Tällaista suomalaisherkkua on nähty Rukan sprintissä viimeksi yhdeksän vuotta sitten! Venäläisyllättäjä kukisti Norjan supertähti Kläbon

Venäjän Aleksandr Terentjev otti uransa ensimmäisen maailmancup-voiton perjantaina Rukalla. Suomalaisia nähtiin sprinttifinaaleissa peräti kolme.

Norjan supertähti Kläbo on lyöty! Venäläisyllättäjä voittoon, Mäki jätettiin viimeiseksi
Norjan supertähti Kläbo on lyöty! Venäläisyllättäjä voittoon, Mäki jätettiin viimeiseksi

Rukan maailmancupin sprinteissä Venäjän Aleksandr Terentjev kukisti yllättäen Norjan Johannes Hösflot Kläbon tiukassa loppukilpailussa.

Suomalaisista Joni Mäki jätettiin viimeiseksi uransa ensimmäisessä maailmancupin sprinttifinaalissaan. Kuudes sija oli Mäen uran paras maailmancup-sijoitus henkilökohtaisilla matkoilla.

– Finaalipaikkaa on monta vuotta jahdattu ja uskottu. Se on kiertänyt minua monta vuotta. On tosi merkittävä juttu. Luo uskoa jatkoa ajatellen, Mäki sanoi Yle Urheilulle.

Mäki kuvaili, että alkuerissä ja välierissä jalat olivat irtonaiset. Ennen finaalia energiaa oli sitten jo Mäen mukaan kulutettu liikaa.

– Ei löytynyt enää sellaista jalkaa, mutta ennen alkuerää en olettanut näin hyvää. Ei voi valittaa, Mäki totesi.

Suomalaisnaiset iskussa

Suomalaisittain päivä oli kuitenkin herkullinen. Viimeksi Rukalla oli nähty kolme suomalaista sprinttifinaaleissa yhdeksän vuotta sitten.

Naisissa nimittäin kuuden parhaan mittelöön etenivät Katri Lylynperä ja Johanna Matintalo.

Ensimmäistä kertaa sprinttifinaalissa hiihtäneistä Lylynperä oli viides ja Matintalo neljäs. Suomalaiset jättivät taakseen Ruotsin supertähden Frida Karlssonin. Ruotsi otti silti kaksoisvoiton Maja Dahlqvistin ja Johanna Hägströmin johdolla.

Katso naisten sprinttifinaalin loppuratkaisut

Edellisen kerran kaksi suomalaisnaista on nähty maailmancupin sprinttifinaalissa samaan aikaan vuonna 2016 Kanadan Canmoressa

Matintalo ja Lylynperä hiihtivät Mäen tavoin selvästi uransa parhaat henkilökohtaiset maailmancup-sijoitukset.

– Välierää toivoin, mutta en olisi uskonut finaalia, Lylynperä ja Matintalo komppasi.

– Saimme mielestämme vielä hyvän suorituksen finaalissa. Emme olleet kovin kaukana palkintokorokesijasta. Ihan plusplusmerkkinen päivä.

Muutenkin päivä oli suomalaisittain onnistunut. Peräti kolme suomalaisnaista nähtiin välierissä. Viimeksi näin oli käynyt 5. tammikuuta 2016 Oberstdorfissa. Sitä edeltävä kerta oli ollut 5. maaliskuuta 2014 Norjassa Drammenissa.

Katso Lylynperän ja Matintalon välierä kuvaa klikkaamalla!

Jasmi Joensuu oli Lylynperän ja Matintalon ohella välierissä. Hän ei yltänyt finaaliin, mutta oli lopputulokissa kymmenen parhaan joukossa. Joensuu voitti tyylikkäästi oman alkueränsä.

Katso Joensuun alkuerävoiton ratkaisut!

Vahvassa vireessä alkukaudesta ollut Krista Pärmäkoski putosi alkuerissä, kun Lylynperä ja Karlsson ehtivät edelle. Terävästi liikkeelle lähtenyt Pärmäkoski kävi kovaa kamppailua Yhdysvaltojen Jessica Digginsia vastaan alussa.

– Lähdettiin vetämään todella kovaa. Jessie Diggins veti tasatyöntöä todella kovaa. Mietin, että eikö tuo tyttö rauhoitu? Menimme kovinta vauhtia käännöspaikalle ja se kyllä näkyi lopussa, Pärmäkoski kommentoi Yle Urheilulle.

– Nousun puolivälissä ajattelin, että tilanne on hallinnassa, mutta ei vaan löytynyt enää kirivaihetta. Happo iski. Tiedän kuitenkin, että olen ihan hyvässä kunnossa, Pärmäkoski totesi.

Katso Krista Pärmäkosken alkuerän ratkaisut kuvaa klikkamaalla!

Hakola joutui pettymään

Joni Mäen kanssa parisprintissä viime talvena MM-hopeaa ottanut Ristomatti Hakola joutui pettymään alkuerissä. Vuoden 2017 Lahden MM-kisojen sprintin maailmanmestari Federico Pellegrino ja Hakola kolaroivat.

– Pellellä oli enemmän vauhtia. En oikein tiedä, mitä tapahtui. Joku osui ja se oli sitten siinä, Hakola sanoi Yle Urheilulle.

Hakola päätti kuitenkin haluta kisata loppuun saakka, vaikka jäikin Pellegrinon kanssa kaatumisen myötä kauas muista.

Hakolan mukaan on vaikea sanoa iskukyvystä lauantaina 10 kilometrin perinteisen hiihtotavan kisaan.

– Kesä ja syksy oli niin surkeaa. Olisi voinut olla huonompaakin. Olen päättänyt, että olen pienestäkin tyytyväinen, Hakola päätti.

Katso Ristomatti Hakolan kolari kuvaa klikkaamalla!

Lue lisää: