"Sodan uhka on todellinen" – voiko Huuhkajat pelata Bosnia-Hertsegovinassa, jonka tulenarka poliittinen kriisi uhkaa kärjistyä pahasti?

Suomen Palloliiton puheenjohtajan Ari Lahden mukaan Uefa seuraa tarkasti Bosnia-Hertsegovinan tilannetta. Jos tilanne kärjistyy, Huuhkajien MM-karsintaottelu voidaan siirtää puolueettomalle kentälle.

Suomi pelasi edellisen kerran Zenicassa vierasottelun lokakuussa 2019. Kuvassa Suomen Glen Kamara (vas.) ja Bosnia-Hertsegovinan Armin Hodzic. Kuva: EPA-EFE/All Over Press

Suomen miesten jalkapallomaajoukkue pelaa ensi viikolla maassa, joka on keskellä akuuttia kriisiä. Huuhkajat kohtaa Bosnia-Hertsegovinan ensi lauantaina MM-karsintaottelussa Zenicassa.

"Bosnia on välittömässä vaarassa hajota, ja uuden sodan uhka on todellinen", kansainvälisen yhteisön pääedustaja Bosnia-Hertsegovinassa, Christian Schmidt varoittaa tällä viikolla julkaistussa raportissaan YK:lle (siirryt toiseen palveluun).

Bosnian serbialueiden johtaja Milorad Dodik on uhannut Bosnian serbien irtautuvan alueen rauhansopimuksesta.

Vuonna 1995 solmittiin Daytonin rauhansopimus, joka päätti kolme ja puoli vuotta kestäneen sodan, jossa osapuolina olivat bosniakit, Bosnian serbit ja kroaatit. Siitä asti Bosnia on jakautunut Bosnia-Hertsegovinan federaatioon ja Bosnian serbitasavaltaan.

Huuhkajat pelaa Zenicassa, joka sijaitsee Bosnia-Hertsegovinan federaatiossa Zenica-Doboj'n kantonissa. Zenica-Doboj'n kantonilla on yhteistä rajaa Bosnian serbitasavallan kanssa.

– Euroopan jalkapalloliitto (Uefa) seuraa varmasti tarkasti tilannetta. Jos tilanne muodostuu sellaiseksi, että Zenicassa ei ole turvallista pelata, niin uskon Uefan ryhtyvänsä siinä vaiheessa toimiin, Palloliiton puheenjohtaja Ari Lahti kommentoi Yle Urheilulle.

Pahin tilanne sitten vuoden 1995

Bosnia ja Hertsegovinaa johtaa nykyään kolme presidenttiä: Željko Komšić (kroaatti), Šefik Džaferović (bosniakki) ja Milorad Dodik (serbi).

Bosnian serbialueiden johtaja Dodik on uhannut pakottavansa Bosnian armeijan vetäytymään Bosnian serbitasavallan alueelta.

Milorad Dodik johtaa Bosnian serbialueita. Kuva: MILOS MISKOV/BETAPHOTO/SIPA/Shutterstock/All Over Press

Tilanne on tulenarka.

– Ei ole kysymystäkään siitä, että kyseessä on vaarallisin kriisi sitten vuoden 1995. Tämä voi johtaa uuteen sotaan, kansalaisjärjestö Bosnian Advocacy Centerin johtaja Ismail Cidic sanoi CNN:lle (siirryt toiseen palveluun).

Vuosina 1992–95 käyty Bosnian sota oli Jugoslavian hajoamissotiin kuulunut sotatoimien sarja, jossa kuoli yhteensä yli 100 000 ihmistä.

Nainen rukoilee Srebrenican kansanmurhan hautakivellä. Srebrenican kansanmurhassa kuoli yli 7 000 ihmistä. Kuva: STELLA Pictures/ddp/abaca press

– Tilannekuvaa on vaikea arvioida tarkasti täältä Suomesta. Olemme tällä hetkellä Uefalta saamiemme tietojen varassa. Uefa seuraa hyvinkin tarkasti asioita ja siirtää ottelun puolueettomalle kentälle, jos joukkueiden turvallisuus on uhattuna, Ari Lahti sanoo.

– Tietysti seuraamme alkavalla viikolla, että tuleeko sieltä huolestuttavia uutisia. Olemme tarvittaessa oma-aloitteisesti yhteydessä Euroopan jalkapalloliittoon.

Suomen kannattajia ei päästetä Zenicassa stadionille

Jonkun verran Huuhkajien kannattajia on tiettävästi matkustamassa Zenicaan, vaikka he eivät tämän hetken tiedon mukaan pääse stadionille sisään.

Syy ei tosin ole Bosnian kiristynyt poliittinen ilmapiiri, vaan maan koronatilanne.

– Perjantaina saamiemme tietojen mukaan Zenicaan ei päästetä vieraskannattajia, paikallinen rokotustilanne on huono ja koronatapauksia esiintyy selkeästi enemmän kuin meillä Suomessa, Lahti kertoi.

Suomen Palloliiton puheenjohtaja Ari Lahti. Kuva: Markku Ojala/All Over Press

Lauantain ottelu on Suomelle tärkeä. Huuhkajat vahvistaisi voitolla merkittävästi mahdollisuuksiaan MM-karsintojen lohkon toiseen sijaan, joka toisi paikan MM-jatkokarsintaan.

Suomi pelasi Bosnia-Hertsegovinaa vastaan viime maaliskuussa kotikentällä 2–2-tasapelin.

Edellinen vierasreissu Zenicaan päättyi 1–4-tappioon EM-karsinnoissa lokakuussa 2019.

– Zenica oli ainakin viimeksi Suomelle paha paikka pelata, mutta ei siellä muuten tuntunut yhtään kummallisemmalta kuin missä tahansa vierasottelussa, Lahti sanoi.

Suomella on jäljellä kaksi ottelua MM-karsinnoissa. Bosnia-Hertsegovinan jälkeen Suomi kohtaa Ranskan 16. marraskuuta Helsingissä.

Lue myös: