Iivo Niskasella upea alku olympiakauteen! Suomalaistähti hiihti vakuuttavaan voittoon päämatkallaan Rukalla – "Ei voi olla parempaa"

Iivo Niskanen kukisti venäläiset 15 kilometrin perinteisen hiihtotavan väliaikalähdössä Rukalla. Kilpailu oli Niskaselle olympiakauden ensimmäinen maailmancupissa.

Iivo Niskanen avasi kautensa vahvasti Rukalla 15 kilometrin kilpailussa
Iivo Niskanen avasi kautensa vahvasti Rukalla 15 kilometrin kilpailussa

Suomen hiihdon ykköstähti Iivo Niskanen hiihti ylivoimaiseen voittoon Rukalla maailmancupin kilpailussa lauantaina. Niskanen voitti 15 kilometrin kilpailun 8,3 sekunnin erolla venäläiseen Aleksei Tshervotkiniin. Kolmanneksi sijoittui toinen venäläinen Aleksandr Bolshunov. Hän jäi Niskasesta 14,1 sekuntia. Kymmenen kärjessä ei ollut Niskasen jälkeen muita kuin venäläisiä ja norjalaisia.

Niskanen voitti nyt neljättä kertaa Rukalla perinteisen hiihtotavan 15 kilometrin kilpailun. Aiemmat voitot olivat tulleet vuosina 2019, 2016 ja 2014.

Ero Tshervotkiniin oli parhaimmillaan 15,2 sekuntia 8,1 kilometrin kohdalla. Niskasen kanssa jo viime viikonloppuna venäläisten testikilpailussa kamppaillut Tshervotkin kiristi eroa loppua kohden. Suomalainen pysyi kuitenkin alun repäisyllään edellä.

Niskanen ratkaisi kilpailun nimenomaan vahvalla alullaan.

– Ei tullut moukaria, mutta näpäytys, Ylen selostaja Kimmo Porttila tiivisti kilpailun annin.

– Iivo antoi kotiyleisölle hienoa herkkua. Tästä saatiin kilpailu. Tshervotkin osoitti olevansa hyvässä kunnossa, Yle Urheilun asiantuntija Toni Roponen sanoi.

Niskanen oli kertonut ennen kilpailua, että Ruka olisi hänelle välitilinpäätös matkalla kohti helmikuun Pekingin olympialaisia. 15 kilometrin perinteisen hiihtotavan kilpailu on Niskasen päämatka Pekingissä.

– Ei voi olla parempaa. Upea tunne tänään. Todella hienot olosuhteet, vaikka onkin aika kylmää. Olen todella iloinen tällaisesta kauden aloituksesta. Huolto teki kaiken hyvin, Niskanen sanoi kansainvälisen hiihtoliiton haastattelussa.

Niskanen sanoi Yle Urheilun haastattelussa, että kilpailu lähti mukavasti liikkeelle ja olo oli luottavainen. Venäläisistä Andrei Larkov ja Sergei Ustjugov pitivät kuitenkin alussa kovaa tahtia.

– Tarkoitus oli aloittaa rauhassa, mutta Larkov ja Ustjugov olivat niin lähellä, että oli pakko kiihdyttää. Pääsin niiltä karkuun. Tuollaisessa yleisössä on totta kai vaikeaa hillitä menoa, Niskanen avasi.

Sen jälkeen Niskanen veti ranskalaisten Richard Jouven ja Hugo Lapalus'n perässä.

– Niiden perässä oli helppoa. Sain loppuun vielä ihan ookoo -vedon, vaikka alkoi painaa, Niskanen avasi.

Miksi Niskanen on niin hyvä Rukalla?

– Yleensä täällä on selvät pakkaskelit ja kiva hiihtää. Totta kai maastossa ensimmäinen nousu on pitkä. Työpätkä on siis pitkä. Ilman muuta yleisö auttaa myös. Olisi toki kiva hiihtää muuallakin 15 kilometrin perinteistä. Ehkä senkin takia tämä on kiva paikka, Niskanen listasi.

Iivo Niskasen kommentit voiton jälkeen

Päävalmentaja Teemu Pasanen muistutti, että Niskasen kovimmat vastustajat Tshervotkin ja Bolshunov olivat vastassa jo viime viikkoina Oloksella.

– He olivat kohtuu lähellä, mutta Iivolla oli hallussa hiihto. Näytti hyvältä, kuten pari viime viikkoa. Odotusarvo oli aika kova tälle päivälle. Nyt kaikki onnistui ja tulos oli sen mukainen, Pasanen sanoi.

Remi Lindholm säväytti

Muista suomalaisista nuori Remi Lindholm ylsi ensimmäistä kertaa maailmancupin pisteille 26. sijallaan. Pertu Hyvärinen oli kolmas suomalainen pisteillä 28. sijallaan.

– Oli se pisteille pääsy yllätys, mutta olen tätä varten treenannutkin. Ei periaatteessa tullut puskista, Lindholm sanoi.

– Vire on tullut raa'an kestävyystreenin jäljiltä. Olen treenannut tätä varten monta vuotta. Nyt tuntuu todella hyvältä.

Päävalmentaja Pasanen kehui Lindholmin suoritusta kovasti.

– Viime viikonloppuna oli ensimmäisiä viitteitä, että perinteinen alkanut kulkea Remillä paremmin. Hän on ollut aiemmin vapaan spesialisti. Hienoa, että nyt on tulossa uusi mies normaalimatkoille. Hän pystyy vielä hiihtämään molempia hiihtomatkoja hyvin, Pasanen totesi.

Remi Lindholm iloitsi uransa ensimmäistä maailmancupin pisteistä. Kuva: Tomi Hänninen

Sunnuntaina Rukalla kilpaillaan miehissä 15 kilometrin takaa-ajo vapaalla hiihtotavalla.

– Iivo on hyvässä kunnossa ja vapaa on mennyt hyvin. Kärkipaikoista jatkuu. Nyt Remillä on varmaan tavoitteena, että säilyy pistesijoilla ja ehkä nouseekin sijoitus, Pasanen sanoi.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Lue lisää: