Norjalaiset eivät pelkää Rukan paukkupakkasia – Therese Johaug Yle Urheilulle: "Olen syntynyt kylmässä paikassa, joten tämä on normaalia minulle"

Hiihdon maailmancup käynnistyy tulevana viikonloppuna Rukalta varsin talvisissa olosuhteissa. Rukan alueelle on ennustettu paukkupakkasia, mutta ainakaan Norjan tähtihiihtäjät eivät arktisia olosuhteita hätkähdä.

Therese Johaug on innoissaan Rukan talvisista olosuhteista, mutta toivoo, ettei viikonloppuna olisi liikaa pakkasta. Kuva: Tomi Hänninen

Rukan maailmancup-kisat nähdään viikonloppuna Ylen kanavilla. Voit tutustua viikonlopun tarjontaan täällä.

RUKA. Rukan hiihtostadionilla riitti aamupäivästä suhinaa, kun maailmancupin avaukseen valmistautuvat hiihtäjät ottivat tuntumaa kisalatuun. Pakkanen oli sopivan talvinen, kymmenisen astetta, mutta tuuli lisäsi sen purevuutta.

Norjan tähtihiihtäjille Rukan kylmyys oli sekä shokki että suuri ilonaihe. Viikonlopulle ennustetut parinkymmenen asteen pakkaset tosin saivat heidät mietteliääksi.

– Tämä on todella erilaista kuin Norjassa! Tulin eilen Oslosta ja siellä oli neljä astetta lämmintä, Therese Johaug kertoi Yle Urheilulle innoissaan ja nauroi:

– Olen syntynyt kylmässä paikassa, joten tämä on normaalia minulle!

Kilpaladuille puolentoista vuoden tauon jälkeen palaava Ingvild Flugstad Östberg nautti olostaan ladulla ja tuskin malttaa odottaa, että pääsee jälleen kisaamaan.

– On kyllä mielenkiintoista nähdä, minkälaista säätä sieltä tulee. Olen erittäin tyytyväinen näihin lumiolosuhteisiin. Täällä on niin kaunista, sillä en ole nähnyt luonnonlunta vielä. Sen takia oli kiva tulla Suomeen, Östberg jutteli.

– Mutta olen vähän jännittynyt tuosta lämpötilasta. Nämä ovat minulle erittäin tärkeät kisat, eikä minulla ole mitään ongelmia kylmyyden kanssa, mutta toivon, ettei lämpötila laske alle 15 pakkasasteen. Se on ollut minulle raja silloin, kun teen esimerkiksi intervalleja kotona.

Norjan naisten maajoukkuevalmentaja Ole Morten Iversen piti torstain säätä oikein mukavana. Hänen mukaansa Norjan joukkueella ei ole omaa pakkasrajaa, jonka perusteella joukkue päättäisi, kisaako se vai ei.

Kansainvälisen hiihtoliiton virallinen pakkasraja on -20 Celsiusta, joten jos sitä lähestytään, urheilijat keskustelevat joukkueen lääkärin kanssa, kannattaako heidän startata.

Viikonlopun pakkaslukemia helpottaa se, että ainakin näillä näkymin tuulilukemat ovat erittäin maltilliset.

– Etenemme päivän kerrallaan ja katsotaan sitten lauantaina, mikä on tilanne. Minusta -20 on se raja. Toivon todella, että lauantaina kisataan, Iversen sanoi.

Samaa mieltä olivat niin Johaug, Östberg kuin Johannes Hösflot Kläbo, Simen Hegstad Krüger kuin Ragnhild Hagakin. Kläbo myönsi, että on erilaista hiihtää kylmässä, sillä hän on viime aikoina tottunut lämpimämpään säähän. Hän ei myöskään viihdy kovassa pakkasessa, vaikka hänellä ei ole ollut ongelmia kylmyyden kanssa.

– Minun pitää kuitenkin olla varovainen, koska tämä on niin tärkeä kausi ja olemme vasta sen alussa. En voi riskeerata olympialaisia näin aikaisessa vaiheessa. Mutta haluan todellakin kisata, Kläbo kertoi.

Edellisissä olympialaisissa kaksi kultamitalia pokannut Krüger muistutti, että terveys menee kaiken edelle, vaikka taistelu kisapaikoista on Norjan joukkueessa todella kovaa.

– Jos on vain vähän kylmää, niin pitää laittaa lisää vaatetta päälle ja toivoa parasta. Pidetään sormia ristissä, että pääsemme kisaamaan. Emme kuitenkaan voi vaikuttaa säähän, Krüger sanoi.

Pyeongchangin olympialaisten kaksinkertainen kultamitalisti Ragnhild Haga sanoi suoraan, että kylmässä kisaaminen on haaste, mutta toisaalta samanlaista säätä on luvassa myös Pekingin olympialaisissa. Toisaalta kilpailijat ovat tottuneet kaikenlaisiin sääoloihin ja niihin pitää vain osata varautua.

– Täytyy pitää vain huoli siitä, että jalat ja kädet pysyvät lämpimänä ja keuhkot kunnossa. Tilanne on sama kaikille. Kisajärjestäjien pakkasrajoilla mennään. Joten jos on kisat, niin silloin myös minä hiihdän.

Lue myös: