Kommentti: Norwichin johto antoi managerille potkut poikkeuksellisen julmalla tavalla – mitä tapahtuu Teemu Pukille?

Norwich on liian hyvä Mestaruussarjaan, mutta auttamattoman huono Valioliigaan. Daniel Farken potkut olivat erikoisesti ajoitetut, mutta välttämättömät Norwichin uskottavuuden kannalta, kirjoittaa Yle Urheilun Henri Pitkänen.

Daniel Farkella ja Teemu Pukilla oli onnellisia aikoja Mestaruussarjassa, mutta Valioliigassa Norwichilla on ollut vaikeampaa. Kuva: Getty Images

Potkujen antamiselle tuskin koskaan on täydellistä ajoitusta jalkapallossa tai muillakaan elämänalueilla. Norwichin saksalaismanageri Daniel Farke sai kuitenkin tietää työsuhteensa päättymisestä sangen erikoisella hetkellä, kun Huuhkajien tähtihyökkääjän Teemu Pukin joukkue oli juuri vihdoin voittanut kauden ensimmäisen ottelunsa Valioliigassa.

Kun kymmenestä ensimmäisestä ottelusta vain kaksi tasapelipistettä kerännyt ryhmä oli lyönyt Brentfordin 2–1, Farke kävi kiittämässä vierasfaneja ja hoitamassa mediavelvoitteensa pumpaten uskoa joukkueen nousuun jumbosijalta. Urheilutoimenjohtaja Stuart Webberillä uskoa ei enää ollut, ja hän kävi heti perään kertomassa, ettei Farken tai saksalaista avustaneiden Eddie Riemerin, Chris Domogallan tai Christopher Johnin palveluksia enää tarvita.

Päätös oli sinetöity jo aiemmin, eikä voitolla ollut enää merkitystä. Seurajohto ei osoittanut tilanteessa erityisen hyvää pelisilmää, ja ajoitus tuntuu poikkeuksellisen julmalta. Toki Norwich kokoontui brittimedian mukaan kotiinpaluun jälkeen vielä harjoituskeskuksessa, ja Farke pääsi hyvästelemään koko joukkueen ennen useiden pelaajien poistumista maajoukkuetehtäviin.

Vuonna 2017 Kanarialintujen ruoriin tarttuneen Farken aika Norfolkissa oli menestyksekäs monin tavoin. Keväällä 2019 Norwich nousi Pukin tykkikauden siivittämänä Valioliigaan, mutta lopulta vasta kesällä 2020 päätökseen saatu kausi ylhäällä päättyi putoamiseen.

Uusi mahdollisuus eliittijoukossa koitti nopeasti, kun Norwich oli viime kaudella jopa edellistä kertaa ylivoimaisempi Mestaruussarjassa. Joukkue hyökkäsi raikkaasti ja tehokkaasti, eikä Pukin ja argentiinalaisen Emiliano Buendian yhteistyölle löytynyt pysäyttäjää. Farkelle tehtiin kesällä neljän vuoden jatkosopimus, joka kieli siitä, kuinka paljon häneen luotettiin ja kuinka paljon arvostetun valmentajan onnistumista myös Valioliigassa toivottiin.

Hän on myös onnistunut kehittämään useita nuoria pelaajia urallaan eteenpäin, ja esimerkiksi Todd Cantwell, James Maddison, Ben Godfrey, Max Aarons ja Buendia ovat varmasti Farkelle kiitollisia. Kokeneemmista pelaajista Pukki on pelannut elämänsä jalkapalloa Farken alaisuudessa.

Vaikka kausi Valioliigassa on ollut takkuinen, fanit eivät kääntäneet Farkelle selkäänsä missään vaiheessa. Eivät edes joukkueen kärsittyä alistuneella esityksellä karmean 0–7-selkäsaunan Chelsean vieraana pari viikkoa sitten. Umpisurkea vierailu Stamford Bridgellä oli ottelu, jolla lienee lopulta ollut suuri merkitys Farken lähtölaskennan käynnistymisessä.

Vielä viime viikolla Webber pumppasi ilmaa Farken renkaisiin toteamalla Guardianille (siirryt toiseen palveluun), että olisi täysin epäreilua kyseenalaistaa saksalaisen asema. Lopulta renkaat kuitenkin puhkaistiin tylyllä tavalla.

