Floridan valmentaja kohun keskellä NHL:ssä – joukkueelle voittomaalin iskenyt suomalainen hyväksikäyttöskandaalista: "Jos jutut totta, onhan se häiritsevää"

Floridan päävalmentaja Joel Quenneville on kohun keskellä. Quenneville tiesi laajan raportin mukaan ahdistelutapauksesta Chicagossa keväällä 2010, mutta ei reagoinut siihen.

Kohun keskellä Eetu Luostarinen iski voittomaalin Floridalle Bostonia vastaan. Kuva: NHLI via Getty Images

Vaikka pahin NHL-myrsky velloo käynnissä olevan seksuaalisen hyväksikäyttöskandaalin vuoksi Chicagossa, osansa selkkauksesta tulee saamaan myös Florida Panthers sekä Winnipeg Jets. Laaja selvitystyö paljasti, että silloin Chicagossa työskenneelleet Floridan päävalmentaja Joel Quenneville sekä Winnipegin GM Kevin Cheveldayoff tiesivät ahdistelutapauksesta jo keväällä 2010, vaikka ovat toisin väittäneet.

Moni hämmästyi, kun Quenneville kaiken jälkeen ilmestyi torstaina täysin normaalisti Panthersin vaihtoaitioon ottelussa Bostonia vastaan. Yleinen konsensus tuntui olevan, että Panthers tai NHL pidättäisi Quennevillen virastaan tutkimusten ajaksi, mutta näin ei tapahtunut. Ottelun jälkeen luotsi ei kuitenkaan ollut median saatavilla.

Quennevillen on määrä tavata NHL-komissaari Gary Bettman tänään New Yorkissa.

Tilanne on loistavan alun kaudelle saaneelle Floridalle tietenkin vaikea. Seitsemästä ensimmäisestä ottelustaan jokaisen voittanut Panthers saattaa hyvinkin olla nopeastikin ilman päävalmentajaa. Ennen ottelua medialle puhunut Quenneville sanoi käyneensä lyhyesti tilanteen läpi joukkueen kanssa pelipäivän aamuharjoituksen yhteydessä.

Yle Urheilu tavoitti Florida-hyökkääjä Eetu Luostarisen torstai-iltana Suomen aikaa.

– Meille vain sanottiin lyhyesti, että tutkimukset ovat edelleen kesken ja että myöhemmin tiedetään lisää. Vaikea tuolta pohjalta on kauheasti itse ottaa kantaa. Annetaan isompien herrojen tehdä päätökset. Odotellaan niitä, Luostarinen totesi.

Itse ottelussa päävalmentajan ympärillä pyörivä mediamyrsky ei näyttänyt joukkueeseen vaikuttavan. Panthers kaatoi hyvän esityksen jälkeen Bostonin selkein 4-1-lukemin. Florida on St. Louisin ja Carolinan ohella NHL:n ainoa tappioton joukkue.

– Ei tuo tilanne ole mitenkään joukkueen arjessa tai tekemisessä näkynyt tai peleihin vaikuttanut. Odotellaan tilanteen kehittymistä rauhassa, Luostarinen vakuutti.

Itse kohuun Luostarinen ei omien sanojensa mukaan ole ehtinyt vielä läpikotaisin perehtyä, mutta on ymmärtänyt kohun pääpiirteet.

– En ole kaikesta aivan perillä ja siksi on vaikea ottaa kantaa, mutta jos jutut, mitä olen kuullut ovat totta, niin kyllähän se aika häiritsevää on, että vielä nykyäänkin voi tuollaista tapahtua. Aika ikävää, Luostarinen muotoili.

Luostarinen itse oli ottelun parhaimmistoa. Loukkaantuneen Anton Lundellin paikalle kolmosketjun keskelle nostettu Luostarinen iski ottelun voittomaalin ja keräsi tehotilastoon muutenkin hyvän tekemisen ohella saldon +2. Siilinjärvellä syntynyt hyökkääjä valittiin lopulta myös ottelun tähdistöön.

– Tosi hyvältä on tuntunut pelaaminen ja peli on kulkenut hyvin. On taas itsekin kehittynyt pelaajana ja saanut voimatasoja ylemmäs. Kilpailu pelipaikoista on täällä juuri nyt kovaa, mutta se tekee tästä joukkueesta paremman ja kehittää meitä kaikkia. Hienosti on kaikilla tavoin kausi alkanut, Luostarinen päätti.

Lue lisää: