Raimo Helminen muistaa paikallisista kuuman tunnelman ja jäähyennätyksensä – tällainen oli Hakametsän viimeinen paikallisottelu: "Voi tulla itku"

Suomen ensimmäisessä jäähallissa oli haikeutta ilmassa, kun Ilves ja Tappara iskivät kiekkopyhätössä viimeistä kertaa yhteen paikalliskamppailussa. Katso kannattajien ja Ilves-legenda Raimo Helmisen tunnelmia pääkuvaa klikkaamalla.

Raimo Helminen ja kiekkofanit kertoivat tunnelmistaan
Raimo Helminen ja kiekkofanit kertoivat tunnelmistaan

Hakametsän jäähallin viimeinen paikalliskohtaaminen ei olisi mitään, ilman kohtaamista Raimo Helmisen kanssa.

Helminen on tamperelaisen kiekon ja siten myös paikallispelien suurimpia hahmoja. Helminen on pelattujen paikallispelien tilastossa 93 ottelulla toisena heti Tappara-legenda Janne Ojasen (107) jälkeen. Näissä otteluissa Helminen viimeisteli kaikkiaan 18+53=71 pistettä.

– Näitä pelejä on tullut pelattua aika paljon jo pikkupojasta lähtien ennen miesten pelejä. Nämä ovat olleet hienoja tapahtumia. Välillä on kuumia ja välillä vielä kuumempia pelejä. Uralle mahtui kaikennäköisiä pelejä, Helminen muistelee.

Mikä paikallispeleistä on jäänyt ikimuistoisimpana mieleen?

– Ei tule oikein mitään, Helminen pohdiskelee "raipemaiseen" tapaan, mutta letkauttaa lopulta vastauksen:

– Jos jotain on sanottava, niin tein kerran yhdessä pelissä jäähyennätyksen. Onneksi se on rikottu jo, Helminen naureskelee.

Helminen rikkoi SM-liigan silloisen jäähyennätyksen paikallispelissä vuonna 2002. Helmiselle vihellettiin tuolloin 55 jäähyminuuttia.

Tapparan ja Ilveksen pelaajat ottivat yhteiskuvan ennen Hakametsän hallin viimeisen paikallispelin alkua. Kuva: Tomi Hänninen
Hakametsä oli pelin arvolle sopivasti loppuunmyyty. Kuva: Tomi Hänninen

Ilveksen ja Tapparan viimeisimmästä paikalliskohtaamisesta muodostui juhlailtaan sopivasti ikimuistoinen kamppailu, jossa loppuunmyyty Hakametsä eli mukana ensivihellyksestä lähtien.

Viime aikoina paikallispeleissä niskan päällä ollut Ilves kukisti Tapparan lopulta jännittävien vaiheiden jälkeen 2–1. Lopulta tupsukorvien alku oli myrkkyä, sillä Ilves huudatti Hakametsää jo avauserässä Joona Ikosen ja Les Lancasterin maaleilla.

Päätöserässä Tappara sai kavennuksen Petteri Puhakan ylivoimamaalilla, mutta Ilves vei pelin nimiinsä hurjan lopputaistelunsa ansiosta. Näin ollen viimeinen paikalliskohtaaminen päättyi keltavihreiden katsojien räjähdysmäiseen huutoon.

Näin haikeasti Hakametsää ja paikallispelejä muisteltiin

Garin Helenius ja Pepe Latomaa olivat ennen ottelua haikealla mielellä. Kuva: Tomi Hänninen

Ilves-kannattaja Garin Heleniuksen ja Tappara-kannattaja Pepe Latomaan mielessä oli haikeutta viimeisen paikalliskamppailun kynnyksellä.

– Ihan huikea fiilis tulla katsomaan paikan päälle ja nähdä viimeinen peli Suomen pyhätössä. Haikeutta on, Helenius sanoo.

– Voi olla, että itku tulee. Ihan oikeasti. Tämä paikka on ollut niin monta vuotta. Suomen ensimmäinen jäähalli, Latomaa puolestaan tunnelmoi.

Latomaalle ei tule heti mieleen mieleenpainuvimpia paikalliskamppailuja, mutta Tapparan mestaruudet Hakametsässä ovat jääneet ikuisesti mieleen. Helenius puolestaan ei ole oman eliniänsä aikana vielä todistanut Ilveksen mestaruutta.

Puolivälieräsarja Tapparaa vastaan vuodelta 2017 on seitsemännen ottelun tappiosta huolimatta piirtynyt Heleniuksen muistoihin.

– Se oli huikea kruunu. Vedettiin tappiin asti.

Juhani Niskanen on seurannut Ilveksen otteita enenevissä määrin eläkepäivillään. Ensimmäisen ottelunsa Hakametsässä hän seurasi jo 1970-luvulla. Kuva: Tomi Hänninen

Pitkäaikainen Ilves-kannattaja Juhani Niskanen saapui otteluun jo hyvissä ajoin merkittävän illan takia. Hän on seurannut Ilveksen otteluita jo kuudella eri vuosikymmenellä.

– Olen ollut koko päivän täpinöissä. Tämä kaikki alkoi 1970-luvulla ja nyt se päättyy näissä merkeissä, Niskanen tunnelmoi.

Parhaita muistoja Hakametsän paikallisista Niskaselle ei tullut heti mieleen. Halliin liittyy kuitenkin useita muita muistoja.

– Helmisen Raipen jäähyväispeli on tietysti muistoissa.

Niskanen uskoo, että Hakametsästä tuttu henki siirtyy uuteen Kansi-areenaan juuri kannattajien mukana.

– Täällä on paljon muistoja, mutta tämä jää taakse ja sille ei voi mitään. Siitä tulee meidän uusi koti. Uskon siihen vakaasti, että siitä tulee meille hyvä paikka.

Tappara-kannattaja Juha Kiskola muistaa Hakametsästä parhaiten Tapparan viimevuosien mestaruudet. Kuva: Tomi Hänninen

Tappara-kannattaja Juha Kiskola oli niin ikään haikealla mielellä. Muista poiketen hän ei usko, että Hakametsästä tuttu henki siirtyy myös Kansi-areenalle.

– Ei se henki siirry sillä tavalla. Tämä on kuitenkin ollut yksi parhaita halleja, vaikka vanha areena onkin. On kuitenkin hienoa mennä uudelle areenalle, Kiskola sanoo.

Paikalliskamppailuista puhuttaessa Kiskolalle ei tule mieleenpainuvimpia otteluita. Sen sijaan mestaruudet ovat jääneet muistoihin.

– Vuonna 2016 ja 2017 voitetut mestaruudet olivat mieleenpainuvia. Täällä on nähty hyviä ja huonoja pelejä, mutta ehkä paikallispeleistä ei pysty mitään sanomaan. Mestaruudet ovat olleet hienoja.

Raimo Helmisen, 57, huulilla oli tuttu hymy ennen Hakametsän viimeistä paikalliskamppailua. Kuva: Tomi Hänninen

Helmisellä haikeuden tunteita ei ollut vielä, mutta hän uskoo niidenkin iskevän viimeistään siinä vaiheessa, kun pelit siirtyvät lopullisesti uuteen Kansi-areenaan kuukauden kuluttua. Hän uskoo, että Hakametsässä vuosikymmeninä saavutettu henki siirtyy myös uuteen areenaan.

– Tämä on ollut mahtava halli ja tämä on palvellut kymmeniä ja kymmeniä vuosia tamperelaista jääkiekkoa. Tämä on toiminut erittäin hyvin ja toimii edelleenkin. Hyvä halli, mutta onhan se upea asia, että uusi areena tulee keskelle kaupunkia. Koko Suomi-kiekko saa uuden kruununjalokiven.

Ilves ja Tappara kohtasivat Hakametsän jäähallissa ensimmäisen kerran 1965. Arkistovideo

Lue myös: