Maailmalla hehkutetun Konsta Kurikan baseball-uralla uusi käänne – suomalaislupauksen siirto Espanjaan on sinettiä vaille valmis

Kurikan urapolku kohti baseball-kenttien kirkkaimpia valoja on tällä hetkellä vertaansa vailla Suomessa. Taalakentille on vielä vuosien matka, arvioi pelaaja itse sekä lajiliitto.

Nuori baseballin pelajaa katsoo kameraan. Pelaajalla on räpylä kädessään
Baseballin ammattilaiseksi tähyävän Konsta Kurikan täytyy pitää huolta käsien kunnosta.

Konsta Kurikka karistaa Suomen pölyt jaloistaan marraskuussa, jos vain sopimusneuvottelut Espanjaan sujuvat toivotun mukaan.

Kurikka debytoi jo kuluvan vuoden huhtikuussa Saksan Bundesliigassa ja teki historiaa, kun hänestä tuli liigan ensimmäinen Superpesis-pelaaja.

Nyt 20-vuotias Kurikka on menossa viettämään talvea Espanjaan, jossa neuvottelut ovat käynnissä Valencia Astron kanssa. Tavoitimme seuran ja se ei tässä vaiheessa kommentoi keskeneräisiä sopimusneuvotteluja.

– Olisi tarkoitus pelata Espanjassa talvisarjaa. Käytännön asioita on vielä hoitamatta, kuten asumiset ja sopimukset. Kun ne saadaan hoidettua, niin lentoliput varataan, Konsta Kurikka kertoo.

Samoin kuin Saksan Bundesliiga, niin myös Espanjan puoliammattilaissarja on yksi Euroopan kovimmista baseball-sarjoista.

Kurikka kävi keskusteluja myös australialaisen ja eteläafrikkalaisen baseball-seuran kanssa, mutta suunnitelmat kaatuivat koronapandemian takia.

Lajiliitto: poikkeuksellinen urheilija

Pesäpalloliiton baseball- ja softball-lajivastaava Ville-Herman Saarman sanoo, että Kurikan eteneminen urallaan on ainutlaatuista. Myös Kurikkaa itseään Saarman kuvailee poikkeukselliseksi urheilijaksi.

– Kun näkee sen kehityspolun, minkä Konsta kävi läpi pesäpallossa, niin on se mahdollinen baseballissakin, Saarman arvioi.

Kurikka on pelannut viimeiset kaksi kautta pesäpalloa Sotkamon Jymyssä, jossa on voittanut niin B-poikien kuin miesten Superpesiksenkin mestaruudet. Kulunut kausi päättyi neljänteen sijaan miesten sarjassa.

Saarman arvioi, että Kurikan tavoite pelata Yhdysvaltain pääsarjatasolla eli MLB-liigassa vie vuosia.

– Tärkeintä on, että tulee noteeratuksi ja saa nimeä tällä hetkellä. Kurikka on pantu merkille niin sanotusti, Saarman arvioi.

MLB:n minimipalkka puoli miljoonaa

Saarman summaa Kurikan avaavan tietä muillekin suomalaisille pesäpalloilijoille. Maailman kovimman baseball-sarjan MLB:n pelaajien arki eroaa melkoisesti suomalaisen sisaruslajin kollegoista. Siinä missä pesäpalloilijat tekevät yleensä peliuransa ohessa opintoja tai siviilityötä, MLB-pelaajan minimipalkka on vajaat puoli miljoonaa euroa.

– Voisin veikata, ettei hän jää viimeiseksi, joka tätä asiaa kokeilee.

Jos Konsta Kurikka pääsee tavoitteeseensa, niin hänen suurin varjeltavansa on heittokäsi. Kurikka treenaa tällä hetkellä täysillä kohti baseball-uraa ja juuri heittokädelle tehdään palauttavia treenejä päivittäin.

– Suurin asia on kummulta syöttäminen, siinä pitää eniten kehittää heittokäden kontrollia, Kurikka kertaa kehityskohteitaan siirryttäessä pesäpallokentiltä baseball-areenoille.

Kurikka itse näkee olevansa mahdollisesti 4–5 vuoden päästä Yhdysvalloissa.

– Ehdottomasti tämä pitää kokeilla, ettei tarvitse jälkeenpäin katua.

Uskotko suomalaisten mahdollisuuksiin päästä pelaamaan MLB-liigaan? Voit keskustella aiheesta 28.10. klo 23 asti.

Lue lisää: