Kommentti: Kuinka monta kertaa Cristiano Ronaldo voi pelastaa valmentajansa? Ole Gunnar Solskjär on kaukana Valioliigan huippumanagereista

Paine Ole Gunnar Solskjärin niskassa kasvaa ottelu ottelulta. Tilastojen perusteella Manchester Unitedin olisi syytä vaihtaa valmentajaa, kirjoittaa Yle Urheilun Jussi Vainikka.

Ole Gunnar Solskjär kiitti Cristiano Ronaldoa viime hetken tasoituksesta tiistain Mestarien liigan ottelussa Atalantaa vastaan. Kuva: Getty Images

Cristiano Ronaldo oli nimi kaikkien huulilla jalkapallon Mestarien liigan tiistain kierroksen jälkeen. Lisäajalla syntynyt maali Atalantan verkkoon oli kuin taidetta ja toi Manchester Unitedille pisteen hankalasta vierasottelusta.

– Hän pystyy luomaan näitä hetkiä kuin tyhjästä. Tuskin Chicago Bulls oli aikanaan harmissaan siitä, että heillä oli Michael Jordan, Unitedin päävalmentaja Ole Gunnar Solskjär vertasi.

Ronaldolla ja Jordanilla on kiistatta ollut omiin lajeihinsa mittaamattoman suuri vaikutus. Molemmat ovat pelastaneet omat joukkueensa pinteestä lukemattomia kertoja.

Tiistai-iltana Bergamossa Ronaldo pelasti pinteestä paitsi joukkueensa, ennen kaikkea Solskjärin. Ailahteleva kauden alku on saanut monet kyseenalaistamaan norjalaisen asemaa Unitedissa. Potku-uhka oli kaksi viikkoa sitten todellisempi kuin koskaan, kun United kärsi nolon 0–5-tappion Liverpoolille.

Kuten usein aiemminkin Solskjärin kolme vuotta sitten alkaneen ManU-pestin aikana, pohjakosketusta seurasi väläys paremmasta. Ronaldo hääräsi kapellimestarina, kun United haki vielä pahemmin sekaisin olevalta Tottenhamilta pisteet 3–0-voitolla.

Bergamossa Solskjärin epäilijät saivat jälleen bensaa liekkeihin, kun United oli ajoittain hätää kärsimässä. Kuten jo aiemmin syksyllä kotiotteluissa Villarrealia ja Atalantaa vastaan, Ronaldo tuli hätiin kun häntä eniten tarvittiin.

Ole Gunnar Solskjärillä riittää mietittävää. Kuva: Getty Images

Ilman viime hetken pelastusta Solskjärillä ei olisi ollut mahdollisuutta piiloutua kultakimpaleensa loistosuoritusten taakse. Jos Ronaldo on Manchester Unitedille kuin Michael Jordan Chicago Bullsille, pystyykö Solskjär olemaan "Punaisille paholaisille" edes jotain samankaltaista kuin menestysvalmentaja Phil Jackson Bullsille?

Toistaiseksi näytöt ovat vähäisiä – ja kello tikittää uhkaavasti.

Solskjär kaukana huipuista

Seurassa jo pelaajana kulttimaineeseen noussut Solskjär on valmentanut Manchester Unitedia joulukuusta 2018 lähtien yhteensä 107 liigaottelun ajan. 2000-luvun menestynein englantilaisseura on ollut enemmän tai vähemmän sekavassa tilassa Sir Alex Fergusonin eläköitymisen jälkeen.

Solskjärin paluu Old Traffordille alkoi satumaisella tavalla, sillä United ei hävinnyt norjalaisen kahdestatoista ensimmäisestä Valioliiga-ottelusta yhtään ja pudotti samalla PSG:n Mestarien liigasta.

Kuten alla olevat tilastot osoittavat, pistetahti ei ole sittemmin pysynyt lainkaan samanlaisena. Fergusonin jälkeen Unitedia ovat vuorollaan valmentaneet David Moyes, Louis van Gaal ja Jose Mourinho. Heistä Solskjäriä heikomman pistekeskiarvon on Valioliigassa kerännyt vain Moyes, joka sai potkut alle vuodessa.

Van Gaal sai lähteä Unitedista 75 Valioliiga-ottelun jälkeen lähes identtisessä pistetahdissa Solskjäriin verrattuna. Jos norjalaisen 107 ottelun pistetahtia verrataan Fergusonin viimeiseen 107 otteluun, ero on peräti 48 pistettä.

Solskjärin kannalta erot muuttuvat yhä raisummiksi, kun häntä verrataan viime vuosien Valioliigan menestysvalmentajiin Pep Guardiolaan ja Jürgen Kloppiin. Kun otoksena käytetään samaa 107 ensimmäisen ottelun jaksoa, Solskjär jää Liverpoolin mestaruuskantaan palauttaneesta Kloppista yli 20 pistettä ja Manchester Cityssä pokaaleita rohmunneesta Guardiolasta jopa lähes 60 pistettä.

Solskjärin vahvasta alusta ManU:ssa kertoo se, että vielä 20 ottelun kohdalla hänen pistekeskiarvonsa oli Guardiolan tasolla ja selvästi Kloppia parempi. Nyt lukema on painunut 1,84:ään.

Rajun Liverpool-tappion jälkeen Antonio Conten nimi yhdistettiin huhuissa Unitediin Solskjärin korvaajaksi, mutta italialainen päätyikin Tottenhamiin. Conte palaa Valioliigaan mainioilla tilastoilla, sillä edellisellä Chelsean keikalla pisteitä kertyi 2,14 ottelua kohden.

Kovimmalla tahdilla Valioliigaan on 2000-luvulla tullut Mourinho, joka teki Chelseassa ensimmäiseen 107 peliin tulosta huimalla pistekeskiarvolla 2,41. Guardiola ei tosin ole jäänyt kauas.

Kritiikki maistuu

Solskjärin kannalta mikään ei viittaa siihen, että Manchester United pystyisi tosissaan taistelemaan mestaruudesta. Joukkue on tuskaillut alkukaudesta etenkin puolustuspelinsä kanssa. Omissa on kolissut jo 22 kertaa ja liian usein omien virheiden takia. Englannin EM-finaaliin johdattanut toppari Harry Maguire on ollut syksyllä erityisen virhealtis.

Raphael Varanen loukkaantuminen viikolla Mestarien liigassa tuli pahaan saumaan. Kun kesän topparihankinta on pelannut täydet minuutit, United on voittanut viisi ottelua seitsemästä. Varanen edellisen sairasloman aikana Unitedin verkkoon taottiin kolmessa ottelussa yksitoista maalia.

Kloppin Liverpool ja Guardiolan Manchester City pelaavat jalkapalloa, jossa on selvä rakenne ja roolitus. Solskjärin valmennusfilosofiasta on vaikeampi tehdä johtopäätöksiä, sillä selkeän ja toisteisen rakenteen hahmottaminen on huomattavasti vaikeampaa. Isoimmat sulat Solskjär on saanut hattuunsa tehokkaan vastahyökkäyspelin kautta, mutta vain yksittäisissä otteluissa.

Julkisuudessa Solskjär on pysynyt pahassakin turbulenssissa viileänä, välillä jopa liikaa. Lokakuussa fanit hermostuivat valmentajalle, kun tämä nähtiin tv-kuvissa iloisen näköisenä (siirryt toiseen palveluun) Unitedin menetettyä lisäajalla voiton Evertonia vastaan.

Ennen Atalanta-ottelua Solskjär kertoi jopa nauttivansa kritiikistä (siirryt toiseen palveluun). Se ei välttämättä ole huono ominaisuus, mutta jos tulosta ei ala tulla, joutuu Solskjär pakkaamaan tavaransa ja lähtemään rakastamaltaan stadionilta hyvinkin pian.

Pelillisiin nöyryytyksiin tuloksellisista puhumattakaan ei ole enää varaa. Lauantaina City joutuu kovaan painekattilaan, kun paikalliskilpailija City vierailee Manchesterin punaisella puolella.

Lue myös: