Ruotsin hiihtomaajoukkue Rukalle todella siipirikkoisena – kaksi MM-kultaa voittaneen Jonna Sundlingin kaudelle karmea alku, käsi kipsiin

Ruotsin maajoukkueesta puuttuu Rukalla useita nimekkäitä hiihtäjiä. "Olympialaiset ovat tärkeää – katson mieluummin pidemmälle", sanoo maajoukkueen manageri Andreas Byström.

Kuvassa Jonna Sundling vauhdissa Oberstdorfin MM-kisoissa 2021. Kuva: All Over Press

Rukalla kisataan maastohiihdon ensimmäiset maailmancupin kisat ensi viikonloppuna. Perjantaina ohjelmassa ovat sprintit, lauantaina naiset hiihtävät 10 ja miehet 15 kilometriä perinteisellä ja sunnuntaina samat 10/15 kilometriä vapaalla. Suomen joukkue kisoihin nimettiin maanantaina, kuten myös Ruotsin joukkue.

Ruotsin joukkue ei avauskisoihin saa mukaan kaikkia parhaita nimiään. Kaksi kultamitalia, parisprintin ja sprintin, viime talvena Oberstdorfin MM-kisoissa voittaneen Jonna Sundlingin, 26, kausi alkoi pahimmalla mahdollisella tavalla, raportoi Ruotsin SVT (siirryt toiseen palveluun).

Sundling kaatui Jällivaaran sprinttikisassa viikonloppuna ja satutti vasemman kätensä. Aluksi kerrottiin, ettei pahempaa sattunut, mutta nyt SVT uutisoi, että kyse on nivelsidevammasta ja Sundlingin käsi on kipsissä arviolta neljä viikkoa. Tilannetta arvioidaan uudelleen kahden viikon päästä.

– Tarkan arvioinnin jälkeen päätös oli kipsaus ja konservatiivinen hoito, sanoo Ruotsin maajoukkueen lääkäri Jan Wall.

– On vain yksi suunta, eteenpäin. Pystyn tekemään paljon korvaavaa harjoittelua. Sitä en vielä ryhdy spekuloimaan, milloin pystyn kilpailemaan, Sundling kommentoi SVT:lle.

Jonna Sundling (vas.) ja Maja Dahlqvist juhlivat viime talvena parisprintin MM-kultaa. Kuva: All Over Press

Jo sunnuntaina Sundling oli käynyt hiihtelemässä yhdellä sauvalla. Hän totesi SVT:lle pitävänsä nyt esikuvanaan Sarah Sjöströmiä. Riossa kolme olympiamitalia voittanut Sjöström toipui pahasta kyynärpäävammasta ja voitti viime kesänä olympiahopeaa Tokiossa 50 metrin vapaauinnista.

– Toiveeni sen suhteen ovat korkealla, vastasi lääkäri Wall kysyttäessä, pystyykö Sundling osallistumaan olympialaisiin.

Pekingin olympialaiset alkavat 4. helmikuuta.

Ruotsin naisten päävalmentaja Stefan Thomson kertoi, että Sundlingin vamma on etenkin peukalon alueella. Nyt hänelle keksitään korvaavia harjoittelumuotoja, joissa peukalo pysyy varmasti liikkumatta, eikä hiihtoakaan tarvitse kokonaan hylätä toipumisajaksi.

Ruotsin mieshiihtäjistä Rukalta puuttuu muun muassa Jens Burman. Kuva: All Over Press

"Maailmancupin avaus ei ole niin tärkeä"

Ruotsin joukkueesta puuttuvat myös muun muassa viime talven MM-kisoissa 50 kilometrillä viidenneksi yltänyt Jens Burman, Emma Ribom, Oskar Svensson ja William Poromaa. Burman keskeytti viikonloppuna kisan selkävaivojen takia, myös Svensson kärsii selkävaivoista, Ribom ja Poromaa ovat sairastelleet.

Ruotsin maajoukkueen manageri Andreas Byström sanoi Expressenille (siirryt toiseen palveluun), ettei tilanne Rukaa ajatellen ole optimaalinen.

– Mutta samalla: maailmancupin avaus ei ole niin tärkeä. Olympialaiset ovat tärkeää – katson mieluummin pidemmälle, Byström totesi.

– Jos olet negatiivinen, voit katsoa asiaa siltä kantilta, mutta voit myös nähdä niin, että on hienoa saada mukaan uusia hiihtäjiä, Byström lisäsi Expressenille.

Mukana Rukan joukkueessa onkin esimerkiksi Leo Johansson, 22, joka yllätti tuplavoitolla Ruotsin hiihtokauden avausviikonloppuna. Johansson voitti Jällivaarassa ensin lauantaina 15 kilometrin kilpailun perinteisellä ja sunnuntaina saman matkan vapaalla hiihtotavalla.

Johansson jätti taakseen muun muassa Sveitsin kokeneen tykin Dario Colognan ja Ruotsin Calle Halfvarssonin. Johansson on aiemmin päässyt maailmancupissa hiihtämään kaksi kisaa.

Lue lisää: