Valtteri Bottas avasi kunniakujan, josta Max Verstappen livahti maisemaan – "Olisi voinut olla härskimpikin"

Valtteri Bottaksen hyvin alkanut viikonloppu päättyi pettymykseen sunnuntain kilpailussa. Yle Urheilun asiantuntijan mukaan suomalainen ajatteli lähdössä liiankin paljon tallikaveriaan.

Daniel Ricciardo osui kilpailun ensimmäisen mutkan jälkeen Valtteri Bottaksen autoon. Bottas pyörähti tilanteessa ja joutui välittömästi varikolle. Kuva: Getty Images

Mercedeksen Valtteri Bottaksen viikonloppu Meksikossa oli hyvinkin kaksijakoinen. Suomalainen ajoi lauantaina upeasti paalupaikalle, mutta oli sunnuntaina katastrofaalisen kilpailun jälkeen vasta 15:s.

Bottas yritti puolustaa lähdössä Lewis Hamiltonin kanssa kärkipaikkaa, mutta kaksikko menetti sen jo ensimmäisessä mutkassa Red Bullin Max Verstappenille. Muutamaa sekuntia myöhemmin Bottaksen kilpailu mureni täydellisesti, kun McLarenin Daniel Ricciardo täräytti Bottaksen auton takarenkaaseen.

Bottas pyörähti ympäri ja putosi joukon hännille. Tämän jälkeen hän vaihtoi uudet renkaat, mutta ei päässyt ohi Ricciardosta.

Kilpailun jälkeen Mercedeksen tallipäällikkö Toto Wolff kritisoi etenkin suomalaisen ajolinjaa puhuttaneessa lähtötilanteessa.

– Noin ei saisi tapahtua. Meillä oli kaksi autoa eturivissä, mutta jätimme kunniakujan Maxille ulkopuolelle, Wolff harmitteli Sky Sportsin lähetyksessä.

– Sen jälkeen tuli pyörähdys ja täydellinen pisteiden menettäminen (Bottaksen autolla), kun olisi pitänyt olla kolmas tai neljäs. Se on todella ärsyttävää.

Yle Urheilun asiantuntija Jukka Mildhin mukaan Bottas keskittyi lähtökiihdytyksessä liian paljon Hamiltoniin. Mildhin mukaan Bottas siirtyi jo lähdön alkuvaiheessa niin paljon oikealle, että Verstappen pääsi pujahtamaan täydellisen lähtönsä ja imuavun ansiosta ulkokaarteeseen.

– Vaikutti siltä, että Mercedes oli sopinut, miten ensimmäisessä kaarteessa toimitaan, mikäli Hamilton on pääsemässä Bottaksen ohi. Tämä voisi olla syy siihen, että Bottas jarrutti selvästi aiemmin kuin muut kärjessä antaakseen Hamiltonille tietä. Samalla Bottas varmisti, ettei hän missään tilanteessa aiheuttaisi harmia tallikaverilleen, Mildh kommentoi.

Mildh muistuttaa, että Meksikon kolme ensimmäistä kaarretta voi ajaa monella erilaisella ajolinjalla. Bottas olisikin voinut keskittyä ensimmäisessä mutkassa enemmän itseensä ja antaa Hamiltonille tilaa sen jälkeen.

– Verstappen oli myös selvästi Bottaksen vieressä. Bottaksella olisi ollut mahdollisuus keskittyä Verstappeniin ja häiritä hänen menoaan rikkomatta sääntöjä.

Verstappen pääsi ulkokautta kärkipaikalle. Kuva: Getty Images

Bottas painotti ennen Meksikon viikonloppua olevansa joukkuepelaaja. Hän sanoi pitävänsä valmistajien MM-taistoa tärkeänä, mutta kertoi myös auttavansa Hamiltonia maailmanmestaruustaistossa, jos siihen aukeaa mahdollisuus.

Onko Bottas joskus tällaisissa tilanteissa liiankin kiltti kuljettaja?

– Hän olisi voinut olla härskimpikin ensimmäisessä kaarteessa, mutta en usko, että hän ajoi tuolla tavalla kiltteyttään. Tässä on myös se puoli, että hänen on tehtävä asioita niin, miten sopimus Mercedeksellä edellyttää. Sopimuspykälät ovat aika tiukkoja, Mildh muistuttaa.

– Tässä tehtiin enemmän järkipäätöksiä, jotka johtivat tähän tilanteeseen. Se olisi voinut myös johtaa Hamiltonin johtopaikkaan.

Ricciardo myöhemminkin kiusana

Bottaksen päivä oli muutenkin vaikea. Suomalainen näytti McLarenin Daniel Ricciardoa nopeammalta, mutta australialainen onnistui estämään suomalaisen ohitusyritykset.

– Koitin edetä, mutta moottori ja jarrut ylikuumenivat aina, kun olin toisen auton lähellä. Sen takia en pystynyt hyökkäämään montaa kierrosta. Piti jättää väliä ja koittaa uudestaan, Bottas sanoi C Morelle.

Bottas ajoi yli puolet kisasta Daniel Ricciardon peesissä. Kuva: All Over Press

Bottaksen katastrofaalinen päivä huipentui epäonnistuneeseen varikkopysähdykseen. Vasen eturengas ei meinannut irrota millään, minkä takia pysähdys kesti lähes 12 sekuntia.

– Silloin oli paras sauma päästä Ricciardon edelle, minkä jälkeen olisin voinut tavoitella pistesijoja. Ei ollut minun päivä tänään, Bottas sanoi pettyneenä.

"Aitoa Kimiä"

Kimi Räikkönen ajoi kauden parhaan kilpailunsa ja saalisti kahdeksannella sijallaan Alfa Romeolle neljä MM-pistettä. Räikkönen pääsi jo kilpailun alussa ohi hitaammasta George Russellista, minkä jälkeen jäämies sai ajaa rauhassa omaa kilpailuaan.

– Tänään oli hienoa, oikeaa ja aitoa Kimiä. Hän pääsi nousemaan alussa suhteellisen hyvin. Näytti siltä, että rata sopi sekä autolle että kuljettajalle todella hyvin.

Räikkönen on kertonut lopettavansa uransa tähän kauteen. Kautta on jäljellä vielä neljä kilpailua.

– Nämä pisteet ovat arvokkaita tallille. Tuolla autolla ei pysty voittamaan, joten tällaisia suorituksia Kimin kaltaiselta kuljettajalta arvostetaan todella korkealle. Hän voi olla todella tyytyväinen päiväänsä. Uskon myös, että hän nautti, kun auto toimi vihdoinkin aika hyvin.

Räikkönen ajoi vahvasti Meksikossa. Kuva: Getty Images

MM-taisto huipentuu

Kilpailun voittanut Max Verstappen kasvatti eron MM-taistossa 19 pisteeseen. Mildh kuitenkin uskoo Hamiltonin taistelevan mestaruudesta loppuun saakka.

– Näen, että hän tulee taistelemaan mestaruudesta viimeiseen asti, ellei hän joudu keskeyttämään tai jää pisteiden ulkopuolelle.

Oman mausteensa loppukauteen tuo Qatarin GP. Radalla ajetaan tällä kaudella ensimmäistä kertaa.

– Se on uusi rata ja se voi vaikuttaa mestaruustaistoon eri tavalla ja antaa säväyksen loppukaudelle. Silloin on tiedossa hyppy tuntemattomaan.

F1-kausi jatkuu ensi viikonloppuna Brasiliassa.

Lue myös: