Helsingin IFK:n unelmat toteutuivat – uudet omistajat haluavat kasvua: "Olemme jonain päivänä Suomen mestareita"

HIFK saa taustalleen elinkeinoelämässä kunnostautuneita henkilöitä. Seuran kulisseissa kuohui viime vuonna, kun yhteistyö kiinalaisen pääomistajan Lucas Chang Jinin kanssa päättyi erimielisyyksiin.

Janne Räsänen ja Heikki Pajunen kuuluvat HIFK:n uusiin pääomistajiin. Kuva: Mikko Ahmajärvi / Yle

Miesten jalkapalloliigassa pelaavan Helsingin IFK:n taustalla vaikuttava HIFK Fotboll Ab on saanut uuden omistuspohjan. Seuran pääomistajiksi tulevat Heikki Pajunen, Janne Räsänen, Mirka Lod, Heikki Lehmuskoski ja Jan Holst.

Elinkeinoelämässä kunnostautunut viisikko muodostaa pienempien sijoittajien kanssa tuoreen Stadin Tähdet Oy Ab:n, jolle siirtyy suurin omistajuus seurassa.

Perjantain lehdistötilaisuudessa uusia omistajia edusti Pajunen ja Räsänen. Keskusteluissa toistuivat termit dialogi, yhteistyö ja HIFK-perhe.

– Perusajatus on, että haluamme luoda organisaation, joka oppii, kehittyy ja tekee hyvää yhteistyötä. Haluamme ison joukon ihmisiä mukaan tähän, Pajunen sanoo.

– Haluamme myös pyörittää joukkuetta taloudellisesti kannattavasti. Se ei tapahdu yhdessä yössä tai ensimmäisenä vuonna, mutta siihen suuntaan tämä menee. Uskon, että meillä on yrityspuolelta osaamista, Räsänen jatkaa.

Kaksikko nostaa esiin myös urheilulliset tavoitteet ja yhteiskunnallinen vaikuttaminen.

– Tavoitteeksi on asetettu, että olemme jonain päivänä Suomen mestareita. Mutta ensin tehdään pohjatyö kuntoon, Pajunen sanoo.

– Olemme puhuneet paljon myös HIFK:n yhteiskunnallisesta roolista ja pohtineet, voiko jalkapallo ottaa vahvemman roolin syrjäytyneiden nuorten ottamisesta mukaan? Haluamme tehdä isoa, tervettä, eettisesti fiksua ja samaan aikaan pärjäävää toimintaa.

Uusista omistajista Pajunen on konsultointiyritys Novetos Oy:n hallituksen puheenjohtaja ja Holst on saman yrityksen toimitusjohtaja. Pajunen on myös entinen liigatason jalkapalloerotuomari.

Räsänen ja Lod ovat tuotanto- ja työntekoyhtiö Pågå Oy:ssa, jonka hallituksen puheenjohtaja ensin mainittu on. Lehmuskoski on startup-sijoittaja ja yrittäjä. Viisikko on mukana myös muussa yritys- ja sijoitustoiminnassa.

“Saadaan se, mistä ollaan viime vuodet unelmoitu”

HIFK:n kulisseissa kuohui viime vuoden lopussa, kun yhteistyö kiinalaisen pääomistajan Lucas Chang Jinin kanssa päättyi erimielisyyksiin.

Osakeyhtiön suurin omistaja on tänä vuonna ollut yhdistysmuotoinen HIFK Soccer rf. Helsinkiläisseuran jalkapallopuolen toimitusjohtaja Christoffer Perret kertoi perjantaina, että HIFK Soccer rf:lle jää hieman yli kymmenen prosentin omistajuus.

Perret iloitsee seuran uudesta omistuspohjasta, joka selkeyttää ja vakauttaa toimintaa.

– Minua on viime vuodet henkilökohtaisesti turhauttanut hirveästi, että on tämä valtava potentiaali, mutta joudumme tappelemaan ihan perusasioiden kanssa. Nyt siihen tulee muutos, ja pystymme kehittämään asioita pitkäjänteisemmin.

Perret’n mukaan HIFK saa nyt selkeän isännän taloon.

– Saadaan talous parempaan kuntoon, eikä tarvitse koko ajan pohtia mitä laskuja maksetaan. Päävastuu taloudesta ja kehittämisestä on uusilla omistajilla. Nyt saamme sen, josta olemme viime vuodet unelmoineet.

Viime kaudella HIFK pelasi itsensä Veikkausliigassa kuudenneksi 400 000 euron pelaajabudjetilla, joka oli sarjan pienin. Ensi kauden budjetti on vielä auki.

– Toivon, että se ei ainakaan laske viime kaudesta. Jos saadaan pientä nousua, niin se auttaa ainakin minua joukkueen rakentamisessa, sanoo HIFK:n urheilutoimenjohtaja Mika Lönnström.

Tällä hetkellä HIFK:lla on vain neljä sopimuspelaajaa, mutta neuvotteluissa ollaan Lönnströmin mukaan hyvässä tilanteessa.

HIFK:n yhtiökokous järjestetään 9. joulukuuta, jolloin valitaan tuleva hallitus.

Lue lisää: