Urheiluvaikuttaja Jukka Uunila on kuollut 98-vuotiaana

Jukka Uunila toimi pitkällä urallaan muun muassa Suomen olympiakomitean ja Urheiluliiton puheenjohtajana.

Jukka Uunila kuvattuna Leppävaaran kisoissa maanantaina 10. elokuuta 2015 Kuva: Lehtikuva

Urheiluvaikuttaja, kauppaneuvos Jukka Uunila on kuollut 98-vuotiaana. Hän kuoli Helsingissä maanantai-iltana lyhyen sairaalahoidon jälkeen koronaviruksen aiheuttamaan sairauteen.

Uunilan kuolemasta kertoi STT:lle Uunilan poika Kari Uunila.

Oulussa syntyneestä Jukka Uunilasta tuli 1900-luvun jälkipuoliskolla merkittävä suomalainen urheiluvaikuttaja. Hän toimi muun muassa Urheiluliiton, Olympiakomitean ja Suomen Valtakunnan Urheiluliiton puheenjohtajana.

Uunila sementoi johtoasemansa Suomen urheiluliiton puheenjohtajana. Kun hän aloitti SUL:n johdossa vuonna 1965, Suomen yleisurheilu oli tuloksilla mitattuna kuralla.

Kaukonäköinen Uunila pestasi kestävyysjuoksun päävalmentajaksi uusiseelantilaisen Arthur Lydiardin, jonka nostattaman kansallisen hölkkäinnostuksen imussa juoksijat Juha Väätäinen, Lasse Virén ja Pekka Vasala palauttivat arvokisavoitoillaan Suomen yleisurheilun maailmankartalle.

Ääni meni "urheilupuolueelle"

Uunila oli urheilujohtajana käytännönläheinen, menestyshakuinen ja urheilulähtöinen. Hän varmisti panoksellaan, että riitaiset SVUL ja Työväen urheiluliitto eli TUL saivat aikaan yhteistoimintasopimuksen vuonna 1966.

Uunila koki urheilujohtajauransa suurimman takaiskun vuonna 1993, kun SVUL:n toiminta ajettiin hänen puheenjohtajakautensa lopussa liiton taloussotkujen takia alas. SVUL:n raunioille perustettiin keskusjärjestö SLU, Suomen liikunta ja urheilu.

Puoluepolitiikasta Uunila pysytteli erossa. Hän määritteli ainoaksi puolueekseen "urheilupuolueen".

Uunila oli arvostettu puhuja ja esiintyjä, joka nautti luottamusta yli urheilujärjestörajojen. Hän oli vielä 2010-luvulla tuttu näky eri urheilutapahtumissa, muun muassa Helsingin Nordenskiöldinkadun hallissa HIFK:n jääkiekko-otteluissa. Tietomäärä urheilusta oli valtava.

Uunilalle myönnettiin Suomen urheilun suuri ansioristi vuonna 1983.

Lue myös: