Miten ihmeessä Frida Karlssonin housut syttyivät palamaan Rukalla? Kilpailupäällikkö kertoo, mitä maalialueella oikein tapahtui

Johtajan paikalla väliaikalähdön päättymistä odotellut Frida Karlsson pani housunsa liian lähelle lämmitintä. Housut syttyivät palamaan, mutta onneksi lähettyvillä oli lunta sammutuspuuhia varten.

Frida Karlssonin takkikin meinasi syttyä palamaan Rukan kisan jälkeen. Kuva: Yle/Tomi Hänninen

RUKA. Lauantain naisten 10 kilometrin perinteisen hiihtotavan kisassa Therese Johaugin kukistanut Frida Karlsson koki kisan aikana ja etenkin sen jälkeen kovia.

Ensin ruotsalaishiihtäjä tuskaili paleltuneiden sormiensa sekä kylmyyden kanssa. Rukalla oli lauantaina lähes 20 astetta pakkasta, joten paleltumisessa ei ollut mitään kovin erikoista.

Omituisempi tapahtumasarja nähtiin maalialueella. Karlsson meni istumaan johtajan tuoliin ja onnistui polttamaan hiihtohousunsa. Myös Karlssonin takki oli lähellä leimahtaa liekkeihin.

– En tiedä, mitä tapahtui. Istuin ja sitten alkoi palaa. Yhtäkkiä minulla ei ollut housuja jäljellä. Huusin jollekin johtajalle, jonka täytyi antaa housunsa sitten minulle, Karlsson kertoi Aftonbladetille perjantaina.

Rukan maailmancupin kilpailupäällikkö Jukka Tahkola selvitti sunnuntaina Yle Urheilulle, että kyseessä oli varsin klassinen tilanne.

– Kun ihminen nakkaa puolihuolimattomasti vaatteita lämmittimen lähelle, niin näin voi käydä. Housut eivät kuitenkaan olleet hiihtäjän jalassa, vaan läjässä siinä lämmittimen lähellä. Housut saivat siitä kipinää.

Frida Karlsson näytti kärsivältä voittajan tuolissa istuessaan. Kuva: Tomi Hänninen

Väliaikalähdössä kilpailua johtava hiihtäjä istuu niin sanotussa voittajan tuolissa niin kauan, kun kisaan saadaan uusi johtaja tai kilpailu päättyy. Karlsson joutui siis odottamaan tuolissa pienen tovin ennen kuin hän siirtyi kisan jälkeen palkintojenjakoon ja haastattelualueelle.

Ruotsalaisen aika ei käynyt pitkäksi housuepisodin takia.

Sitä kilpailupäällikkö Tahkola ei tiennyt, olivatko Karlssonin housut palaneet vai sulaneet. Hänen mukaansa kyseessä oli kuitenkin eräänlainen vaaratilanne. Karlsson sai Ruotsin huoltajalta uudet housut.

– Tietenkin, kun vaatteet syttyvät tällaisessa paikassa, se on vaaratilanne. Tilanne huomattiin, kun housuista nousi käry, mutta onneksi siinä oli lunta lähellä.

Tahkolan mukaan tälle päivälle ei ole tehty mitään erityisiä varotoimenpiteitä, ettei vastaava tilanne toistu. Tahkola korostaa, että lämmittimien lähellä olevien henkilöiden täytyy olla huolellisia.

– Kuitenkin siinä pitää olla lämmittimet, etenkin tällaisilla pakkasilla. Ei niitä voi poiskaan ottaa. Paikalla olevien pitää vain olla varovaisempia.

Lue myös: