Therese Johaugille suurin tappio yli viiteen vuoteen – Ylen asiantuntija iloitsi ruotsalaisvoitosta: "Ai että, tekee kyllä hyvää!"

Frida Karlsson, 22, juhli voittoa Rukalla todella selvällä marginaalilla ennen Therese Johaugia. Ylen asiantuntijan Toni Roposen mukaan monet ihmiset ovat tyytyväisiä Johaugin tappiosta.

Therese Johaug taipui Rukalla Frida Karlssonille. Kuva: Lehtikuva

Norjan supertähti Therese Johaug hävisi peräti 13,7 sekunnilla Rukalla maailmancupin avausviikonloppuna naisten 10 kilometrin perinteisen hiihtotavan kilpailun. Voittoon hiihti Ruotsin nuori tähti Frida Karlsson ennen Johaugia.

– Ai että, tekee kyllä hyvää! Monessa maassa monet ihmiset ovat äärimmäisen tyytyväisiä tästä. Tämä lupaa tästä kaudesta huomattavan paljon mielenkiintoisempaa, Ylen asiantuntija Toni Roponen ilakoi selostamossa.

Roponen viittasi Johaugin ylivoimaan. Norjalaistähti voitti esimerkiksi viime kaudella Oberstdorfin MM-kisoissa neljä kultaa. Hänen kukistamisensa on ollut viime vuosina todella harvinaista.

Johaugille tappiomarginaali on suurin yli viiteen vuoteen. Viimeksi Johaug oli hävinnyt kovemmalla erolla maaliskuussa 2016 Kanadassa Canmoressa. Silloin Johaug oli kymmenen kilometrin vapaan hiihtotavan kilpailussa kuudes jääden voittajasta Ingvild Flugstad Östbergistä 40,1 sekuntia.

– Täytyy muistaa, että Rukan latu ei ole parhaita Johaugille. Toisaalta Frida tulee olemaan kova koko kauden, Roponen sanoi.

Kolmanneksi hiihti Saksan Katharina Hennig. Hän jäi Johaugista vain 1,5 sekuntia. Voittajaan oli eroa 15,2 sekuntia.

– Hennigin keula kärkeen on yllättävän vähän. Hän on valmis haastamaan Johaugia ja Karlssonia jatkossa, Roponen sanoi.

Katso, kuinka Frida Karlsson hiihti voittoon Rukalla

Yle Urheilun asiantuntijan Kalle Lassilan mukaan Karlssonin kilpailussa näkyi kehitys.

– Karlsson usein avaa todella kovaa, mutta suoritukset ovat olleet monesti laskujohteisia. Hän on hieman katkennut kesken kisan. Tänään oli toisin. Hän tuli lopun vielä kovempaa suhteessa muihin, Lassila avasi.

Lassila kehui myös kolmanneksi sijoittuneen saksalaisen Hennigin temppua.

– Hänellä on ollut aiemmin hyviä yksittäisiä suorituksia. Nyt heti ensimmäiseen kilpailuun todella kova hiihto. On myös hyvä asia koko lajille, että tulee uusi maa kärkikamppailuun, Lassila sanoo.

Aino-Kaisa Saarinen näki jo perjantain sprintissä Karlssonilta paljon hyvää, vaikka 22-vuotias ruotsalainen jätettiinkin finaalissa viimeiseksi.

– Johaug varmasti sisuuntuu, mutta ajattelin jo eilen, että Karlsson tulee olemaan kova luu. Näkyi, että vaihteita on tullut lisää. Tulee todella hienoja kisoja. Kukaan ei hallitse täydellisesti kautta, Saarinen tiivisti kilpailun annin.

Karlsson oli itse iloinen, että sai alkavaan olympiakauteen hyvän startin.

– Olen todella onnellinen. Olin tänään todella vahva. Minulla oli hiihto hallinnassa alusta asti. Oli todella hauskaa hiihtää tänään, Karlsson sanoi.

Paras suomalainen oli Krista Pärmäkoski viidennellä sijallaan. Kerttu Niskanen oli seitsemäs.

– Mielestäni heiltä nähtiin tähän vaiheeseen kautta hyvät suoritukset. He eivät itsekään vaikuttaneet siltä, että olisi parasta vauhtia tai mennyt erityisen huonosti. He ovat taistelemassa ja hyvin pelissä mukana ryhmässä, joka taistelee palkintokorokesijoituksista, Lassila sanoi.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Lue lisää: