Kanada kaatoi Naisleijonat – Suomen turmioina kakkoserä ja surkea ylivoima: "Ei ongelma tämän viikon aikana ratkea"

Kanada voitti Naisleijonat Helsingissä 4–2. Joukkueet kohtaavat uudelleen lauantaina ja sunnuntaina, silloin Turussa.

Kanada päihitti Suomen ensimmäisessä harjoitusottelussa kolmesta. Kuvassa Kanadan laitahyökkääjä Laura Stacey ja Suomen puolustaja Ella Viitasuo. Kuva: Lehtikuva

Suomen naisten jääkiekkomaajoukkue kohtasi torstaina Helsingissä Kanadan. Ottelu päättyi Kanadan 4–2-voittoon.

Helmikuun Pekingin olympialaisiin valmistautuvat Suomi ja Kanada kohtaavat tällä viikolla kaikkiaan kolmesti. Joukkueet pelaavat Turussa lauantaina ja sunnuntaina.

Torstain ottelussa Kanada siirtyi johtoon avauserässä ajassa 14.32 Victoria Bachin osumalla. Osumaa edelsi Kanadan pitkä pyöritys, mutta sitä ennen Suomi oli ollut hyvin mukana ottelussa. Naisleijonat ei kuitenkaan saanut kiekkoa verkkoon, vaikka pääsi pelaamaan lähes täydet kaksi minuuttia ylivoimaa viidellä kolmea vastaan.

Toisessa erässä ottelu kääntyi vahvemmin Kanadalle, mistä kertovat omaa kieltään maalivahtien torjunnat. Mainiosti pelannut Meeri Räisänen venyi kiekon eteen erän aikana 23 kertaa, kun Kanadan Emerance Mashmeyerille riitti kaksi torjuntaa.

Kanada siirtyi toisessa erässä 2–0-johtoon ajassa 33.19, kun Marie-Philip Poulin viimeisteli Brianne Jennerin loistavasta tarjoilusta. Suomen ykköskentän laitahyökkääjä Petra Nieminen kavensi taidokkaasti ajassa 36.51 päästyään läpiajoon Kanadan oman pään menetyksen jälkeen. Vain minuutti Niemisen maalista, kun Kanada venytti uudelleen johtonsa kahteen maaliin, asialla elokuun MM-kisojen pistepörssin kärkinimi Melodie Daoust.

Petra Nieminen (vas.) ja Michelle Karvinen juhlivat Naisleijonien avausmaalia Kanadan verkkoon toisessa erässä. Kuva: Lehtikuva

Heti kolmannen erän alussa Kanadan Jocelyne Larocquen laukaus siniviivalta kimpoili pelaajien jaloista verkkoon, ja Kanada karkasi jo 4–1-johtoon. Kun ottelua oli jäljellä 12 minuuttia, Suomi kavensi lukemiin 2–4 maalivahti Mashmeyerin hörpätessä verkkoon Elisa Holopaisen maalille lähettämän rystynoston.

4–2 olivat myös loppulukemat. Kolmas erä oli ensimmäisen erän tapaan tasainen ainakin torjuntojen valossa, kummallekin maalivahdille niitä kertyi seitsemän.

Kakkoserän murheissa riittää vielä rutkasti ratkomista

Päävalmentaja Pasi Mustonen kertoi ottelun jälkeen, että Naisleijonien teemoja otteluun olivat pelirohkeus sekä Kanadan pitkien hyökkäyspyöritysten katkaiseminen. Calgaryssä pelatuissa MM-kisoissa elokuussa Suomi oli varsinkin toisissa erissä ongelmissa Kanadaa sekä USA:ta vastaan.

– Olimme pikkasen parempia, mutta ei riittävän. He ovat äärimmäisen vahvoja, kun saavat myllytyksen päälle. Ratkaisu oli edelleen se kakkoserä ja se, ettemme tehneet ylivoimamaaleja. Alivoima meillä on hyvää. Viidestoista peli putkeen, kun emme päästäneet alivoimalla maalia, kommentoi Mustonen ottelun jälkeen Ylen haastattelussa.

Mustosen mukaan toisen erän ongelma syntyy, kun "maailman paras joukkue" saa aikaan pitkiä pyörityksiä. Kun vaihtomatka toisissa erissä on pidempi, ei pelaajia voi vaihtaa lennosta ilman omia hyökkäyksiä.

– Ei tämä ongelma tämän viikon aikana vielä pysyvästi ratkea. Joulukuussa pelaamme b-junioripoikia vastaan, lisää harjoituspäiviä ja Pekingissä alkusarja, niin kyllä me vielä väännämme keitokset, että selviämme paremmin kuin tänään, Mustonen vannoi.

Kuten Mustonen totesi, Suomelle jäi viikonlopun otteluihin kehitettävää kakkoserän lisäksi ainakin ylivoimaan. Suomi pääsi pelaamaan ottelussa 12 minuuttia ylivoimalla, Kanada kahdeksan minuuttia, mutta ylivoimamaaleja ei nähty.

Kolmannen erän lopussa nähtiin Suomelta rohkea temppu, jollaisia toki harjoitusottelussa sopii kokeillakin. Kun Kanadan Daoust otti rangaistuksen seitsemän minuuttia ennen loppua, veti päävalmentaja Mustonen maalivahti Räisäsen penkille. Sen jälkeen Suomi haki kavennusta loppuvihellykseen asti ilman maalivahtia. Kanadan hyökätessä maalivahdin roolia hoiti joku kenttäpelaajista, ja ainakin Minnamari Tuominen ehti ottaa komean jalkatorjunnan.

Juttua päivitetty kello 18.19: Lisätty Pasi Mustosen kommentit.

Lue lisää: