Pystyykö Ralf Rangnick pelastamaan Manchester Unitedin floppikauden? Media kaivoi heti esiin uuden valmentajan takavuosien lausunnot Paul Pogbasta

Manchester United tiedotti maanantaina Ralf Rangnickin aloittavan seuran uutena managerina. Ole Gunnar Solskjärin korvaava saksalainen on usean nykyisen huippuvalmentajan esikuva ja pelitapaprofessori.

Ralf Rangnick on Manchester Unitedin uusi manageri. Kuva: DeFodi Images via Getty Images

Saksalainen Ralf Rangnick, 63, on Manchester Unitedin uusi manageri. Englannin suurseura vahvisti aiemmin urheilumedia The Athleticin julkisuuteen tuoman tiedon (siirryt toiseen palveluun) maanantaina. United kertoo verkkosivuillaan (siirryt toiseen palveluun) Rangnickin valmentavan valioliigaseuraa väliaikaisena managerina kauden loppuun saakka.

Valmentajaa vaihtanut Manchester United on Valioliigassa tällä hetkellä kahdeksantena. Seura on alisuorittanut tällä kaudella koviin odotuksiin nähden.

Rangnick siirtyy Manchester Unitedin ruoriin venäläisen Moskovan Lokomotivin urheilu- ja kehitysjohtajan paikalta. Kokenut saksalainen on luotsannut vuonna 1983 alkaneella valmennusurallaan muun muassa Bundesliiga-seuroista VfB Stuttgartia, Hannover 96:ta, FC Schalke 04:ää, TSG 1899 Hoffenheimia ja RB Leipzigia.

Lempinimeä "Professori", joka syntyi ensin pilkkanimenä vanhakantaisilta saksalaiskollegoilta, kantava Rangnick ei ole kerännyt meriittejään voittamalla suuria mestaruuksia. Hän on alempien sarjojen voittojen lisäksi voittanut Schalken peräsimessä Saksan cupin keväällä 2011.

Lisäksi hän luotsasi samalla gelsenkircheniläiset Mestarien liigassa neljän parhaan joukkoon. Sattumalta juuri tuolloin Manchester United pudotti Schalken ja Rangnickin jatkosta.

Sen sijaan hän on ollut edelläkävijä pelitapojen, seurojen ja pelaajien kehittämisessä. Useat huippuvalmentajat kutsuvat Rangnickia esikuvakseen. Muun muassa Chelsean manageri Thomas Tuchel, Liverpoolin Jürgen Klopp, Southamptonin Ralph Hassenhüttl ja Bayern Münchenin Julian Nagelsmann ovat kertoneet ottaneensa Rangnickilta vaikutteita valmennustapaansa ja joukkuidensa pelaamiseen.

ManU otti yhteyttä heti Solskjärin saatua potkut

The Athletic kertoo (siirryt toiseen palveluun), että Rangnick oli Manchester Unitedin ykkösvaihtoehto potkut saaneen norjalaisen Ole Gunnar Solskjärin korvaajaksi. Unitedin jalkapallojohtaja John Murtough oli soittanut Rangnickille heti ensimmäisenä sen jälkeen, kun seura oli ilmoittanut Solskjärin valtakauden päättymisestä.

Rangnick on toiminut tänä vuonna Lokomotiv Moskovan urheilu- ja kehitysjohtajan tehtävän lisäksi tv-kommentaattorina. Kuva: All Over Press

Jo tätä ennen englantilaisseura oli joutunut tutkimaan, pystyisikö Rangnick irroittautumaan työstään Lokomotivissa, joka palkkasi hänet tämän vuoden heinäkuussa. Kun asiat lähtivät rullaamaan, saksalainen saapui tiistaina 23. marraskuuta Manchesteriin keskustelemaan sopimuksesta kasvokkain.

Neuvottelujen ja johtoryhmäkeskustelujen jälkeen syntyi sopimus. Rangnick viettää Old Traffordilla runsaat kuusi kuukautta managerina, jonka jälkeen hän toimii kaksi vuotta konsulttiapuna seuran valmennukselle ja jalkapallojohdolle.

United tähtää sopimusjärjestelyllä pidempään muodonmuutokseen. Rangnick on palkattu tuomaan Unitediin pysyvää pelitavallista muutosta ja pysyvää menestystä, joka on kiertänyt seuraa sen jälkeen, kun Sir Alex Ferguson lopetti työnsä Manchesterin punaisten managerina vuonna 2013.

Energisen jalkapallon sanansaattaja

"Professori" Rangnick on ollut yhtenä ensimmäisistä valmentajista tuomassa ammattilaisjalkapallojoukkueisiin muun muassa nykyisin tavallisina pidettäviä videoanalyytikkoja ja urheilupsykologeja (siirryt toiseen palveluun). Hänen valmentamiensa jalkapallojoukkueiden pelaamista kuvaillaan energiseksi, vauhdikkaaksi ja viihdyttäväksi. Rangnickin joukkueet ovat perustaneet pelinsä vahvan pelisuunnitelman ja kovan vauhdin ympärille.

Rangnick voitti 2011 keväällä Schalken kanssa Saksan cupin. Hän hankki saman vuoden elokuussa joukkueeseen suomalaisen Teemu Pukin, mutta lähti seurasta syyskuussa. Kuva: All Over Press

Jalkapalloileva maailma on muun muassa RB Leipzigin esittämänä päässyt todistamaan tuota pelitapaa. Rangnickia on kuvailtu erittäin intohimoiseksi jalkapallomaanikoksi, joka miettii lajia joka sekunti hereilläolonsa aikana ja vaatii kanssatoimijoiltaan paljon lajin suhteen.

– Oli kyseessä sitten kehittäminen, kouluttaminen tai valmentaminen, on tärkeintä tietää minkälaista jalkapalloa halutaan pelata. Se yhdistää kaikkia Euroopan huippuvalmentajia. Kaikki heistä tietävät, miltä heidän jalkapallonsa näyttää. Heillä on se videona päässä, täydellisen pelin muodossa. Työssä tärkeintä on siirtää se mielikuva pelaajien päähän, suoniin ja sydämiin, Rangnick kuvaili Coaches' Voice -valmennusjärjestön konferensissa syyskuussa.

Hän itse on ollut yksi korkeaan prässiin ja jatkuvaan pallon välittömään takaisinvoittamiseen panostavan gegenpress-tavan kehittäjistä.

– Filosofiani perustuu pelin kontrolloimiseen. Kuten Klopp sanoi aiemmin Liverpoolissa, minunkaan jalkapalloni ei ollut esimerkiksi RB Leipzigissa hidasta valssia vaan heavy metalia. Vihaan sitä, että joukkueeni pitää palloa ilman syytä ja jakaa syöttöjä taaksepäin tarkoituksetta, Rangnick tiivistää (siirryt toiseen palveluun).

Kuuluuko Pogba suunnitelmiin?

Rangnick on itse kuvaillut haluavansa ensisijaisesti kehittää pelaajia. Se kuitenkin vaatii myös sitä, että hänellä on oikeanlaisia pelaajia, jotka omaksuvat hänen tapansa pelata jalkapalloa. Esimerkiksi Hoffenheimissa kausina 2006–2011 nuoret pelaajat saivat loistaa.

– Hän hankki joukkueeseensa vain pelaajia, jotka sopivat hänen pelitapaansa. He olivat suurimmaksi osaksi nuoria, alle 23-vuotiaita, avomielisiä, raamikkaita ja vikkelä-älyisiä. Vanhemmat pelaajat usein haluavat pelata sen sijaan hidasta jalkapalloa, koska sekä heidän kroppansa että päänsä alkavat toimia hitaammin, kuvailee Rangnickin mentori Helmut Gross The Athleticille.

Nämä vaatimukset yhdistettynä Rangnickin vaatimaan pelifilosofiaan voivat tarkoittaa osalle Manchester Unitedin pelaajistosta jopa lähtöä muualle. Ensimmäisenä englantilaislehdistön laatimalle lähtölistalle on nostettu 28-vuotias Paul Pogba. Ranskalainen nauttii siitä, että voi rakentaa peliä rauhassa. Sen sijaan hän ei ole koskaan ollut parhaimmillaan prässipelaamisessa.

Ralf Rangnick on viimeksi kävellyt valmentajana Old Traffordin nurmella keväällä 2011. Tuolloin nykyinen työnantaja Manchester United pudotti hänen valmentamansa Schalken Mestarien liigan välierissä. Kuva: All Over Press

Rangnickin vuonna 2017 antamat kommentit Pogbasta herättävät myös pohdintaa tämän pelaamisesta United-paidassa. Rangnick kehui nykyisin Liverpoolia edustavaa Naby Keitaa ja vertasi tätä saksalaisen Sport1-kanavan haastattelussa Pogbaan.

– En vaihtaisi Keitaa Pogbaan, koska Pogba ei sovi siihen pelitapaan, miten minun joukkueeni pelaa, Rangnick sanoi tuolloin.

Ranskalaiskeskikenttäpelaajan lähtökohtiin vaikuttaa myös se, että hän on agenttinsa Mino Raiolan kanssa pohtinut jo aiemmin lähtöä Manchesterista muualle. 290 000 punnan viikkopalkkaa nauttiva Pogba on poissa peleistä tällä tietoa vuodenvaihteeseen saakka loukkaantumisen takia. Hän venäytti takareitensä marraskuun maaottelutauolla.

Lue myös: