Suomalaiset tekivät valituksen, kun pääsy Huuhkajien peliin evättiin – Balkanilla jännitteet kiristyvät, mutta kielto perusteltiin koronatilanteella

Sodan partaalle ajatunut Bosnia-Hertsegovina kielsi vieraskannattajilta pääsyn Huuhkajien MM-karsintaotteluun. Syyksi annettiin koronatilanne, mikä ihmetyttää suomalaisfaneja.

Suomen kannattajat tunnustivat väriä Zenicassa lokakuussa 2019. Kuva: EPA-EFE/All Over Press

Huuhkajat pelaa lauantaina tärkeän MM-karsintaottelun Bosnia-Hertsegovinassa täydellä stadionilla, mutta suomalaisilla ei katsomoon ole asiaa.

Suomen jalkapallomaajoukkueen kannattajayhdistys SMJK on valittanut Euroopan jalkapalloliitto Uefalle bosnialaisten päätöksestä.

– Ei se tilanne suoraan sanottuna hirveän hyvältä näytä. Toivosta luovutaan vasta silloin, kun matsi on päättynyt, SMJK:n lippuvastaava Jussi Hartikainen sanoo Yle Urheilulle.

Bosnia-Hertsegovina pelaa kotiottelunsa Zenican kaupungissa noin 74 kilometrin päässä Sarajevosta. Hartikainen arvioi, että suomalaisia on matkustamassa paikan päälle reilu sata.

Vieraskannattajakieltoa on perusteltu Bosnian huonolla koronavirustilanteella, mutta Hartikainen uskoo kyseessä olevan puhdasta kiusantekoa.

– Omiin silmiini vaikuttaisi siltä, että tämä on ihan puhdasta pelaamista kotiedun kasvattamiseksi. Suomessa on koronaa kuitenkin selvästi vähemmän kuin Bosniassa, niin haiskahtaa tekosyyltä, johon on saatu viranomaiset mukaan, Hartikainen pohtii.

– Hassua, että Bosnian omassa liigassa vieraskannattajat pääsevät katsomoon eikä siinä ole mitään ongelmaa.

Zenicaan kulkemisen helpottamiseksi SMJK:n oli tarkoitus järjestää ottelupäivälle edestakaiset bussikuljetukset Sarajevon ja Zenican välillä. Hartikaisen mukaan kyydin toteutuminen on yhä auki.

– Kuulostelemme ihmisiä, ketkä sinne ovat lähdössä ja mietimme, miten kannattaa toimia. Osa ei pysty edes perumaan lentoja, ja he lähtevät sinne kuitenkin. Jäävätkö he katsomaan peliä Sarajevoon johonkin ravintolaan? Nämä asiat ovat vielä auki.

Bilino polje -stadionille mahtuu reilut 15 000 katsojaa. Katsomoiden odotetaan täyttyvän lauantaina Bosnia-Hertsegovinan ja Huuhkajien ottelussa. Kuva: Getty Images for DFB

Huuhkajat pelasi edellisen kerran Zenicassa kaksi vuotta sitten EM-karsinnoissa. Jo silloin yhteistyö ja tietojen saanti Bosnian päästä oli Hartikaisen mukaan hankalaa.

– Emme saaneet silloinkaan tietoa lippukiintiöistä. Viranomaisyhteistyö oli muutenkin haastavaa, jos nätisti sanotaan. Olemme kuulleet samaa Palloliitonkin suunnalta, Hartikainen kertoo.

Kolme päivää Suomi-ottelun jälkeen Bosnia-Hertsegovina kohtaa samaisella Zenican Bilino polje -stadionilla Ukrainan. Hartikaisen mukaan ukrainalaiskannattajat painivat samojen ongelmien kanssa.

– Juttelin juuri ukrainalaisten kanssa. Heillä ei ollut sitäkään vähää tietoa, mitä meille on tullut. He olivat suorastaan raivona, että miksi mitään ei onnistuta tekemään, Hartikainen kertoo.

Ottelun alla huolta on herättänyt Bosnia-Hertsegovinan kiristynyt poliittinen ilmapiiri. YK:n tuoreen raportin mukaan maa on "välittömässä vaarassa hajota, ja uuden sodan uhka on todellinen".

Verisen Jugoslavian hajoamissotiin kuuluneen Bosnian sodan päättymisestä tulee joulukuussa kuluneeksi 26 vuotta.

Palloliiton puheenjohtaja Ari Lahti kertoi sunnuntaina Yle Urheilulle, että Uefa seuraa tilannetta ja voi siirtää ottelun puolueettomalle kentälle, jos Zenicassa ei ole turvallista pelata.

– Bosnian tilanne herättää vähän samantyylisiä ajatuksia kuin Christian Eriksenin sydänkohtaus EM-kisoissa. On asioita, jotka ovat jalkapalloakin tärkeämpiä. Toivottavasti siellä ei sotaan oikeasti jouduta, vaan asiat hoidetaan järkevästi ja fiksusti, Jussi Hartikainen sanoo.

Hartikainen kertoo edelliseltä Bosnian vierasmatkalta muiston, joka on pompannut mieleen maan tilanteen kärjistyttyä.

– Juttelin edellisellä reissulla paikallisen oppaan kanssa. Hän totesi jotenkin todella lakonisesti, että kyllä täällä jokainen sukupolvi sotaan joutuu. Siellä varmaan on tällaista ajatusta vahvasti olemassa, ja se vaikuttaa huonolta.

Ulkoministeri Pekka Haavisto kommentoi Bosnia-Hertsegovinan tilannetta Ykkösaamussa. Haavisto ilmaisi huolensa maan poliittisesta tilanteesta, mutta sanoi toivovansa, että urheilutapahtuma pystytään järjestämään.

Lue myös: