Epätyypillisen kova pakkanen lähestyy Rukaa, maailmancupin pakkasrajat voivat paukkua – kilpailujohtaja: "Kilpailemaan kuitenkin päästään"

Maailmancupin hiihtoja isännöivälle Rukalle on luvattu viikonloppuna paljon pakkasta. Tämä voi aiheuttaa muutoksia kilpailuohjelmaan. Kilpailujohtaja uskoo, ettei yhtään kilpailua jouduta perumaan.

Iivo Niskanen on yksi viikonloppuna Rukalla kilpailevista suomalaisista. Kuva: Tomi Hänninen / Yle

Rukan maailmancup hiihdetään viikonloppuna kovassa pakkasessa.

Kuusamon Rukan kohdalla on viikonloppuna vahva korkeapaine, joka tekee ilmasta aurinkoisen ja kylmän.

– Perjantaina lämpötila on 15 pakkasasteen tienoilla. Todennäköisesti lauantaihin mentäessä korkeapaine on voimakkaimmillaan. Yöllä pakkasta voi olla 20–25 astetta. Päivälämpötilat voivat nousta 20 pakkasasteen lämpimämmälle puolelle. Tällaiset lämpötilat eivät ole tyypillisiä tähän aikaan vuodesta Rukalla, kertoo Ylen meteorologi Nina Karusto.

Tämän hetkisen ennusteen mukaan viileintä säätä on luvattu lauantai-illaksi. Tällä hetkellä kylmimpään jaksoon on osumassa miesten perinteisen 15 kilometrin kilpailu ja naisten perinteisen kymppi. Molemmat kisat käydään väliaikalähtöinä.

Maastohiihdon puolella kilpailuille on asetettu kylmyysrajaksi 20 pakkasastetta. Tätä viileämmässä säässä ei hiihdetä.

Viimeisen sanan kilpailemisesta tekee viisihenkinen kilpailun tuomarineuvosto, jonka yhtenä jäsenenä on Rukan maailmancupin maastohiihdon kilpailujohtaja Niklas Turku.

– Hiihtokilpailua voidaan siirtää eteenpäin, mutta se aiheuttaa tietysti ongelmia televisioinnissa. Lämpötilan lisäksi on tarkkailtava ilmankosteutta ja tuulennopeutta. Säätä tullaan seuraamaan tunti tunnilta. Tuomarineuvosto kuuntelee päätöstä tehdessään myös urheilijoita. Uskon, että kilpailemaan kuitenkin päästään, Turku sanoo.

Kuusamossa kilpaillaan aikaisemmilta vuosilta tutuilla radoilla. Kaikki radan osat on saatu lumetettua jo kaksi viikkoa sitten.

Tänään Rukalla olosuhteet ovat olleet loistavat. Lunta ei sada ja pakkanen on 11 asteen tienoilla. Rukan maastohiihtojen kilpailujohtaja Niklas Turku odottaa viikonloppua levollisin mielin.

– Olen levollisin mielin. Täällä on ammattitaitoinen porukka järjestämässä kilpailuita ja valmistelut ovat sujuneet hyvin. Ainoa asia, mihin emme voi vaikuttaa, on sää, Turku sanoo.

Lue myös: