Mestarien liiga tuo taas maailman huippupelaajat Saloon – mukana ruotsalaistähti, joka takoi hirmupisteet Suomea vastaan EM-kisoissa

LP Salo hakee suomalaisten naisjoukkueiden historian ensimmäistä voittoa tiistaina alkavassa lentopallon Mestarien liigassa.

LP Salon maajoukkuepelaaja Anna Czakan pääsee taas torjumaan maailman parhaimpiin kuuluvan ruotsalaistähden Isabelle Haakin pommeja, tällä kertaa Mestarien liigassa. Kuva: Lehtikuva / Sica Szabo

Maailman parhaat naislentopalloilijat ovat viime vuosina vierailleet säännöllisesti Suomessa. Mestarien liigan lohkovaihe on tuonut LP Salon ja Hämeenlinnan Lentopallokerhon vieraiksi lajin suurimpia tähtiä maailman parhaaksi kolmesti valitusta serbihakkuri Tijana Boškovićsta Etelä-Korean Kim Yeon-koungiin ja Turkin maajoukkuekapteeni Eda Erdemiin.

Europeleissä nimeä LP Salo käyttävä LP Viesti on tällä kaudella kolmatta kertaa mukana Euroopan ykköskilpailun lohkovaiheessa. Tähtiloistoa on luvassa tälläkin kertaa, kun turkkilaisjätti Vakifbank Istanbul, italialainen huippuseura Vero Volley Monza ja Ranskan mestari Mulhouse arvottiin salolaisten alkulohkoon.

– Se on todella hienoa. Monia idoleita on jokaisessa joukkueessa, keitä vastaan pelataan. Ne ovat hienoja näytönpaikkoja niin joukkueelle kuin pelaajille, LP Salon keskitorjuja Anna Czakan hehkuttaa.

– Toivon, että mahdollisimman moni, etenkin Salon Viestin juniori tulee katsomaan näitä pelejä.

Salossa ja Hämeenlinnassa vieraillut Tijana Bošković (kesk.) on juhlinut sekä MM- että EM-kultaa. Nyt Mestarien liiga tuo Suomeen muun muassa Serbian ja Monzan huippupelaajan Brankica Mihajlovicin (oik.). Kuva: Getty images

Myös päävalmentaja Tomi Lemminkäinen suitsuttaa lohkovaihetta. Hävittävää ei juuri ole kovan tason vastustajia vastaan.

– Odotan, että pelaajat nauttisivat näistä peleistä ja ymmärtäisivät, että nämä voivat olla jokaiselle ainutkertaisia tilaisuuksia. Henkilökohtaisella tasolla monessa lajissa on nähty, että yksi huippupeli voi avata jollekin yksittäiselle pelaajalle tien ulkomaan kentille.

Kolmella aiemmalla yrityksellä suomalaiset naisjoukkueet eivät ole Salon kahta ottelupalloa lähemmäs otteluvoittoa Mestarien liigassa päässeet. Voitonmetsästyksestä ei tule helppoa tälläkään kaudella, vaikka salolaiset lähtevät eurokentille huippuvireessä. Sarjakärki on hävinnyt 14 liigaottelustaan vain yhden.

– Pitää olla rehellinen: Mulhouse on se joukkue, jota vastaan on realistisin mahdollisuus voittaa. Katsotaan, onnistuuko tiistaina Ranskassa vai helmikuussa Salohallissa, Lemminkäinen povaa.

Mulhouse on Ranskan liigassa toisena. Silläkin on kauden kymmenestä pelistään vain yksi tappio, mutta joukkue ei ole yhtä nimekäs kuin lohkon ennakkosuosikeilla Monzalla ja Istanbulilla.

– Totta kai jokaista joukkuetta vastaan tavoite on voitto, mutta Vakifbankiakin vastaan pitää olla realistinen. Jos toinen pyörittää miljoonabudjettia ja meillä puhutaan hieman pienemmistä summista, niin joku ero pitää olla varmaan kentälläkin.

Mestarien liiga ei ole rahasampo

Lemminkäisen mukaan salolaisten kausibudjetti on noin 300 000 euroa. Kun siihen päälle tulevat kulut europeleistä ja Mestaruusliigan pudotuspeleistä, asettuu summa 350 000–400 000 euroon. Lentopallossa Mestarien liiga ei ole rahantekokone, mutta päävalmentaja uskoo peleistä jäävän jotain viivan alle.

– Kaupunki ja yhteistyökumppanit ovat hyvin tukena. Tämä halli on myös sellainen, mikä mahdollistaa (Mestarien liigaan osallistumisen). Meillä ei olisi mitään mahdollisuuksia lähteä ilman Salohallia sinne, Lemminkäinen toteaa.

– Se on este monelle suomalaiselle miesten ja naisten joukkueelle, että pelit joutuisi siirtämään pois kotipaikkakunnalta.

LP Viesti on hallitseva Suomen mestari. Kuva: Ville Vuorinen/Lehtikuva

Lemminkäinen sanoo, että lohkovaiheen ilmoittautumismaksu on 25 000 euroa. Kustakin alkulohkon pelistä maksetaan seuralle 5 000 euroa tappiosta ja 10 000 euroa voitosta. Kuudella tappiollakin plussaa tulisi siis 5 000 euroa. Muita kuluja kuitenkin riittää.

– Tarkkaa budjettia ei ole etukäteen tehty, kun ei tiedetty mihin mennään pelaamaan. Lentomatkat, majoitukset, ruokailut, kansainvälisten tuomareiden lennot ja ylläpito, videohaastotekniikka ja vierasjoukkueen kuljetukset. Niistä se pääasiassa muodostuu, seuran urheilutoiminnasta ja markkinoinnista valmentamisen lisäksi vastaava Lemminkäinen luettelee.

Kotiyleisön saapumisella Salohalliin on tärkeä merkitys sille, että Mestarien liigaan osallistumisesta ei koituisi tappiota. Viime vuonna LP Salo vetäytyi Mestarien liigasta, koska koronapandemian vuoksi kotiotteluita ei olisi ollut luvassa.

– Silloinhan se olisi ollut pelkkää kulua. Olisimme toki saaneet tukea opetusministeriöltä ja sponsoreilta, mutta kyllä yhteistyökumppanitkin haluavat, että pelejä on Salossa, eikä pelkästään vieraskentällä, Lemminkäinen valottaa.

– Kyllä me odotetaan, että ainakin 9. joulukuuta halli olisi aika täynnä kun Isabelle Haak tulee tänne.

Maajoukkuepelaajat haastavat jälleen Haakin

Vakifbank Istanbulin ruotsalaistähti on suomalaisyleisölle tuttu huippupelaaja. Haak takoi poikkeukselliset 42 pistettä, kun Ruotsi kaatoi Suomen 3–2 EM-kisoissa loppukesällä. Ruotsalaisen vuositulot ovat moninkertaiset salolaisten vuosibudjettiin verrattuna: italialaismedian mukaan maailman parhaimpiin lukeutuva hakkuri tienaa vuodessa noin miljoona euroa.

Saloon saapuvista huippupelaajista joukkueessa odotetaan erityisesti Haakin kohtaamista. Maajoukkuelibero Netta Laaksonen pääsee jälleen puolustamaan viime kauden Mestarien liigan parhaan pistenaisten pommeja.

– Hyvä päästä pelaamaan taas vastakkain. Nyt hän on vähän jo tuttu, tietää, miten kovaa se pallo oikeasti sieltä tulee. Ei se turhaan tehnyt sitä 42 pistettä, Laaksonen hymähtää.

Maajoukkuepelaajat Anna Czakan ja Netta Laaksonen tietävät, kuinka vaikeaa Istanbulin ruotsalaistähti Isabelle Haakin pysäyttäminen on. Kuva: Jouko Tapper

196-senttinen ruotsalainen iskee pallo korkealta, jopa Anna Czakanin johtaman torjunnan yli.

– Meillä on hyvä puolustus siellä torjunnan takana, toivotaan, et ne puolustavat ne, maajoukkuetorjuja nauraa.

Päävalmentaja Tomi Lemminkäinen ei voi luvata voittoja kivikovassa lohkossa, mutta yhden asian hän lupaa Haakista.

– Kyllä minä sen uskallan luvata, että niin montaa pistettä hän ei tee meitä vastaan, Lemminkäinen naurahtaa.

– Toisaalta jos tekee, silloin olen myös erittäin tyytyväinen, koska silloin on pelattu varmaan viiden erän peli.

LP Salon Mestarien liigan pelit alkavat tiistaina 23.11. vierasottelulla ranskalaista Mulhousea vastaan. Ottelua voi seurata suorana Yle Areenasta kello 19.55 alkaen. Jälkilähetys nähdään TV2:ssa kello 22.05.

Lue lisää: