Valmentajakaksikko johdatti Suomen jälleen joukkuevoimistelun maailmanmestariksi – kritiikin keskellä ollut Heikkilä sanoo muistavansa kohun ikuisesti

Valmentaja Titta Heikkilä joutui muutama vuosi sitten valmennustyylistään kohun keskelle. Sunnuntaina hän saavutti valmentajana jälleen kerran naisten MM-kultaa ja junioreiden MM-hopeaa.

Voimisteluliitto palkitsi Titta Heikkilän (vas.) ja Teija Kukkalan vuoden valmentajina sekä vuonna 2015 että 2017. Kuva: Lehtikuva

Tampereen Mineteille joukkuevoimistelun naisten maailmanmestaruus oli kolmas. Valmentajat Titta Heikkilä ja Teija Kukkala ovat luotsanneet joukkuetta yhdessä yli kymmenen vuotta. Pitkään on mukana kulkenut myös koreografi Antton Laine. Sama kolmikko vastaa myös MM-hopeaa saavuttaneen Minettien juniorijoukkueen valmennuksesta.

Ennen kotikisoja Heikkilä kertoi Yle Urheilulle maailmanmestaruuden olevan realistinen tavoite. Minetit kesti paineet pauhaavan kotiyleisön edessä loistavasti ja oli näin paras joukkue sekä alkukilpailussa (pisteet 19,200) että finaalissa (19,550).

Heikkilä joutui muutama vuosi sitten otsikoihin valmennustyylistään

Vuonna 2018 Urheilulehden artikkelin mukaan valmentaja käytti kyseenalaisia keinoja saadakseen valmennettavistaan kaiken irti.

Samoihin aikoihin nimekäs joukkue vaihtoi seuraa Tampereen Voimistelijoista Tampereen Sisuun. Tampereen Voimistelijoiden toiminnanjohtaja Riitta Taipale kertoi tällöin Aamulehden haastattelussa (siirryt toiseen palveluun), että seuralla oli erilaisia näkemyksiä esimerkiksi valmentamisesta.

– Eihän se minulta koskaan unohdu, se tuntui sen verran järkyttävältä. Vaikka kohusta jää elinikäiset muistot, niin se ei enää häiritse arjessa tai valmennuksessa. Koko ajan jatkan ja jatkamme kovaa työskentelyä. Joukkueet perheineen ovat pysyneet rinnalla alusta asti, Heikkilä kommentoi asiaa Yle Urheilulle.

Voimisteluliitto teki tapauksesta liiton sisäisen kurinpitomenettelyn, jossa ei löydetty Heikkilän toimintaan liittyvää huomautettavaa tai epäasiallista käytöstä.

– Kurinpitovaliokunta antoi minulle yksimielisen vapauttavan päätöksen ja minusta tuntuu, että ihmiset osaavat nähdä tämän kaltaisten kohujen taakse.

Silloinen Minettien kapteeni Ella Ratilainen kertoi, että kohun aikaan joukkueen jäsenien tunteita kuunneltiin, ne otettiin vakavasti ja harjoittelu jatkui normaaliin tapaan.

– Tottakai me kehitämme toimintaamme koko ajan, sillä kaikesta voi ja pitää oppia, Heikkilä sanoo.

Valmennuspari Kukkalan mukaan Heikkilään kohdistuvasta kohusta huomasi, kuinka voimistelijat ja heidän perheensä luottivat koko ajan valmennustiimiin.

– Kukaan ei kääntänyt selkäänsä, Kukkala kommentoi.

– Ympärillä olevat tiesivät koko totuuden, ja he uskovat edelleen siihen, mitä näkevät. Seurassa toimivat ovat luottaneet tekemiseen niin kohun aikana kuin sen jälkeenkin. Tietenkin menestys on paras osoitus ja todiste työstämme.

Minetit Junior otti MM-hopeaa pistein 37,800, kun Olarin Voimistelijat oli pronssilla pisteillä 37,250. Kuva: Lehtikuva

Seurayhteistyössä Suomen salaisuus

Minettien naisten joukkueessa on voimistelijoita Tampereen Sisusta ja jyväskyläläisestä Tanssi- ja voimisteluseura Illusionista.

– Meillä on seurayhteistyöstä hyviä kokemuksia. On todella hienoa, että meillä on mahdollisuus luoda tällaisia huippujoukkueita seurojen kesken, Heikkilä kertoo puhelimitse.

Joukkuevoimistelun MM-kisojen nuorten sarja (14–16-vuotiaat) osoitti, että tulevaisuus Suomen joukkuevoimistelussa on taattu. Minettien juniorijoukkue otti hopeaa ja OVOn juniorit pronssia.

– Meillä kasvaa hyviä junioreita, jotka ovat pian valmiita naisten joukkueeseen, Heikkilä sanoo ylpeänä.

Jo nuoressa iässä alkaneen pohjatyön jälkeen sekä Minettien juniorit että naiset harjoittelevat noin 25 tuntia viikossa.

– Laji vaatii kovaa ja pitkäjänteistä työtä. Naiset ja juniorit harjoittelevat lähes saman verran, vain harjoitusten rytmitys erottaa nuoret vanhemmista.

Joulukuussa valmennustiimi alkaa kasaamaan uusia kokoonpanoja tulevia koitoksia varten. Maaliskuussa alkaa joukkuevoimistelun maailmancup-kausi.

Lue myös: