Pokaali ilmaan – HJK on jalkapallon Suomen mestari 2021! Musta silmä ei haitannut suurinta sankaria: "Ihan huikea fiilis"

HJK voitti 1–1-tasapelin turvin mestaruuden yhden pisteen erolla. Hurja mestaruuskamppailu ratkesi osuvalla tavalla. Epäilijät antoivat lisälatausta helsinkiläisille.

HJK juhlii Suomen mestaruutta!
HJK juhlii Suomen mestaruutta!

Helsingin Jalkapalloklubi on miesten jalkapallon Suomen mestari vuonna 2021. Mestaruustaisto ratkesi dramaattisesti päätöskierroksella. Ratkaiseva ottelu päättyi tasalukemiin 1–1.

Veikkausliigan mestaruustaisto oli kovatasoisin kahteenkymmeneen vuoteen. Mestaruuskamppailu päättyi myös osuvalla tavalla tasapeliin, sillä HJK:n ja KuPSin kaksi aiempaa Veikkausliiga-ottelua oli päättynyt myös tasapeliin. Myös Suomen cupin finaali HJK:n ja KuPSin välillä toukokuussa ratkesi vasta rangaistuspotkukilpailussa. Tuolloin voiton vei KuPS.

HJK oli ottelun alussa niskan päällä ja pääsi tekemään pelin ensimmäisen maalin. Miro Tenho puski pallon maaliin Lucas Lingmanin antamasta kulmapotkusta.

KuPS tasoitti ottelun kuitenkin vain viisi minuuttia myöhemmin komean sommitelman päätteeksi. Tim Väyrynen alusti pallon puolustaja Taneli Hämäläiselle, joka laukoi tyylikkään osuman.

HJK oli avauspuoliajalla KuPSin tasoituksen jälkeen taas hallitsevampi osapuoli, mutta KuPSin itävaltalaismaalivahti Johannes Kreidl piti KuPSin haaveita elossa torjunnoillaan.

Johannes Kreidl oli vireessä Veikkausliigan päätöskierroksella. Tässä joutuu pettymään HJK:n Jair Silva. Kuva: Tomi Hänninen

Toisella puoliajalla KuPS ei saanut enää maalia. HJK sai pallon kertaalleen maaliin ottelun lisäajalla, mutta osuma kuitenkin hylättiin Roope Riskin selvän käsivirheen myötä.

– Ihan huikea fiilis! Toinen mestaruus putkeen, ei voisi paremmin mennä, HJK:n maalintekijä Miro Tenho tunnelmoi silmä mustana ottelun jälkeen Ylelle.

Musta silmä ei ollut kuitenkaan tullut KuPS-ottelussa, vaan jo aiemmin viikolla voitokkaassa paikallispelissä HIFK:ta vastaan.

– Aika nopeasti tuli se KuPSin tasoitus 1–1, sen jälkeen oli aika kyttäilyä. Totta kai kun loppua kohden mennään, se paine tulee väkisin, mutta suhteellisen hyvin saatiin pidettyä KuPS pois maalipaikoilta, Tenho kuvaili ratkaisevan ottelun kulkua.

HJK oli alkukauden hurjassa vireessä, mutta ongelmissa syyskuussa. Joukkue pelasi loppusyksyllä kotikentällä useamman ottelun ilman voittoa, mutta nousi viimeisillä kierroksilla paalupaikalle kaadettuaan Interin ja HIFK:n. Omat fanitkin ehtivät kauden loppuvaiheilla buuata HJK:n pelaajille.

– Se antoi ekstrabuustin. Joillain loppui usko meihin. Näytimme, että meiltä ei loppunut. Se ratkaisi. Hoidimme ne pelit, mitkä piti. Tässä on lopputulos, Tenho kuittasi.

Miro Tehno kuvaili mestaruustunnelmia sen jälkeen, kun HJK:n fanit olivat ehtineet buuata joukkueelle syyskaudella

HJK:n kapteeni Daniel O'Shaugnessy kuvaili pokaalin nostamista huikeaksi kokemukseksi. O'Shaughnessylta nähtiin upea kausi ja läpimurto myös Huuhkajien paidassa kansainvälisille kentille. O'Shaughnessy siirtyy nyt kauden päätteeksi Saksan 2. Bundesliigaan Karlsruher SC:n riveihin.

– Pitkä kausi on takana. On huikeaa päättää se Suomen mestaruuteen, O'Shaughnessy tunnelmoi.

– Tiesimme, että loppusarjat aiheuttavat ristiinpelaamista. Uskoimme omaan tekemiseen. Tiesimme voittavamme Suomen mestaruuden, jos hoidamme omat pelit loppukaudella.

HJK:n juhlat jatkuivat pukukopissa. Kuva: Tomi Hänninen

Kuopiossa ennätysyleisö ja tunnelma katossa

Kuopiossa nähtiin ottelussa heti kansainvälistä tunnelmaa, kun KuPSin ja HJK:n fanit laittoivat savunsa ja soihtunsa palamaan.

Kuopion keskuskentällä mestaruuden ratkaisua todisti ennätyksellinen määrä yleisöä eli 7 890 katsojaa. Aiempi KuPSin yleisöennätys oli vuoden 2019 Honka-ottelusta 7 119 katsojaa ja Kuopion ennätys vuodelta 1981, jolloin paikalliskamppailussa KPT–KuPS oli 7 412 katsojaa.

Satapäinen HJK:n fanijoukko oli tullut myös seuraamaan ottelua Kuopioon. HJK:n fanit ottivat dramaattisesta mestaruudesta kaiken irti ja ryntäsivät heti loppuvihellyksen jälkeen kentälle.

HJK:n fanit ryntäsivät kentälle heti mestaruuden ratkeamisen jälkeen!

KuPSin päävalmentaja Simo Valakari kertoi olevansa ylpeä joukkuestaan, vaikka HJK vei lopuksi pidemmän korren.

– Eniten harmittaa yleisön ja noiden jätkien puolesta, mutta sarjataulukko ei kauden päätteeksi valehtele, Valakari niputti Ylelle.

Valakari sanoi, ettei tasapeli ollut katkera, vaan jakoi tunnustusta reilusti vastustajalle.

– Mekin pelattiin tässä yli 20 peliä ilman tappiota ja silti jäätiin toiseksi, joten on siellä vastustajakin tehnyt asiat oikein, Valakari totesi.

Pronssi Seinäjoelle

Päätöskierroksella ratkaistiin myös pronssimitalin kohtalo, kun tasapisteissä olleet turkulainen FC Inter ja Seinäjoen Jalkapallokerho kohtasivat päätöskierroksella. SJK ryntäsi ottelun avauspuolikkaalla heti selvään johtoon Tucon kolmella maalilla eli hattutempulla.

Inter nousi vielä maalin päähän toisella puoliajalla Benjamin Källmanin ja Jesper Engströmin osumilla. Ottelun 78. minuutilla tunteet myös kuumenivat molemissa joukkueissa, kun tiukan kamppailutilanteen jälkimainingeissa SJK:n Murilo puski Interin Anthony Annania rintaan. Murilo sai tilanteesta keltaisen kortin.

Tuco iski vielä ottelun loppuhetkillä neljännen maalinsa. Tuco nousi viimeisen kierroksen ryöpsähdyksellään jakamaan Veikkausliigan maalikuninkuutta yhdessä Källmanin kanssa. Ottelu päättyi SJK:n 5–2-voittoon.

Mitali oli varmasti makea SJK:n valmentajalle Jani Honkavaaralle, sillä elo-syyskuun vaihteessa selvisi, että SJK ei halunnut käyttää Honkavaaran sopimuksessa ollutta optiota ensi kaudelle. Päätös kuohutti tuolloin todella paljon Seinäjoella.

Viime vuosina todella turbulenttisia aikoja viettänyt SJK palasi mitaleille ensimmäistä kertaa sitten vuoden 2016.

Lue myös: