Näin Norjan tähti selitti hylkäystään Rukalla – Ylen asiantuntija ei niellyt täysin perusteluita: "Aika huonosti selittyy päivän laihtumisella"

Rukalla on nähty lauantaiaamuna yhdistetyssä hylkäystalkoot. Jo karsinnassa hylättiin Jarl Magnus Riiber sekä Kasper Moen Flatla. Kilpailussa saman kohtalon kokivat Leevi Mutru ja Arttu Mäkiaho.

Jarl Magnus Riiber kilpailee Rukalla seuraavan kerran sunnuntaina pukuhylkäyksen takia. Kuva: Tomi Hänninen

Rukalla yhdistetyn maailmancupissa nähtiin aamulla heti iso uutinen, kun lajia hallinnut norjalainen supertähti Jarl Magnus Riiber hylättiin karsinnassa puvun takia. Norjalaisista myös nuori Kasper Moen Flatla hylättiin karsinnassa.

Riiberin mukaan hylkäyksen syy oli, että lonkasta ja keskivartalosta otetut mitat eivät täsmänneet.

– Pitäisi syödä enemmän aamupalaa. Tämä oli todella pieni ongelma. Ei pitäisi tapahtua, mutta joskus näin tapahtuu, Riiber selitti Yle Urheilulle.

– Kun aloittaa täällä kylmässä Rukan-kiertueen polttaa vähän enemmän energiaa ja on kevyempi kuin normaalisti. Minun pitäisi syödä enemmän ja saada enemmän kokoa keskivartalolle.

Yle Urheilun asiantuntija Tommi Nikunen ei niellyt täysin Riiberin selitystä.

– Totta kai siinä on osatotuutta, mutta olen ymmärtänyt lantion kohdalla on vyö, jonka ei pitäisi antaa missää kohtaan periksi. Se on standardi mitta ja siitä kohtaa ero huonosti selittyy päivän laihtumisella, Nikunen totesi.

Nikusen kommenttien jälkeen selvisi, että varsinaisessa kilpailuissa suomalaisista Leevi Mutru ja Arttu Mäkiaho hylättiin. Mäkiahon mukaan pitää ruveta kaventamaan pukua tai syömään jälkiruokia. Mutru selitti pukuhylkäystään samalla tavalla kuin Riiber.

– Epähuomiossa ympärysmittaa ei ollut riittävästi vyötärössä. Ei ole syönyt aamulla hädin tuskin puolta aamupalaa. Sen verran aikaisia aamuja. Valitettavasti tämä mitta vaikuttaa menevän vuorokauden mukaan aika paljon. Jokainen voi kokeilla kangasmitalla mitata aamulla ja illalla. Voi olla eroa, Mutru selitti.

Falko Krismayria Suomen yhdistetyn joukkueen mäkivalmentajana Rukalla tuuraava Kimmo Savolainen pitää siitä, että pukukontrolli on tiukentunut.

– Muun muassa Artun pukua eilen illalla pienennettiin. Vissiin oli vielä sentti tai pari liikaa vyötäröllä. Ommellaan pienemmäksi ja sillä selvä, Savolainen totesi.

Kilpailua johtaa mäkiosuuden jälkeen Saksan Terence Weber ennen Mario Seidlia. Ilkka Herola lähtee 2 minuuttia ja 9 sekuntia Weberiä perässä kymmenen kilometrin hiihto-osuudelle 33. sijalta.

– Minun kohdalla kontrollissa ei ole ollut mitään ongelmaa. Olen käynyt siellä päivittäin. Ei ollut yllätyksiä. Tänään näytti olevan kohtuullisen tiukka linja. Harmi, että pojille kävi näin, Herola kommentoi omaa vierailuaan pukukontrolliin ja joukkuetoveriensa diskauksia.

Herolaa jäi harmittamaan oma hyppysuoritus.

– Pikkaisen tuli liikaa yritystä. Ei mikään katastrofi, mutta olisi ollut parempaankin rahkeita. Koekierroksen hyppy oli jonkin verran parempi. Sillä mennään. Aika pitkästi matkaa keulaan, Herola totesi.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Lue lisää: