"Ei ole mitään järkeä hiihtää" – asiantuntija tiukkana Rukan pakkasissa kisaamisesta, Iivo Niskanen ja joukko norjalaistähtiä vetäytyi

Miesten 15 kilometrin kisa hiihdetään aikataulun mukaan, mutta moni huippuhiihtäjä jättää kisan väliin kovan pakkasen takia. Naisten 10 kilometrin takaa-ajokisaa on siirretty useammalla tunnilla kovien pakkasten takia.

Venäläisen Sergei Ustjugovin kasvoilta näkyi kova pakkanen lauantaina Rukalla 15 kilometrin perinteisen hiihtotavan kilpailussa. Kuva: Tomi Hänninen

Rukalla jouduttiin kunnolla luonnonvoimien armoille, kun hiihdossa siirrettiin naisten 10 kilometrin takaa-ajokilpailua reilulla kolmella tunnilla kovan pakkasen takia. Myös yhdistetyssä jouduttiin perumaan kesken kaiken mäkikilpailu oikukkaan tuulen takia.

Miesten 15 kilometrin takaa-ajo alkoi ajallaan kello 13.30. Naisten 10 kilometrin takaa-ajo alkaa kello 14.45.

Maastohiihdon maailmancupissa pakkasraja on -20. Rukalla mitattiin 22–24 pakkasastetta vielä puolenpäivän tienoilla. Silloin Yle Urheilun asiantuntija Toni Roponen oli sitä mieltä, ettei Rukalla pitäisi kisata lainkaan sunnuntaina.

– Kello on jo 12. Ei ole mitään järkeä hiihtää. Tämä on urheilijalle todella kova koitos pakkasissa, Yle Urheilun asiantuntija Toni Roponen sanoo.

Roposen mukaan tilanne on Rukalla kisaaville naishiihtäjille todella paha.

– Naiset ensiksi verryttelivät tunnin, testasivat suksia ja menivät lähtöpaikalle. Sitten tuli tieto, että kilpailu on siirtynyt useammalla tunnilla. Onhan se haastavaa, kun vaihdetaan kaikki vaatteet, käydään syömässä ja aletaan valmistautua kilpailuun, joka todennäköisesti perutaan, Roponen sanoo.

Toni Roponen on Yle Urheilun hiihtoasiantuntija. Kuva: Lehtikuva

Naisten kilpailun alkuperäinen lähtöaika oli kello 11.20. Alkamisaikaa venytettiin aamukymmeneltä ensiksi 40 minuutilla. Lopulta kisa päätettiin aloittaa kello 14.45.

Puolenpäivän aikaan Venäjän maajoukkueesta viestittiin Yle Urheilulle, että he istuvat autossa ja ovat valmiina lähtemään Rukalta. Venäläiset osallistuivat kuitenkin lopulta miesten takaa-ajoon.

Miesten takaa-ajokisa järjestetään aikataulun mukaan kello 13.30. Kello 13 FIS kertoi, että lämpötilamittausten perusteella miesten kisassa ollaan pakkasrajojen puolella.

Miesten kilpailu alkaa siis normaaliin tapaan. Moni hiihtäjä jättää kilpailun kuitenkin väliin. Esimerkiksi Iivo Niskanen ei osallistu kilpailuun kovan pakkasen takia.

Myös Norjan tähtihiihtäjät jättivät miesten kisan väliin.

Päivitetty kello 13.55. Lisätty tieto naisten kilpailun järjestämisestä

Päivitetty kello 13.31. Lisätty tieto Iivo Niskasen vetäytymisestä.

Päivitetty kello 12.52. Lisätty tiedot norjalaisten poisjäänneistä.

Päivitetty kello 13.05. Lisätty tieto, että miesten kilpailu hiihdetään normaalisti.

Lue lisää: