Hyppää sisältöön

JYP-valmentajalta voimakas puheenvuoro Brad Lambertin tilanteesta – ihmettelee, miten 17-vuotiasta superlupausta kohdellaan

JYPin päävalmentaja Jukka Ahvenjärven mukaan keskisormea Ässiä vastaan näyttänyt Brad Lambert ymmärtää tehneensä virheen. Lambertin ympärillä on kuohunut viime aikoina, ja Ahvenjärveä harmittaa median negatiivinen suhtautuminen Lambertia kohtaan.

JYP-hyökkääjä Brad Lambertista on viime vuosina puhuttu ja kirjoitettu paljon. Kuva: Vesa Pöppönen / AOP

JYP-hyökkääjä Brad Lambert nousi otsikoihin perjantai-iltana, kun hän sai ulosajon kotiottelussa Ässiä vastaan epäurheilijamaisesta käytöksestä. Jyväskyläläisten avausmaalin syöttänyt Lambert taklattiin tilanteessa voimalla laitaan, ja palatessaan kohti omaa vaihtoaitiota hän näytti keskisormea porilaisten vaihtopenkin suuntaan.

Lambert sai tilanteesta sääntöjen mukaisesti ottelurangaistuksen, eikä SM-liigan kurinpitodelegaatio lähtenyt koventamaan tuomiota. 17-vuotias hyökkääjä huilaa tämänpäiväisen vierasottelun HPK:ta vastaan.

JYPin päävalmentaja Jukka Ahvenjärven mukaan pelaaja teki virheen ja myös pahoitteli sitä.

– Meillä tällaisiin virheisiin suhtaudutaan, kuten hienosti koripallossa. Kun pelaaja tekee virheen, hän nostaa käden pystyyn. Näin on toimittu tässäkin tapauksessa. Asia on käsitelty, ja mennään eteenpäin, Ahvenjärvi totesi Yle Urheilulle.

Vaikka Lambert täyttää joulukuussa vasta 18 vuotta, on superlupaukseksi kuvailtu hyökkääjä ollut otsikoissa jo vuosia. Lambert siirtyi kaudeksi 2019–2020 Pelicansin organisaatiosta Helsingin IFK:n paitaan, ja hän pääsi pelaamaan HIFK:ssa neljä ensimmäistä liigapeliään.

Seuraavaksi kaudeksi tie vei kuitenkin Jyväskylään suuremman vastuun perässä, ja nyt Lambert pelaa toista vuotta hurrikaaninutussa. Pelaajan ympärillä on riittänyt puhetta tänäkin syksynä, sillä Ilta-Sanomien mukaan (siirryt toiseen palveluun) Lambertin taustajoukot ovat yrittäneet löytää hyökkääjälle uutta SM-liigaseuraa kesän ja syksyn aikana. Lehden tietojen mukaan yksi seura katkaisi neuvottelut, sillä se ei halunnut antaa lupauksia kärkikenttien peliajasta ja ylivoimavastuusta.

Kanadalainen Sportsnet-sivusto (siirryt toiseen palveluun) puolestaan kertoi lokakuussa, että Lambert harkitsee siirtoa Kanadan junioriliiga WHL:ään. Yle Urheilun asiantuntija Topi Nättinen kritisoi Lambertin isän Ross Lambertin liian suurta roolia poikansa taustalla.

Tällä viikolla Lambertin nimi nousi esiin, kun Nuorten Leijonien päävalmentaja Antti Pennanen nimesi Lambertin ykkösjoukkueen sijaan haastajaryhmään.

Lambertin tilanne kääntyi taas päälaelleen, kun SM-liigan pistepörssin kärkeen rakettimaisesti noussut 17-vuotias joukkuekaveri Joakim Kemell loukkaantui ja joutui jäämään sivuun tulevista maaotteluista Ruotsissa. Pennanen kutsui Lambertin Kemellin tilalle.

Jukka Ahvenjärvi kertoo arvostavansa Lambertia, ja hän kiittelee suomalais-kanadalaisen hyökkääjän työmoraalia. Kuva: Vesa Pöppönen / AOP

"Otsikoita pitää saada"

Ensimmäistä kauttaan SM-liigassa valmentavalla Ahvenjärvellä on yli kahden vuosikymmenen kokemus nuorten pelaajien valmentamisesta, ja hän toivoo, että Lambertin tapauksessa huomattaisiin myös hyvät asiat.

– Totta kai media on kiinnostunut kaikista asioista, mitkä esiin nousevat, mutta valitettavasti media on monesti kiinnostunut negatiivisista asioista enemmän. Tässä perjantain tapauksessakin haluaisin kiinnittää enemmän huomiota siihen, kuinka hienosti ja ammattimaisesti hän toimi rangaistusta edeltävässä tilanteessa.

– Kuinka hyvin hän otti kiekon haltuun, haastoi keskustaan muutamalla askeleella tehden itselleen tilaa, pyörähti ympäri ja antoi fantastisen syötön, josta tuli maali.

Ahvenjärven mukaan Lambertin tilannetta kommentoivat ihmiset eivät täysin ymmärrä tilannetta, jossa pelaaja on.

– Valmentajat eivät voi muuttaa median käytöstä, mutta kyllähän media on mielestäni aiheuttanut hänen ympärillään olevaa kohua tunnistamatta faktoja siitä, missä mennään. Täytyy muistaa, että hän pelaa toista kauttaan liigapelejä ja ikää on 17.

– Otsikoita pitää saada, ja negatiivisuudesta on helppo repiä. Haluaisin kuitenkin, että löydetään enemmän niitä asioita, jotka auttavat suomalaista jääkiekkoa.

Ahvenjärvi kuvailee Lambertia loistavaksi pelaajaksi, jolla on loistava tulevaisuus. Työmoraali harjoituksissa on kohdallaan.

– Hän tekee kovaa työtä arjessa, ja meillä on kova usko joukkueen kanssa hänen menestymiseensä. Haluan, että pystyn auttamaan häntä pelaajauralla ja että hän ottaa steppejä eteenpäin.

Lambertin kauden toistaiseksi ainoa maali syntyi lokakuussa KooKoon verkkoon rangaistuslaukauksesta. Viime kaudella hän keräsi 46 ottelussa tehot 7+8. Kuva: Vesa Pöppönen / AOP

"Tulos tulee ihan varmasti"

Lambert on kerännyt alkukaudella 15 ottelussa tehopisteet 1+3. Ahvenjärvi uskoo, että tehotkin tulevat vielä palkintona hyvästä harjoittelusta. Nuorukaisen ympärillä oleva häly ei Ahvenjärven mukaan näy harjoittelussa.

– Ei sitä aisti mitenkään todellakaan. Joukkue ja seura auttavat häntä viimeisen päälle asian kanssa, että saadaan hänelle harjoittelua ja rutiinia. Korostan, että hän on kehityspotentiaalinen pelaaja, joka tekee hyvää työtä.

– Me olemme sataprosenttisesti niin henkilökohtaisesti, joukkueena kuin organisaationakin auttamassa häntä omalla urallaan. Hän auttaa meitä menestymään. Tulos tulee ihan varmasti.

Positiivisista asioista otsikoissa on ollut Joakim Kemell, joka on onnistunut alkukaudella poikkeuksellisen hyvin. 17-vuotias liigan pistepörssin kärjessä ei ole arkipäivää. Ahvenjärven mukaan on kohtuutonta odottaa, että 17-vuotiaat olisivat valmiita liigapelaajia.

– Onhan tämä aika hurjaa. Jokainen voi alkaa laskea, moniko tuonikäinen pelaaja on breikannut SM-liigassa ja kuka ne paineet asettaa.

– Olen realisti näiden asioiden kanssa, ja ymmärrän sen, että A-juniori-ikäinen pelaaja, joka tulee liigaan pelaamaan tai edes kokeilemaan, vaatii kolmesta viiteen vuotta määrätietoista harjoittelua. Ja pitää vielä ymmärtää, mitä määrätietoinen harjoittelu on. Se ei ole vain harjoittelua.

Seitsemän edellistä otteluaan hävinnyt ja sarjataulukossa sijalle 14 valahtanut JYP vierailee ennen maajoukkuetaukoa vielä Hämeenlinnassa, kun HPK isännöi JYPiä kello 17. Yle Puheen Jääkiekkokierroksella seurataan täyden, seitsemän ottelun kierroksen tapahtumia kello 16.30 alkaen.

Lue myös:

Keskisormea näyttäneelle JYPin Brad Lambertille yhden ottelun pelikielto

Brad Lambert, 17, näytti keskisormea vastustajan vaihtoaitioon – kiekkolupauksen törkeä ele puhuttaa: "Ollut muutenkin riittävästi hässäkkää"

Suomi-kiekon huippulupaus Brad Lambert, 17, putosi Nuorista Leijonista, asiantuntija kritisoi isän liian suurta roolia taustalla – "Ährääminen on mennyt yli"

Tuntematon valmentaja myi höntsäporukoille vanhoja mailoja, jotta sai jäävuoroja maksettua – vuosia myöhemmin Jukka Ahvenjärvi sai mahdollisuuden SM-liigassa

Kommentti: Palkka 200 000 euroa, mutta sopivaa henkilöä ei näytä löytyvän – kuka uskaltautuu SM-liigan toimitusjohtajaksi?

Leijoniin valittu Niclas Westerholm tuikki SaiPan tähtenä Raumalla – Pekka Virta palasi tunteikkaana entiseen kotihalliinsa