Daniel Farken työ Norwichissa jäi hieman yli neljään kauteen. Kuva: AOP

Norwich on tyyppiesimerkki seurasta, jonka valmentaminen Mestaruussarjassa on hyvin erilaista kuin Valioliigassa. Se, mikä toimii alemmalla sarjatasolla, ei Norwichin materiaalilla yksinkertaisesti riitä ylhäällä. Hissiryhmä on ollut karkeasti ilmaistuna liian hyvä Mestaruussarjaan, mutta auttamattoman huono Valioliigaan.

Farke ei ole kyennyt riittävän hyvin mukautumaan Valioliigan vaatimuksiin, ja hän on halunnut pitää kiinni identiteetistään. Joukkue on ollut puolustussuuntaan edelleen hämmentävän heikosti organisoitu. Buendian jättämää aukkoa ei ole onnistuttu täyttämään, Cantwell on ajautunut tyystin sivuraiteelle joukkueesta ja Pukki on jäänyt monissa otteluissa hyvin yksin.

Joukkue on tehnyt 0,45 maalia ottelua kohden, ja omiin on ropissut 2,36 maalia. Lukemat ovat sellaisia, joilla jumbopaikka on kaikkea muuta kuin yllätys.

Norwichin joukkue on heikko, mahdollisesti jopa kaikkien aikojen heikoin Valioliigassa, mutta seurassa uskotaan sen olevan parempi kuin mitä on nähty. Norwich halusi reagoida ja osoittaa uskovansa säilymiseen vielä, kun seura on ylhäällä ja kausi on alkupuolellaan.

Seura on vakuutellut hyväksyvänsä oman kokonsa jalkapallomarkkinassa, eikä menestystä ole lähdetty hakemaan riskillä. Hankintoja on tehty kesän ikkunassa lähes 32 miljoonalla punnalla, mutta harva uusista pelaajista on osoittanut olevansa huipputekijä Valioliigaan. Webber vakuutteli taannoin pelaajiin käytetyn rahan osoittavan, että Norwich haluaa eroon hissijoukkueen maineestaan.

Nyt seuraava askel uskottavuuden pönkittämiseksi oli Farken erottaminen, joka pitkän jatkosopimuksen takia tulee maksamaan seuralle arvioiden mukaan seitsennumeroisen summan.

Pukki upotti kauden kolmannen maalinsa Brentfordin verkkoon lauantaina. Kuva: imago images/Focus Images/ All Over Press

Buendian paikkaajaksi ajateltu Milot Rashica ei ole tehnyt vielä maaliakaan, Chelseasta suurin toivein keskikentälle lainattu Billy Gilmour on jämähtänyt vaihtopenkille ja pysyvällä siirrolla kesällä Englantiin siirtynyt kreikkalaispuolustaja Dimitris Giannoulis on vaihdettu kahdesti jo tauolla pois karkeiden puolustusvirheiden takia.

Suomalaisvinkkelistä on mielenkiintoista nähdä, kuka Farken korvaa ja mihin suuntaan uusi manageri haluaa joukkueen peliä viedä. Jos joukkue haluaa kerätä pisteitä, puolustusta täytyy kyetä tilkitsemään huomattavasti ja joukkueen vastahyökkäyspelaamisesta täytyy tehdä täsmällisempää.

Jatkaminen Valioliigassa on erittäin epätodennäköistä, ja valmentajan pitäisi olla myös sellainen, jonka kanssa Norwich mahdollisesta putoamisesta huolimatta pystyisi jälleen taistelemaan kärkisijoista Mestaruussarjassa.

Brittimedia on luonnollisesti alkanut pyöritellä jo vaihtoehtoja, ja huhumyllyssä esiin on noussut esimerkiksi Chelsean entisen managerin Frank Lampardin nimi.

Farke on ollut Pukin valmentaja kesästä 2018 lähtien, mutta nyt puikkoihin tulee uusi johtaja. Sata maaottelua tulevassa MM-karsintaikkunassa täyteen saava suomalainen on 31-vuotias, ja nopeudestaan elävän maalihain sopimus päättyy ensi kesänä. Hyviä vuosia huipulla on jäljellä vielä kenties muutama.

Vieläkö Pukki on innostunut uudesta projektista tutussa kaupungissa, ja millaisessa arvossa uusi luotsi suomalaista pitää? Kotkalainen on sementoinut paikkansa Norwichin hyökkääjien kunniagalleriassa, ja mikäli haluaa voittaa kannattajien luottamuksen puolelleen, Pukista kannattaa pitää edelleen tiukasti kiinni.

Lue myös: