Hyppää sisältöön

Rantakäsipallon kohuttu bikinisääntö muuttui vihdoin – naisten on yhä käytettävä "tiukasti istuvia" peliasuja

Brittilehti The Guardian kertoo, että Kansainvälinen käsipalloliitto on muuttanut rantakäsipallon protestoitua bikinisääntöä.

Rantakäsipallon tarkka naisia koskeva "pukukoodi" on muuttunut. Etenkin Norjan maajoukkue ja Norjan käsipalloliitto ajoi muutosta viimeisen vuoden aikana kiivaasti. Kuva: Getty Images

Rantakäsipallon pukeutumissäännöt ovat aiheuttaneet viimeisen vuoden aikana kohua. Tai paremminkin naisia koskevat säännöt, sillä naisten on pitänyt pelata bikineissä, joiden mitat on kaiken lisäksi tarkasti määritelty. Esimerkiksi bikinialaosan mitta on saanut olla sivuilta enintään kymmenen senttiä. Miehet saivat käyttää paljon peittävämpiä asuja, hihatonta paitaa ja shortseja.

Etenkin Norjan käsipalloliitto oli pitkään ajanut sääntömuutoksia peliasusääntöihin. Kesällä pelatuissa EM-kisoissa kiista otti lisäkierroksia. Keväällä Norjan käsipalloliitto pyysi Euroopan käsipalloliitolta muutosta peliasuun ja sääntömuutos hyväksyttiin, mutta uusien pukeutumissääntöjen voimaantuloaika oli kuitenkin epäselvä. Niinpä Bulgarian EM-kisoissa Norjan maajoukkuetta kiellettiin käyttämästä peittävämpiä housuja, ja heidät käskettiin pelaamaan bikineissä sakkojen uhalla.

EM-kisoissa Norjan maajoukkueen kapteeni Katinka Haltvik kertoi, että ensin heille ilmoitettiin sakon pukeutumissääntöjen rikkomisesta olevan 50 euroa pelaajalta per ottelu. Norjalaiset hyväksyivät sakon, mutta sitten linjaus muuttui ennen otteluiden alkua.

– Juuri ennen ottelua meille kerrottiin, että meidät saatetaan hylätä, jos pelaamme shortseissa. Meidät siis pakotettiin pelaamaan bikinihousuissa, Haltvik sanoi heinäkuussa.

Lopulta pronssiottelussa norjalaiset pelasivat shortseissa, ja heitä rangaistiin sakoilla. Silloin asiaa kommentoi jopa Yhdysvaltalainen poptähti Pink eli Alecia Beth Moore, joka tarjotui maksamaan yhteensä 1 500 euron sakot

– Olen erittäin ylpeä Norjan rantakäsipallojoukkueesta, joka protestoi seksistisiä sääntöjä vastaan, laulaja sanoi tuolloin Twitterissä.

Norjan naisten rantakäsipallojoukkue sai tästä liian peittävästä pukeutumisesta sakot kesän 2021 EM-kisoissa. Kuva: Norska damlandslaget i beachhandboll

Myös Pohjoismaiden urheiluministerit puuttuivat peliin. He olivat syyskuussa lähestyneet Kansainvälistä käsipalloliittoa yhteisellä kirjeellä, jossa ministerit vaativat liittoa muuttamaan kohuttua bikinisääntöä.

Nyt vihdoin myös Kansainvälinen käsipalloliitto IHF on muuttanut pukeutumissääntöjään. Aiemmin Euroopan käsipalloliitto hyväksyi vaatimukset sääntömuutoksista, mutta kertoi, että sääntömuutos vaatii kansainvälisen liiton hyväksynnän.

Brittilehti The Guardianin mukaan (siirryt toiseen palveluun) IHF on kaikessa hiljaisuudessa kirjoittanut sääntönsä uusiksi. Nyt sääntöjen mukaan naisten on käytettävä "lyhyitä housuja, joissa on tiukka istuvuus". Miehet saavat edelleen käyttää shortseja, elleivät ne ole "liian pussimaisia".

Naiset saavat siis jatkossa pelata pidemmissä housuissa ja paidoissa, mutta toisin kuin miehillä, asujen pitää edelleen olla vartalonmyötäisiä.

Norjassa asuva australialainen Talitha Stone oli The Guardianin mukaan aloittanut kansalaisadressinkin pukeutumissääntöjen muuttamisen puolesta. Se ehti saada 61 000 allekirjoitusta.

Lue lisää: