Krista Pärmäkoski hiihti hyytävissä oloissa melkoisin erikoisvarustein – viidenneksi taipunut suomalainen yllätettiin ladulla: "Jossiteltavaa jäi"

Ruotsin Frida Karlsson voitti naisten perinteisen hiihtotavan 10 kilometrin kilpailun Rukalla. Krista Pärmäkoski oli parhaana suomalaisena viides.

Krista Pärmäkoski varustautui kylmää vastaan teipein, lämpöpussein ja leikkaamalla muovipussit hiihtopuvun alle suojaamaan reisiä tuulelta. Kuva: Tomi Hänninen

Rukan laduilla koettiin lauantai-iltana yllätys, kun Ruotsin Frida Karlsson nappasi voiton Norjan hiihtokuningatar Therese Johaugin nenän edestä.

Naisten perinteisen hiihtotavan 10 kilometrin matkaa läpi kilpailun hallinneen Karlssonin voittoaika oli 24.29,4. Hän päihitti Johaugin peräti 13,7 sekunnilla. Tappio oli Johaugille suurin yli viiteen vuoteen.

– Tunsin oloni todella vahvaksi tänään. Tästä tulee todella mielenkiintoinen kausi olympialaisten vuoksi ja tuntuu, että tilanne on tällä hetkellä minulla hyvin hallussa, Karlsson iloitsi maalissa.

Katso, kuinka Frida Karlsson hiihti voittoon Rukalla

Kolmanneksi sijoittui saksalainen Katharina Hennig.

Suomen Krista Pärmäkoski oli viides jääden reilun puoli minuuttia kärjestä.

– Hyvä kisa oli. Toiselle ringille ilma kylmeni entisestään ja porukka harveni todella paljon. Eroa tuli yllättävän paljon paikoissa, joissa ajattelin lyöväni kovaa. Vähän jossiteltavaa jää, Pärmäkoski totesi Yle Urheilulle.

Rukalla hiihdetty kilpailu käytiin hyytävässä pakkasessa. Radan kylmimmässä mittauskohdassa Talvijärven rannalla pakkanen painui -22 asteen lukemiin. Useat naiset olivat varustautuneet pakkaseen asettamalla kasvoihinsa suojateippauksia.

Myös Pärmäkoskella oli kasvoissaan dalmatialaiskuvioiset suojateippaukset. Lisäksi Pärmäkoski oli saanut apuja pakkaseen valmistautumiseen jo lopettaneelta maajoukkuehiihtäjältä Laura Monoselta.

– Lauran vinkeistä oppineena muovipusseista leikkasin etureisiin palat, että ei tule tuuli läpi, Pärmäkoski virnisti.

Lämpöpussit monoissa ja hihoissa hiihtänyt Pärmäkoski kertoi yllättyneensä saksalaisen Hennigin vedosta.

– Ennakkoon ajattelin, että varmaan sinne kolmen joukkoon pääsisin, mutta en osannut odottaa Hennigin olevan noin kovassa kunnossa, Pärmäkoski naurahti.

Kilpailun loppua kohden kiristänyt Kerttu Niskanen hiihti seitsemänneksi.

– En saanut itseäni niin tiukoille, kuin olisin halunnut. Meno oli tasaisen kohmeaa tänään ja onhan täällä vähän raaka hengittää, Niskanen pohti kilpailun jälkeen Yle Urheilun haastattelussa.

Johanna Matintalo oli 17:s, Jasmi Joensuu 26:s ja Anne Kyllönen 30:s.

Viimeisenä hiihtäjänä pisteille yltänyt Kyllönen kertoo kilpailun olympiapaikasta käyvän kovana.

– Joka kisaan pitää pystyä parantamaan. Minuutti pois ajasta niin maailma näyttää jo aika toiselta. En ole koskaan ollut huippukunnossa vielä alkutalvesta, Kyllönen kiteytti.

Naiset, 10 km (p)

1. Frida Karlsson SWE 24.29,4
2. Therese Johaug NOR + 13,7
3. Katharina Hennig GER + 15,2
4. Ebba Andersson SWE + 31,8
5. Krista Pärmäkoski FIN + 35,1
6. Rosie Brennan USA + 38,6
7. Kerttu Niskanen FIN + 42,4
8. Tatiana Sorina RUS + 45,6
9. Julia Stupak RUS + 54,7
10. Heidi Weng NOR + 55,7

17. Johanna Matintalo +1.10,8
26. Jasmi Joensuu +1.34,0
30. Anne Kyllönen +1.42,8
44. Vilma Nissinen +2.17,5
47. Anni Alakoski +2.34,0
62. Eveliina Piippo +3.25,5
63. Josefiina Böök +3.31,5
65. Katariina Lonka +3.37,3

Katri Lylynperä ja Jasmin Kahara eivät startanneet kilpailuun.

Lue myös: