Niklas Moisander toivoo pääsevänsä kentälle Chelseaa vastaan ja uskoo Malmön Ruotsin mestaruuteen – "Meillä on paras joukkue Ruotsissa ihan selkeästi"

Niklas Moisander siirtyi kesällä Werder Bremenistä Malmöön. Nyt Malmö taistelee tiukasti Ruotsin mestaruudesta ja pelaa Mestarien liigassa.

Niklas Moisander pelasi Suomen maajoukkueessa vuosina 2008–2017. Kuva: Getty Images

Suomen jalkapallomaajoukkueen entinen kapteeni Niklas Moisander, 36, on toipunut Mestarien liigan karsinnassa elokuussa tulleesta pohjevammasta. Kuntoutuksessa tuli välillä takapakkia, mutta nyt Malmö FF:ssä pelaava Moisander on pelikunnossa ja on pelannutkin jo Allsvenskanin otteluissa.

Moisanderin ura maajoukkueessa kesti vuodesta 2008 vuoteen 2017. Hänellä on takanaan pitkä ja komea ura Euroopan kovissa sarjoissa muun muassa Hollannissa AZ Alkmaarissa ja Ajaxissa, Italiassa Sampdoriassa ja Saksassa Werder Bremenissä. Kesällä hän siirtyi viiden Werder Bremen -vuoden jälkeen Malmön riveihin.

Moisander pääsi hyvin sisään Malmön joukkueeseen ennen loukkaantumistaan. Sitten hän joutui katsomaan sivusta tärkeitä Allsvenskanin ja Mestarien liigan otteluita.

– Alusta asti tuntui tosi hyvältä olla täällä. Pääsin pelaamaan nopeasti ja pelasin varsinkin Mestarien liigan karsintapelejä. Aina on vaikea katsoa sivusta, mutta valitettavasti tämä on osa ammattia, Moisander kertoi Yle Urheilulle.

Malmössä jalkapallokulttuuri on korkealla.

– Olen kuullut, että tämä on aina fanaattinen futiskaupunki. On huikean iso juttu ruotsalaiselle futikselle, että pääsimme Mestarien liigaan. Se on näkynyt täällä, ihmiset ovat innoissaan ja odottavat niitä pelejä.

Malmö on mukana myös jopa ennätyksellisen tiukassa taistelussa Ruotsin mestaruudesta. Ainakin neljä joukkuetta (Malmö, Djurgården, Elfsborg, AIK) on mukana mestaruuskamppailussa. Allsvenskan jatkuu joulukuun alkuun asti, joten jännitystä riittää.

Moisanderin Malmö taistelee tiukasti Ruotsin mestaruudesta. Kuva: All Over Press

– Tosi jännä tilanne, varmasti todella kiva neutraalille katsojalle. Tilanne on muuttunut edestakaisin. Meidän pitää löytää tasaisuus, joka vähän hävisi, kun oli paljon europelejä, Moisander sanoi.

– Rehellisesti uskon, että meillä on paras joukkue Ruotsissa ihan selkeästi. Olemme menettäneet pisteitä, koska meillä on ollut kesästä asti europelejä. Jos pelaamme omalla tasollamme, meidän pitäisi voittaa mestaruus.

Lauantaina Malmö kukisti tähtihyökkääjänsä Antonio Colakin viime hetken osumalla Siriuksen 3–2 ja piti paikkansa sarjakärjessä.

Malmö pelasi Allsvenskanin lisäksi heinäkuun alusta lähtien Mestarien liigan karsintaotteluita FC Rigaa, HJK:ta, Rangersia ja Ludogoretsia vastaan.

– Kaikki otteluparit olivat tiukkoja. HJK pisti hyvin hanttiin ja Rangersia vastaan vierasottelussa olimme tappiolla ja saimme punaisen kortin ennen puoliaikaa, mutta nousimme voittoon.

Rangersiakin vastaan ratkaisijaksi nousi kroaattikärki Colak.

"Juventus ja Chelsea aivan eri luokkaa kuin me"

Otteluruuhka on jatkunut, kun Malmö selvitti tiensä lohkovaiheeseen, jossa sillä on vastustajia aivan maailman huipulta. Samassa lohkossa ovat Juventus, Chelsea ja Pietarin Zenit. Malmö on toistaiseksi hävinnyt kaikki kolme otteluaan tylyin numeroin. Juventus haki pisteet Malmöstä maalein 3–0, Zenit voitti kotonaan 4–0 ja Chelsea samoin numeroin.

– On pakko myöntää, että tasoero on aika iso. Juventus ja Chelsea ovat aivan eri luokkaa kuin me. Zenitistä ajateltiin, että se olisi lähempänä meidän tasoa. Vierasottelussa meillä oli vähän huonoa tuuriakin ja hävisimme 0–4. Se vei vähän toivoa lohkon kolmannesta paikasta, Moisander totesi.

Tiistaina Malmö kohtaa kotikentällään Chelsean. Moisander saatetaan nähdä kentällä, lauantaina hän pelasi täydet minuutit.

– Mahdollisuudet siihen ovat. Toivottavasti pääsen pelaamaan alusta lähtien. Tässä iässä olisi hienoa päästä pelaamaan tuollaista peliä.

Moisanderin kaksoisveli Henrik päätti oman uransa sunnuntaina. Henrik Moisander on tehnyt pitkän uran maalivahtina ja pelasi viimeiset kaudet FC Interissä.

– Hän teki aivan mahtavan uran. Olen tosi ylpeä hänestä, olemme tietysti todella läheisiä. Vähän outo fiilis, että ura loppuu Henkan osalta, mutta ymmärrän täysin hänen päätöksensä.

Niklas Moisanderin oma ura ei ole ainakaan ihan vielä päättymässä. Sopimus Malmön kanssa kattaa vielä ensi kauden eli joulukuuhun 2022 asti.

– Sitten täytyy miettiä siitä eteenpäin. Ehdottomasti jatkan niin kauan kuin pysyn kunnossa ja jalkapallo on kivaa.

Jalkapallo pysyy Moisanderin elämässä myös sen jälkeen, kun ura joskus päättyy.

– Ihan ensin otan lepoa. Luulisin, että futiksen parissa jossain muodossa pysyn, se on kuitenkin ollut elämäni ensimmäinen rakkaus. Nyt haluan kuitenkin keskittyä täysillä pelaamiseen.

Lue myös: