Suomalainen urheiluvaikuttaja pääsi yhtenä harvoista kuulemaan kadonnutta kiinalaista tennistähteä – "Ei tullut mieleen, että häntä olisi painostettu"

Emma Terho on Kansainvälisen olympiakomitean urheilijakomission puheenjohtaja. Suomalainen oli kuuntelemassa, mitä tennispelaaja Peng Shuai kertoi itse videopuhelussa.

Peng Shuai kuvattuna Melbournen tennisturnauksessa tammikuussa 2020. Viime viikot Peng Shuai on ollut iso kansainvälinen puheenaihe. Kuva: Getty Images

Kansainvälinen olympiakomitea (KOK) tiedotti sunnuntai-iltana keskustelleensa kiinalaiselle tennispelaajalle Peng Shuaille. Hänen kohtalonsa on puhuttanut ympäri maailmaa.

Julkisuudesta kadonneen Peng Shuain on pelätty joutuneen kiinalaisviranomaisten valvontaan ja pakkotoimien kohteeksi, koska hän syytti huippupoliitikon pakottaneen häntä seksiin. Monet tahot, kuten YK, ovat ottaneet kantaa tapaukseen ja halunneet saada todisteet hänen olinpaikastaan.

KOK:n urheilijakomission puheenjohtajan tittelillä Emma Terho oli itse seuraamassa videopuhelua, jossa kuultiin Peng Shuaita.

– Häntä oli kuulemassa KOK:n puheenjohtaja Thomas Bach, ja kiinalaisnaisjäsen Lingwei Li, joka tuntee hyvin tennispelaajan henkilökohtaisesti sekä sitten minä. Halusimme, että mukana on ensinnäkin joku tuttu ja lisäksi kaksi naista, paljasti Terho Ylelle.

Emma Terho toimii tällä hetkellä Kansainvälisen olympiakomitean urheilijakomission puheenjohtajana. Kuva: Petteri Paalasmaa / All Over Press

Terhon mukaan kaikkein tärkeintä oli selvittää, että Peng Shuai on kunnossa ja voi hyvin.

– Saimme nähdä hänen spontaaneja reaktioitaan keskustelun lomassa. Hän vaikutti olosuhteisiin nähden rennolta ja kertoi asuvansa parhaillaan kotona perheensä ja ystäviensä kanssa. Peng Shuai kertoi haluavansa pysyä yhä tenniksessä mukana ja olla tässä kohtaa rauhassa.

Terho korosti, että myös jatkossa Peng Shuaihin ollaan säännöllisesti yhteydessä ja järjestetään heti tapaaminen, kun pääsy Kiinaan on mahdollista. Viimeistään olympialaisten aikaan.

– Meillä oli vapaamuotoista keskustelua, eikä missään kohtaan tullut mieleen, että häntä olisi painostettu. Emme lähteneet peräämään mitään yksityiskohtaisia tietoja siitä, missä hän on ollut viime aikoina tai mitä hän on tehnyt, urheilijakomission suomalaisjäsen tähdensi.

Aiemmin sunnuntaina Peng Shuain kerrottiin ilmestyneen tennisotteluun jakamaan nimikirjoituksia. Näin raportoivat ainakin kiinalaismedian julkaisemat videot.

– Peng Shuai kertoi itse meille, että hänelle oli tärkeää olla mukana tämänaamuisessa tennistapahtumassa, Terho sanoi.

Kadonneeksi pelätty kiinalainen tennistähti Peng Shuai tennisottelussa Pekingissä

Lue lisää: