Jääkö mestaripakki ilman sopimusta? Yle Urheilu listaa suomalaispelaajat, joiden NHL-uran jatko on vaakalaudalla

Olli Määttä on nimekkäin suomalaispelaaja, jonka tulevaisuus taalajäillä on aivan auki. Neljän muunkin pelaajan tilanne on vaikea. Tässä jutussa käydään läpi heidän tilanteensa.

Kuva: Getty Images

Vaikka suomalaisella jääkiekolla menee NHL-tasolla paremmin kuin koskaan aiemmin, kovan tähtikatraan takana moni suomalainen käy kovaa taistelua peliajasta ja jopa tulevaisuudestaan tarunhohtoisessa liigassa.

Ainakin puolen tusinaa pienemmän roolin suomalaispelaajaa on tilanteessa, missä sopimus on päättymässä tulevaan kesään, eikä uudesta ole varmuutta.

Listasimme tiukoissa paikoissa NHL-uran jatkon suhteen olevat suomalaispelaajat.

Olli Määttä, Los Angeles Kings

Olli Määtän sopimus on katkolla. Kuva: Keith Gillett/Icon Sportswire/All Over Press

Tulevan kesän mielenkiintoisin suomalainen vapaa agentti. Vasta 27-vuotiaan Olli Määtän uraan on mahtunut valtavasti. Seitsemän vuoden takainen ykköskierroksen varaus on voittanut Pittsburghin kanssa kaksi Stanley Cupia ja pelannut urallaan peräti 78 pudotuspeliottelua. Matkaan on kuitenkin mahtunut myös paljon vastoinkäymisiä loukkaantumisten ja sairasteluiden muodossa. Tosiasia yhtä kaikki on, että Määtän tähti NHL-tasolla on ollut laskussa jo tovin.

Tällä haavaa JYP-kasvatti on Los Angeles Kingsin kolmosparin puolustava puolustaja, eikä se varmasti ole sitä, mitä seura tai Määttä itse itseltään odottaa. Määttä on pelannut Kingsin runkopuolustajista kuluvalla kaudella vähiten (15.57/peli), mikä kertoo paljon siitä, missä Määtän ura juuri nyt menee. Vielä Pittsburghin vuosina Määttä oli 18–20 minuutin pelaaja, joka pyöritti toista ylivoimakoostumusta. Kingsissä Määtällä on rooli alivoimapelaajana.

Mikäli Drew Doughty ei olisi sivussa vielä kuukauden päiviä ja Sean Walker loukannut polveaan tavalla, joka päätti tämän kauden, Määtällä olisi vaikeuksia mahtua juuri nyt Los Angelesissa pelaavaan kokoonpanoon. Määttä on ollut ajoittain vaikeuksissa ennen muuta liikkeestä pohjautuvien ongelmien vuoksi, mikä näkyy tylyllä tavalla myös tilastoista – sekä perinteisistä että kehittyneistä. Oli kyse sitten tehotilastosta (-4), kiekonhallintaa mittaavista Corsi-tilastosta tai maalipaikoista, Määttä on pakiston heikoin lenkki.

Määttä edusti Suomea olympialaisissa vuonna 2014. Kuva: Tomi Hänninen

Tilanne ei ole optimaalinen kesän sopimustilannetta ajatellen. Määttä on edelleen älykäs pelaaja ja voimakas kamppailija, mutta liikkeen kautta usein pulassa. Määtän pitäisi löytää nopealla tahdilla keinot, joilla tämä pystyisi tekemään itsestään vielä nykyistäkin hyödyllisemmän pelaajan – se antaisi NHL-uran jatkolle happea.

Selvää nimittäin on, että nykytason pohjalta mahdolliseen uuteen sopimukseen kirjataan aivan toisenlaisia numeroita. Määtän taso ja vastuu ei tällä hetkellä vastaa reilun neljän miljoonan vuosituloja. Seurat ovat koronan jälkeisessä ajassa edelleen talouden ja palkkakaton alla tiukoilla, millä on niin ikään vaikutus myös Määtän tilanteeseen.

On hyvä muistaa, että esimerkiksi kiekollisen puolustajan roolissa kuitenkin melko hyvin ajoittain esiintynyt Sami Vatanen palasi täksi kaudeksi Eurooppaan, koska ei saanut NHL:stä kunnon tarjousta. Tämä tulee olemaan realismia kesällä myös Määtälle. Tarjoukset, jos niitä tulee, ovat pieniä ja rooli sen mukainen.

Tilanne, jota kannatta seurata.

Kristian Vesalainen, Winnipeg Jets

Valmennusjohto ei luota Kristian Vesalaiseen. Kuva: 2021 NHLI

Winnipegiä edustavan Kristian Vesalaisen tilanteesta Yle Urheilu kertoi jo aiemmin. Tilanne on NHL-uran jatkon kannalta juuri nyt hankala, sillä viiden minuutin peliajoilla näyttöjä uutta sopimusta varten on vaikea antaa. NHL:ssä on tällä haavaa vain viisi hyökkääjää, jotka ovat pelanneet pienemmällä jääaikakeskiarvolla kuin HIFK-kasvatti Vesalainen (8.40/peli).

Vesalaisen ongelma on se, ettei tällä ole minkäänlaista roolia erikoistilanteissa. Ylivoimakoostumuksiin mahtuminen on käytännössä mahdotonta, koska Winnipegillä on riveissään laaja arsenaali näyttönsä antaneita ylivoimapelin erikososaajia, eikä alivoimapelaaminen kuulu enemmänkin kiekosta elävän Vesalaisen vahvuuksiin.

Vaikka Vesalainen ei ole niin sanotusti vuotanut pelaamisessaan, valmennusjohto ei vain näytä luottavan suomalaiseen, eikä laadukkaassa hyökkäyskalustossa yksinkertaisesti ole noviisille nuorelle pelaajalle tilaa. Ainakaan tämän kauden puitteissa tilanteeseen ei ilman loukkaantumisia ole muutosta tulossa.

Tuleva kausi on asia erikseen ja siinä Vesalaisen toivo lepääkin, sillä Winnipeg on tukehtumassa palkkakaton alle. Hyökkäyskalusto ei tule säilymään ennallaan. Eri asia on, miten seura Vesalaisen vahvuudet jatkossa näkee ja millaiset neuvotteluasetelmat tällä on, jos kuluva kausi menee viiden minuutin peliajoilla. Pelaajakauppa toisaalle on melko epätodennäköistä 33 NHL-ottelun pelaajan kohdalla, jolla ei ole mitään näyttöjä.

Sami Niku, Montreal Canadiens

Kuka tarjoaisi sopimusta Sami Nikulle? Kuva: Richard A. Whittaker/Icon Sports

Sami Niku istui pitkään lehdistökatsomossa Winnipegissä, kunnes siirto Montrealiin vihdoin tapahtui. Seuravaihto ei ole kuitenkaan tuonut 25-vuotiaan jyväskyläläispuolustajan tilanteeseen oikeastaan minkäänlaista muutosta.

Ennen torstaiaamun tappiollista Washington-kamppailua Niku istui katsomossa kolmisen viikkoa. Puolustajien nokkimisjärjestyksessä Niku on tällä haavaa seitsemäntenä, eikä loukkaantuneena oleva Joel Edmundson ole pelannut vielä peliäkään. Kun kanadalainen palaa, Niku putoaa sijalle kahdeksan.

Niku on kiekollisena puolustajana välimallin pelaaja, joka ei tuota tarpeeksi hyökkäyssuuntaan suhteessa puolustuspään riskeihin. Ei tämä NHL-maailmassa rehellisyyden nimissä kunnon mahdollisuuttakaan ole saanut. Niin tai näin, kesällä uuden NHL-sopimuksen saaminen voi olla työn ja tuskan takana, sillä kolmen edelliskauden aikana pelejä ylhäällä on kertynyt vain 29. Näytöt ovat vähissä ja ikää kuitenkin ”jo” 25 vuotta.

Ja edelleen kannattaa pitää mielessä, että saman roolin pelaajista Sami Vatanen ei saanut menneenä kesänä kunnon tarjousta.

Juho Lammikko, Vancouver Canucks

Juho Lammikko ei ole "poika" enää. Kuva: NHLI via Getty Images

Juho Lammikko, 25, profiloituu NHL:ssä pohjaketjun pelaajaksi ja jäähyntappajaksi, mutta kuluva kausi ei ole ainakaan toistaiseksi nostanut porilaisen osakkeita, jos tulevan kesän sopimusneuvotteluita ajatellaan.

Lammikko on pelannut Canucksissa kymmenen minuutin ottelukohtaisella jääaikakeskiarvolla ollen hyökkääjien nokkimisjärjestyksessä 13. Veteraanisentteri Brandon Sutterin paluu tulee pudottamaan Lammikon sijalle 14. ja todennäköisesti pois myös alivoimapelistä.

Lammikon täytyisi pohjaketjun pelaajana nopealla tahdilla keksiä itselleen vahvuus, jolla erottua muista. Vancouverissa Lammikko on ollut osa jopa historiallisen heikosti toiminutta alivoimapeliä, mikä tuskin ainakaan nostattaa tämän omaa arvoa kesän pelaajamarkkinoilla.

Lammikkokaan ei enää ole 25-vuotiaana mikään poikanen, joten vähien näyttöjen pelaajana uuden sopimuksen saaminen ei ole helppoa. Jatko liigassa vaatisi vahvan kevätkauden.

Juuso Riikola, Pittsburgh Penguins

Juuso Riikola palaa todennäköisesti Eurooppaan. Kuva: Icon Sportswire

Juuso Riikola on putoamassa kelkasta Pittsburghissa lopullisesti. Jo menneellä kaudella joensuulaislähtöisellä puolustajalla oli vaikeuksia mahtua Pittsburghissa pelaavaan kokoonpanoon. Lopulta seura lähetti suomalaisen farmiin. Sekin, että Riikola on mennyt jo pariin otteeseen farmiin siirtolistan läpi ilman, että muut seurat ovat ilmaiseksi napanneet tätä, kertoo jotakin NHL-uran suunnasta.

28-vuotias Riikola sai kuitenkin mahdollisuutensa taas marraskuussa, mutta peli NHL:n puolella ei kulkenut. Riikola sortui liian usein virheisiin, joita valmennusjohto ei katsellut sormien läpi. Neljässä edellisessä pelissään Riikola on pelannut vain hieman yli kymmenen minuutin jääaikakeskiarvolla, mikä on puolustajalle erittäin vähän.

Neljättä kauttaan Pohjois-Amerikassa pelaava Riikola on tällä haavaa puolustajarotaation kahdeksas vaihtoehto, joten tilanne on kesän sopimusneuvottelujakin ajatellen erittäin vaikea. Kolmen edelliskauden aikana Riikola on pelannut NHL:ssä ainoastaan 41 ottelua, joten näytöt ovat vähissä.

Edessä todennäköisesti paluu Eurooppaan.

Lue myös: