Kommentti: Anton Lundell tekee NHL-kaukalossa asioita, joista tulee absurdi olo – harva 20-vuotias pystyy samaan

Anton Lundell on tehnyt itsestään Florida Panthersille todella tärkeän pelaajan hämmästyttävän nopeasti. Carolinaa vastaan hän oli kaukalon paras, kirjoittaa Yle Urheilun NHL-toimittaja Tommi Seppälä.

Anton Lundell sai sunnuntain ottelussa paljon yli- ja alivoimavastuuta. Kuva: NHLI via Getty Images

Mitä olisi Florida Panthers ilman sen suomalaispelaajia?

Joukkueen edellisessä voitto-ottelussa ratkaisumaali kirjattiin Eetu Luostarisen nimiin. Luostarisen, jolle pelipaikka oli auennut Anton Lundellin loukkaantumisen kautta. Sunnuntaiaamun huippukamppailussa Carolinaa vastaan voittomaali kirjattiin kaukaloon aiemmin viikolla palanneen Lundellin sarakkeeseen.

Alavartalovamman vuoksi sivussa olleen Aleksander Barkovin merkityksen Floridalle monet tietävätkin. Sitten on vielä Markus Nutivaaraa ja Olli Juolevia reservissä.

NHL:n kärkikamppailu Floridan ja Carolinan välillä oli Anton Lundellin huima näytös. Luostarinen otti loukkaantuneen Barkovin paikan kärkiketjun keskusmiehenä, mutta Lundellin johtama ketju laidoillaan Jonathan Huberdeau ja Owen Tippett oli ottelun paras koostumus, eikä vähiten Lundellin vuoksi.

Lundellin kypsyydestä on puhuttu paljon, mutta sunnuntain esitys nosti keskustelun kokonaan uudelle tasolle.

Se, miten vasta uransa seitsemättä NHL-ottelua pelannut HIFK-kasvatti nousi esiin Carolinan kaltaista huippujoukkuetta vastaan, oli upeaa seurattavaa. Etenkin tilanteessa, jossa kymmenestä ensimmäisestä ottelustaan yhdeksän voittanut kissalauma joutui otteluun ilman ykkössentteriään Barkovia ja ykkösmaalivahtiaan Sergei Bobrovskia.

Sunnuntaina Anton Lundell näytti, mitä Florida Panthers suomalaisessa aikanaan näki ja varasi.

Tarjolla oli käsittämätön klinikka ja opetusvideo ehjästä kahden suunnan pelaamisesta vasta 20-vuotiaalta pelaajalta. Siinä, missä monet nuoret keskushyökkääjät opettelevat pitkään sentteripelin saloja NHL:ssä, Lundell osoitti kovassa paikassa poikkeuksellisen pelipäänsä terävyyden ja ennen muuta kypsyytensä.

Vaikka Lundellin vierellä pelasi yli 600 NHL-ottelun Huberdeau, perässä vedettäväksi ei helsinkiläinen missään kohtaa alkanut, päinvastoin. Panthersin nuori keskushyökkääjälupaus oli hyvin pelanneen ketjun käynnistävä voima monissa eri tilanteissa aktiivisuutensa, hyvän pelinluvun sekä oivaltavien kiekollisten ratkaisujen kautta.

Anton Lundell oli sivussa neljästä pelistä loukkaantumisen takia. Kuva: Getty Images

Suurimman vaikutuksen teki Lundellin kyky pelata ehjää kuudenkymmenen metrin peliä huippujoukkuetta vastaan tällaisessa kärkiottelussa. Lundellin kokonaisvaltainen loisto näkyi kiekonriistoina, syötönkatkoina, laukausten blokkauksina, tärkeinä aloitusvoittoina sekä kykynä lukea toistuvasti peliä oikein.

Ei ollut lopulta suurikaan ihme, miksi Lundell pelasi Carolinaa vastaan lyhyen NHL-uransa kovimmat minuutit, yhteensä kuusi sekuntia vaille 19 minuuttia. Toiseksi eniten kaikista Panthers-hyökkääjistä. Alivoimalla suomalaislahjakkuus pelasi jälleen lähes viisi minuuttia, mikä on parikymppiselle tulokkaalle kova lukema.

Se, että Lundell sutii ylivoimat, alivoimat ja on ottelun lopussa varjelemassa tärkeissä oman pään aloituksissa johtoa, kertoo valtavasti valmennusjohdon luottamuksesta vasta kuukauden NHL:ssä pelannutta pelaajaa kohtaan. Suomalainen jääkiekko tuntee monta NHL-tarinaa, mutta 20-vuotias pelaaja on harvoin tullut keskushyökkääjän rooliin tällä tavalla.

Kärkipelissä Lundell ketjuineen voitti ykkössektorin maalipaikat viidellä viittä vastaan 4–2.

Aina näin ei ole ollut, sillä Lundellia on peluutettu alkukaudesta todella puolustavassa roolissa. Helsinkiläisnuorukainen on aloittanut pelin hyökkäysalueelta ainoastaan 20-prosenttisesti. Usein puhutaan siitä, miten nuoria pelaajia suojellaan peluutuksella, mutta Lundellia ei ole tarvinnut suojella.

Panthers paiskasi Stadin kundin saman tien syvään päähän, eikä tämä ole ainoastaan räpiköinyt pinnalla, vaan tehnyt kertakaikkisen upeaa työtä kentän molemmissa päissä alusta alkaen. Kuusi (3+3) tehopistettä seitsemässä ottelussa on käsittämätön suoritus, kun huomioon otetaan, ettei Lundell varasta askeltakaan hyökkäykseen.

Anton Lundell ei pelkää laittaa kroppaansa likoon. Kuva: Getty Images

Kaiken nähdyn jälkeen tuntuu suorastaan absurdilta, miten nopeasti Lundell on tehnyt itsestään Florida Panthersille todella tärkeän pelaajan. Vaikka Lundellin lahjakkuus ja valmiudet tiedettiin, tällaista salama-alkua harva osasi odottaa. Luvassa on varmasti vielä vaikeampiakin jaksoja, mutta ei ole kahta sanaa siitä, onko Anton Lundell NHL-pelaaja.

On.

Valinta ottelun toiseksi parhaaksi pelaajaksi ei tullut sunnuntaina sattumalta. Väärin ei olisi mennyt, vaikka Lundell olisi palkittu kentän parhaana.

Se, että Lundell pystyy kantamaan kolmossentterin viitan tällä tavoin, tekee upeasti kauden aloittaneesta joukkueesta aiempaa merkittävästi laadukkaamman ja syvemmän. Tämä taas antaa valmennukselle lisää vaihtoehtoja ja mahdollistaa myös Lundellin kuorman säätelyn kauden edetessä.

Huima aloitus huimalta talentilta.

Lue myös: