global Offensive -pelin major-turnaus, jota voi verrata pelin MM-kilpailuihin, käynnistyy nimittäin tiistaina kello 11.00 haastajavaiheen ensimmäisillä otteluilla.

Koronaviruspandemian vuoksi turnausta on ehditty siirtää jo useasti, mutta nyt CS:GO-pelin parhaat joukkueet on kuitenkin saatu viimein saman katon alle. Turnaus on samalla myös ensimmäinen suuren mittakaavan e-urheilutapahtuma sitten kevään 2020, jonka ratkaisuotteluja yleisö pääsee seuraamaan paikan päällä. Globenissa pelattavissa finaaleissa voittajalle on jaossa puolet turnauksen yhteensä kahden miljoonan dollarin palkintopotista.

Mukana on myös yksi suomalaispelaaja: Joonas "doto" Forss.

Forss ja muu suomalaisorganisaatio ENCEn CS:GO-joukkue saapui Tukholmaan perjantaina. Koronatestien negatiiviset tulokset saapuivat Forssin mukaan pelaajille nopeasti, joten joukkue on päässyt harjoittelemaan yhdessä turnausta edeltävät päivät.

Major-turnaus on toinen koronapandemian puhkeamisen jälkeen joukkueet samaan paikkaan kokoava turnaus, jossa ENCE on mukana. Edelliseen turnaukseen, ESL:n syys-lokakuun vaihteessa niin ikään Tukholmassa järjestämään major-karsintaturnaukseen verrattuna koronakupla vaikuttaa olevan nyt ohuempi.

– ESL hoiti asian niin, ettei täällä saanut käytännössä tehdä juuri mitään. Nyt meillä ei ole mitään rajoituksia. Ihmettelen, ettei rajoituksia ole, koska on mahdollista, että koronan voi huonolla tuurilla saada vaikka joltain toiselta joukkueelta. Ei tässä kukaan kuitenkaan lähde mihinkään seikkailemaan, tänne on tultu pelaamaan ja tekemään töitä, Forss kertoo Yle E-urheilulle joukkueen hotellilta.

Koronatartunnan uhka on joukkueille turnauksessa todellinen mörkö, sillä positiivisen koronatestituloksen antavan pelaajan joukkue voidaan jopa sulkea turnauksesta. Joukkueilla on myös yllättäviä tilanteita varten nimetyt varapelaajat, jotka voidaan tarvittaessa nostaa pelaavaan kokoonpanoon kesken turnauksen.

ENCEn varapelaajaksi turnaukseen on ilmoitettu joukkueesta penkitettynä oleva Aleksi "allu" Jalli. Siirtoa pois ENCEstä odotteleva Jalli ei ole kuitenkaan matkustanut joukkueen mukana Tukholmaan.

Ensikertalaiset majoreilla

CS:GO-pelin edellisestä, syksyllä 2019 Berliinissä pelatusta major-turnauksesta on jo pieni ikuisuus. ENCE pelasi turnauksessa samalla kokoonpanolla, joka sijoittui hopealle kevään 2019 Katowicen majoreilla: Jalli, Sami "xseveN" Laasanen, Jani "Aerial" Jussila, Jere "sergej" Salo ja Aleksi "Aleksib" Virolainen. Virolaisen viimeisestä turnauksesta suomalaisjoukkueen paidassa tuloksena oli puolivälierätappio Renegadesille.

Kokoonpanon hajottua ENCE rakensi CS:GO-joukkueensa uusiksi viime talvena. Viimeinen jäljellä ollut palanen Berliinin joukkueesta eli Aleksi Jalli penkitettiin kesällä, minkä jälkeen joukkue käytännössä aloitti karsintataipaleensa major-turnaukseen puhtaalta pöydältä. Viimeinen oljenkorsi, Tukholmassa pelattu karsintaturnaus toi kakkossijan mukana joukkueelle riittävästi pisteitä major-paikkaan.

Suomalaisyleisö kannusti ENCEä antaumuksella kevään 2019 Katowicen majoreilla. Kuva: Bart Oerbekke, ESL

Karsintasuorituksellaan ENCE nappasi paikan Tukholman majorien haastaja- eli ensimmäiseen vaiheeseen. 16 joukkuetta pelaa swiss-kaaviossa kahdeksasta paikasta seuraavaan eli legendavaiheeseen, jossa mukaan liittyy kahdeksan parhaiten RMR-karsintakiertueella sijoittunutta joukkuetta. Näistä taas 8 parasta etenevät pudotuspeleihin. Käytännössä ENCEn tavoite on selkeä niin haastaja- kuin legendavaiheessakin – kolmella voitolla jatkoon, kolmella tappiolla kotiin.

Forss pelaa major-turnauksessa ensimmäistä kertaa urallaan. Sama koskee koko joukkuetta lukuunottamatta tanskalaista pelinsisäistä johtajaa Marco "Snappi" Pfeifferia, joka osallistui OpTic Gamingin riveissä Lontoon major-turnaukseen syksyllä 2018. Tuolloin tuloksena oli karsiutuminen juuri turnauksen haastajavaiheessa.

Turnaukseen valmistautuminen on Forssin mukaan sujunut rauhallisesti. Joukkue piti Tukholman karsintaturnauksen jälkeen muutaman päivän tauon harjoittelusta ja pelaajat matkustivat kukin koteihinsa. Forss vietti turnausta edeltävät viikot kotonaan Jyväskylässä.

– Emme pelanneet mitenkään kauheasti Tukholman reissun jälkeen. Päätimme, että on parempi ottaa vähän lomaa, kun nyt on edessä kaksi pitkää viikkoa hotellikuplassa.

– Ehdin näkemään kavereita ja perhettä. Se oli sitä mitä tarvittiin, kun ei tarvinnut miettiä Counter-Strikea. Pidempiä taukoja ei pysty pitämään kuin turnaustaukojen yhteydessä, niin tuollaiset pienet tauot ovat todella hyödyllisiä palautumisen kannalta, Forss kertoo.

"Ei ole vielä tarvinnut kaikkia taktiikoita paljastaa"

Joukkue on harjoitellut majoreita varten nyt reilun viikon ajan, ensin netin välityksellä ja viime päivät hotellilla Tukholmassa. Harjoitusmatseja on pelattu esimerkiksi muita turnauksen ensimmäisessä vaiheessa eli haastajavaiheessa mukana olevia joukkueita vastaan – ei kuitenkaan avausvastustaja GODSENTia vastaan.

– Meillä on vielä (valmentaja Eetu "sAw") Sahan taktiikkakirjassa sivuja, joita ei ole tarvinnut paljastaa edellisissä turnauksissa tai harjoitusotteluissa. Joitain yksittäisiä juttuja on tietenkin harjoituspeleissä kokeiltu ja harjoiteltu, mutta yhdellekään vastustajalle ei ole näytetty vielä kaikkea.

Saha ja ENCElle vastustajajoukkueista analyyseja tekevä tanskalainen Frederik "LOMME" Nielsen ovat koostaneet joukkueelle runsaasti materiaalia brasilialaisia vastaan pelattavaa avausottelua varten. Koska seuraava vastustaja selviää kuitenkin turnausformaatin ansiosta pahimmassa tapauksessa vasta hetkeä ennen ottelua, on valmentajilla kova duuni pelaajien valmistelemisessa otteluihin.

ENCEn Lotan "Spinx" Giladi ja Olek "hades" Miskiewicz pelaavat myös ensimmäistä kertaa majoreilla. Kuva: ENCE

Muihin haastajavaiheen joukkueisiin verrattuna ENCE on kova luu. HLTV:n tuoreimmalla maailmanlistalla Forssin joukkue sijoitettiin kymmenenneksi, mikä on kokoonpanon historian paras rankingsijoitus. Edellä olevista joukkueista ainoastaan Heroic ja Astralis ovat haastajavaiheessa mukana taistelemassa kahdeksasta jatkopaikasta, joten paperilla jatkopaikan pitäisi olla suomalaisorganisaation joukkueelle lähes selviö.

Nykyisellä kokoonpanollaan ENCE on menestynyt hyvin maailman parhaita joukkueita vastaan, mutta matkalle on mahtunut myös satunnaista kompastelua ennakkoon ajateltuna heikompia joukkueita vastaan. Nyt kompastelu halutaan välttää.

– En usko, että lähdemme otteluihin ihan takki auki. On helpompi lähteä otteluun antamaan sata prosenttia, kun pelataan majoreita laniympäristössä eikä jotain satunnaista online-turnausta kotoa käsin.

Haastajavaiheen joukkueista Forss nostaa ennakkoon kovimpana esille hallitsevan major-voittajan Astraliksen. Euroopan karsintakiertueen ulkopuolisista joukkueista Virtus.Pro on Forssin mielestä parhaimmillaan todella kova, mutta myös potentiaalinen floppaaja, mikäli peli ei maistukaan.

– On vaikea sanoa joukkueiden voimasuhteita. Movistar Riders pelasi karsinnoissa hyvin ja me olemme edellisen turnauksen perusteella ennakkosuosikkeja, mutta yhden turnauksen perusteella on vaikea sanoa, miten täällä käy. Kunhan ei lähdetä aliarvioimaan vastustajia, niin kyllä ne pelit pitäisi hoitaa.

ENCE aloittaa major-turnauksensa tiistaina kello 12:15 GODSENTia vastaan. Yle näyttää Tukholman CS:GO-major-turnauksen suorina lähetyksinä Yle Areenassa ja Yle E-urheilun Twitch.tv-kanavalla (siirryt toiseen palveluun).

Lue myös: